Kínai orvosok gyilkolhattak, hogy segítsék a rezsim szervátültetési iparát

Egy tanulmány szerint a kínai orvosok gyilkosságot követtek el, hogy táplálják a rezsim szervátültetési iparát. Olyan emberekből operáltak ki szerveket, akiknél nem  is állt be az agyhalál.

Kínai orvosok és más egészségügyi dolgozók százai “hóhérként” szolgálták az államot, hogy fenntartsák a jövedelmező szervátültetési iparágat – állapította meg egy vezető orvosi folyóirat által közölt tanulmány.

Az American Journal of Transplantation című folyóiratban április 4-én megjelent kutatás több mint 120 000 kínai nyelvű, szervátültetésekről szóló publikációt vizsgált át, és 71 olyan cikket azonosított, amelyben orvosok szívet és tüdőt vettek ki emberekből transzplantáció céljából anélkül, hogy előzetesen elvégezték volna az agyhalál megállapítására irányuló vizsgálatot – ami azt mutatja, hogy a betegeket a szerveikért ölték meg.

Összesen 348 egészségügyi szakember vagy kutató, köztük sebészek, ápolók és aneszteziológusok 56 kínai kórházból voltak a társszerzői ennek a 71 cikknek.

Ha nincs önkéntes donor, jöhetnek a foglyok

A problémás tanulmányok 1980 és 2015 között jelentek meg, ebben az időszakban Kínában nem volt hivatalos önkéntes szervadományozási rendszer, és kevés volt az önkéntes donor is. A rezsim azt állította, hogy a legtöbb szervátültetésre szánt szerv akkoriban kivégzett foglyoktól származott.

A 2000-es évek elején azonban olyan jelentések és kutatások láttak napvilágot, amelyek szerint Peking erőszakkal szedte ki a szerveket a fogvatartottaktól.

Ezeket az állításokat 2019-ben egy független bíróság minden kétséget kizáróan megerősítette, emellett azt is megállapította, hogy az ilyen beavatkozásokat leginkább a Kínában üldözött Fálun Gong hitcsoporton végezték el.

A “kínai törvényszék” néven ismert testület a megállapítása során elutasította a kínai rezsim azon állításait, miszerint 2015-től minden átültetésre szánt szervet a hivatalos szervadományozási rendszerből szereztek be.

A Fálun Gong spirituális csoport az igazságosságon, az együttérzésen és a tolerancián alapuló erkölcsi tanításokat, valamint meditációs gyakorlatokat végez. A csoport ellen 1999 óta átfogó üldözési kampány folyik, amelynek során több millió követőjét tartották fogva országszerte különböző létesítményekben.

“Ez az új kutatás azt bizonyítja, hogy az orvosok embereket öltek meg a szerveikért” – jelentette ki Jacob Lavee, a jelentés társszerzője és az izraeli Sheba Medical Center szívtranszplantációs részlegének igazgatója.

Agyhalottnak nyilvánítani? Azt meg minek

A tanulmány által megjelölt kínai publikációkban az orvosok agyhalottnak nyilvánították a rabokat, akiken elvégezték a műtétet, de a papírokban feltárt egyéb információk azt mutatták, hogy ez nem lehetett így.

Az agyhalál megállapítása hosszadalmas folyamat, amely általában órákat vesz igénybe, és az egyik kritikus lépés a lélegeztetőgép kikapcsolása, hogy megállapítsák, a beteg képes-e önállóan lélegezni.

A kórházi dokumentumok azonban részletesen leírják, hogy a kínai orvosok az állítólagos agyhalál megállapítása után vagy közvetlenül a műtét előtt még intubálták a donorokat. Néhány esetben a donort arcmaszkkal lélegeztették, ami azt jelzi, hogy az agyhalált nem állapították meg.

“Olyan emberekből szedtek ki szerveket, akiket nem nyilvánítottak halottnak, vagyis ők lettek a hóhérok” – mondta Lavee az Epoch Timesnak.

A kínai orvosok nem figyeltek eléggé, így olyan információkat osztottak meg, amelyekből egyértelműen ki lehet következtetni, hogy valójában még élő embereket használtak donornak.

“Valahogy mind a szerzők, mind a szerkesztők az adott orvosi folyóiratokban elfelejtették kivenni ezeket a terhelő részleteket, amelyeket mi találtunk” – mondta Lavee.

A 2015 után keltezett dokumentumokban azonban ezen információknak már nyoma sincs, de feltételezhetően a visszaélések továbbra sem szűntek meg.

“Lehetséges, hogy a kínai orvosok felhagytak ezzel a gyakorlattal. De sokkal valószínűbb, hogy diszkrétebbé váltak” – véli Matthew Robertson, a tanulmány társszerzője, a Kommunizmus Áldozatai Emlékalapítvány Kína-tanulmányok munkatársa.

Egy héten belül szervet ígérnek

Robertson rámutatott a Fálun Gong üldözését vizsgáló világszervezet (WOIPFG) 2014-es kutatási jelentésére is, amely először világított rá a kínai orvosi papírokban feltárt riasztó részletekre, többek között a kiváló egészségi állapotban lévő donorok hatalmas számára, és arra, hogy a kórházak egyetlen nap alatt nagy mennyiségű szervátültetést hajtottak végre. Statisztikailag egyszerűen kizárt, hogy egy nap ennyi nagy szervátültetést (szív, tüdő) végezzenek természetes halált halt emberekből.

A kínai egészségügyi vezetők valószínűleg látták az efféle jelentéseket és minden bizonyossággal felszólították az egész szakmát, hogy ne közöljenek ilyen részleteket.

“Szemmel tartják, hogy mit mondanak a másként gondolkodók, különösen ebben a kérdésben, ami nagyon érzékeny” – mondta Robertson.

Két évvel ezelőtt Robertson és Levee megállapította, hogy a hivatalos kínai donor adatsorok szinte pontosan megfelelnek egy matematikai képletnek, ami annak a jele, hogy a kínai rezsim valószínűleg rendszeresen meghamisítja a szervadományozási adatokat.

A WOIPFG a 2020-as világjárvány idején több száz titkos telefonhívást intézett kínai kórházakhoz, amelyek során egyes orvosok akár egy héten belül szerveket ígértek neki. A csoport szerint a szokatlanul gyors átfutási idő – amely más, bevált szervadományozási rendszerrel rendelkező országokban nem ismert – arra engedett következtetni, hogy Peking folytatja ezt a szörnyű gyakorlatot.

Az évek során a WOIPFG számos titkos hívást intézett kínai kórházakhoz a pekingi erőszakos szervkereskedelem vizsgálata során.

Robertson elmondta, hogy korábban tanulmányozta a WOIPFG néhány híváslistáját, és arra a következtetésre jutott, hogy azok hitelesek.

“Nagyon jól kivehető mintázatot mutatnak sok év alatt. Így hajlamos vagyok hinni a hívások tartalmának is” – jelentette ki.

A kórházak számára az indoklás egyszerű. “Ez egy nagyon jövedelmező iparág” – tette hozzá Lavee. “És ha profitot tudnak belőle termelni, miközben – ahogyan azt a Kínai Törvényszék is kimutatta – gondoskodnak a kommunista párt kívánságairól. Ez egy olyan helyzet, amelyben mindenki nyer, kivéve a donort.”