Fény derült a kínai kémhálózat célpontjaira

A kínai hacker-vállalattól kiszivárgott dokumentumok hatalmas mennyisége szakértők szerint tovább hangsúlyozza a kínai kommunista rezsim által jelentett globális kiberbiztonsági fenyegetéseket.

A dokumentumok, amelyeket ismeretlenek február 16-án tettek közzé a GitHubon, termékkézikönyveket, marketinganyagokat, alkalmazotti listákat, beszélgetések feljegyzéseit, pénzügyi információkat és kémkedéssel kapcsolatos részleteket tartalmaznak. Az Associated Press február 21-i jelentésében megerősítette, hogy a dokumentumok a kínai székhelyű I-Soon kiberbiztonsági szolgáltatótól származnak, miután beszélt a vállalat két alkalmazottjával.

A dokumentumok alapján az I-Soon olyan termékcsaláddal büszkélkedhet, amely hackelésre tervezett eszközöket és kémprogramrendszereket tartalmaz.

“Az I-Soon incidensnek ismét emlékeztetnie kell mindenkit arra, hogy a hálózatbiztonság nemzetbiztonság. Lőpor nélküli háború van, és ez a kibertérben zajlik.” – mondta Csiang Ja-csi technológiai szakértő a The Epoch Timesnak február 21-én. Csiang azt is hozzátette, hogy a kiszivárgott dokumentumok alapján az I-Soon-t a Kínai Kommunista Párt (KKP) finanszírozza, megjegyezve, hogy Peking az I-Soon-hoz hasonló cégek által kifejlesztett eszközöket használja külföldi kormányok és szervezetek utáni kémkedésre.

Legalább 50-szer annyi kínai hacker van, mint amerikai

A kiszivárgott dokumentumok tartalmaznak egy listát is, amelyből kiderül, hogy az I-Soon számos ország távközlési cégeit, kórházait, egyetemeit, szervezeteit és kormányzati szerveit vette célba. Ezek közé a nemzetek közé tartozik Franciaország, Egyiptom, India, Indonézia, Kazahsztán, Malajzia, Mongólia, Nepál, Dél-Korea, Tajvan, Thaiföld, a Fülöp-szigetek és Vietnam is. Emellett az egyik dokumentumból kiderül, hogy az I-Soon több pénzt kért a vietnami gazdasági minisztérium feltöréséért, mint két másik vietnami kormányminisztérium feltöréséért.

Su Tzu-yun, a tajvani Nemzetvédelmi és Biztonsági Kutatóintézet igazgatója február 21-én a The Epoch Timesnak elmondta, hogy az I-Soon dokumentumai a legújabb bizonyítékok, amelyek alátámasztják az Egyesült Államok és a NATO azon állításait, hogy a kínai rezsim fenyegetést jelent a kiberbiztonságukra.

A NATO a 2022-ben elfogadott stratégiai koncepciójában kijelentette, hogy a rezsim “rosszindulatú hibrid és kiberműveletei, valamint konfrontatív retorikája és dezinformációi a szövetségeseket veszi célba, és árt a szövetség biztonságának.”

A hónap elején az egyik amerikai kiberbiztonsági ügynökség figyelmeztetést adott ki, miszerint a kínai kormány rosszindulatú szoftvereket helyez el az amerikai rendszerekben egy konfliktusra készülve. A figyelmeztetés alig néhány nappal azután érkezett, hogy Christopher Wray, az FBI igazgatója közölte, felszámolták a “Volt Typhoon” nevű, Kínában székelő, jelentős állami támogatású hackercsoportot, amely 2021-ben az amerikai infrastruktúrát kezdte megcélozni. Az FBI igazgatója tavaly arra is figyelmeztetett, hogy a kínai hackerek száma legalább 50-szerese az amerikai kiberszakértők számának.