Kínai egyetem blokkláncra bízná a webes domain nevek kezelését

Egy vezető kínai egyetem a blokklánc technológia révén tenné hatékonyabbá a webes domain nevek kezelését.

A Pekingi Egyetem egy az amerikai szabadalmi hivatalhoz csütörtökön beadott szabadalmi kérvénye azt vizsgálja, hogyan tudná egy konzorciumi blokklánc javítani a legfelső szintű domain nevek biztonságosságát és hatékonyságát.

Mialatt a jelenleg érvényben lévő domain név rendszer már most egy elosztott rendszeren alapul, van vele néhány technikai probléma, állítja a csapat.

Például a gyökér névszerverek eloszlása egyenetlen a világon és ennek eredményeképp:

Az internet-használók Ázsiában egy lényegesen lassabb domain név sebességet kapnak mint Észak-Amerikában, és mikor a gyökérnév szerverek hibásan működnek Ázsiában, több mint 20 millió felhasználó kérelme a domain név betöltésére kerül veszélybe. Eredményeképp az ázsiai domain név betöltés sokkal megbízhatatlanabb.

Mivel a blokkláncok nyilvánosak és megváltozhatatlanok ezért a “megbízott felek és akár magánszemélyek is hozzáférhetnek a blokkláncon tárolt adatokhoz és kiépíthetnek egy kapcsolódó magfájl adatbázist hogy tárolni lehessen a domainek és aldomainek névrendszerének feltérképezését.”

Ennek eredményeképp bármely régió képessé válik saját domain névszerverek felállítására úgy hogy lefedjék a valós világi igényeket úgy hogy közben megszűnik az internethozzáférés korlátozása a világon.

A szabadalom egyben két részre kívánja osztani a domain névrendszert és a legfelsőbb szintű domain nevekhez aldomain névrendszerek tartoznának. Hogy mely aldomain tartozna hova azt a felső szintű domain tulajdonosa döntené el. “Ezért az aldomain névrendszereket centralizáltként vagy decentralizáltként is ki lehet alakítani az intézmény igényei szerint.”

Egy másik előnye az lenne, hogy a rendszer elosztott csomópontok hálózatán alapulna, azaz egyetlen konzorcium vagy csoport se tudná kontrollálni azt. Mialatt a kriptopénzek egyik gyengesége az úgynevezett 51%-os támadás veszélye, azzal, hogy csak megbízható csomópontok engedélyezésével nincs szükség proof-of-work mechanizmus (bányászat) kialakítására.

A csapat szerint a rendszer “teljes mértékben kompatibilis a jelenlegi internettel.” Az átláthatóbb és hatékonyabb mechanizmus, áll a patent kérelemben, biztonságot és megbízhatóságot hoz miközben a rétegezett felépítés hatékonyságot és hordozhatóságot hoz a rendszerbe.