Kiszivárgott az Egyesült Királyság titkos, baljóslatú ambíciója

Kiszivárgott a brit belügyminisztérium titkos ambíciója, mely arra buzdítja az Információügyi Biztos Hivatalát (ICO), hogy minden üzletben alkalmazzák az arcfelismerő technológiát.

A baljóslatú javaslat egy titkos gyűlés keretén belül került porondra, ahol Chris Philip rendészeti miniszter, a belügyminisztérium tisztviselői és a Facewatch vállalat vezetői találkoztak. (A Facewatch egyébként az arcfelismerői kameráiról híres, ami nem mellesleg már korábban is felháborodást váltott ki az után, hogy a technológiát tömegesen el kezdték használni a helyi áruházakban.)

A találkozó után kiszivárgott, hogy a belügyminisztérium úgy döntött, figyelmen kívül hagyja a polgári szabadságjogok megsértésével kapcsolatos aggályokat. Mostantól elszántan házalnak az arcfelismerő technológia előnyei mellett, ami szerintük segít a „kiskereskedelmi bűnözés” elleni küzdelemben. Az Egyesült Királyságban az elmúlt hat évben ugyanis megduplázódott a bolti lopások száma, és 2022-ben mintegy 8 millió esetet azonosítottak.

Orwelli világot élünk?

Mark Johnson, a Big Brother Watch munkatársát kifejezetten zavarja ez az „alattomos hatalmi játszma”, és aggodalmát fejezte ki az orwelli világ valósággá válása miatt:

„Az arcfelismeréses technológia egy tömeges megfigyelési eszköz, amely a lakosságra két lábon járó személyi igazolványokként tekint. A kiskereskedelmi környezetben ezek az arcfelismerő rendszerek a vásárlókat mindenféle eljárás nélkül egy titkos megfigyelési listára veszik fel. Ez azt jelenti, hogy ártatlanságuk ellenére feketelistára kerülhetnek, és megtagadhatják tőlük a lehetőséget, hogy belépjenek az üzletekbe. Úgy hangzik mindez, mintha a Black Mirror egyik epizódja lenne, de pontosan ez a helyzet ma az Egyesült Királyságban” – tette hozzá.

Johnson úgy véli, hogy a kormánynak arra kellene törekednie, hogy az EU mesterséges intelligenciáról szóló jogszabályát kövesse, amely „megtiltaná a technológia megfigyelésre való használatát a nyilvános helyeken”. A rendészeti miniszter megjegyzései azonban arra utalnak, hogy hiábavaló lehet minden olyan kísérlet, amely a Facewatch technológiájának bevezetése ellen irányul. A vállalat pedig továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy az arcfelismerő használata lehetővé tette (és teszi) a bűnözés drasztikus csökkentését és a biztonsági előírások javítását.