Kitilthatják az EU-ból az orosz turistákat, a Wizz Air viszont újraindítja moszkvai járatát

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt követeli az EU-tól, hogy tiltsák ki az orosz turistákat. Észtország és Finnország Ukrajna pártján áll, nem szeretnének több turistavízumot kiállítani. A Wizz Air fapados légitársaság viszont tegnap bejelentette, hogy újraindítja egyik moszkvai járatát.

Volodimir Zelenszkij teljes orosz beutazási tilalmat követel az EU-tól, amelyet most Észtország és Finnország is szorgalmaz. Úgy tűnik azonban, hogy az EU vonakodik attól, hogy lezárja határait minden orosz utas előtt.

Moszkva irracionálisnak nevezte az ötletet, és azt mondta, hogy annak végrehajtása egyszer s mindenkorra leleplezné az EU valódi természetét.

“Állítsák le a turistavízumok kiadását az oroszoknak. Európába látogatni kiváltság, nem emberi jog” – tweetelte Kaja Kallas észt miniszterelnök kedden. “A légi közlekedés leállításával – jegyezte meg Kallas – Oroszország szomszédai – Észtország, Lettország és Finnország – “viselik az összes schengeni vízum feldolgozásának terhét. Itt az ideje, hogy véget vessünk az Oroszországból érkező turizmusnak”.

“Nem helyes, hogy az oroszok normális életet élhetnek, utazhatnak Európában, turisták lehetnek” – jelentette ki Sanna Marin finn miniszterelnök az Yle állami műsorszolgáltatónak. Bár Finnország esetlegesen bevezetné saját beutazási tilalmat, Marin hozzátette, hogy “személyesen is európai megoldásokat szeretne látni ebben a kérdésben”.

Kallas és Marin – mindketten a kijevi kormány szókimondó támogatói – nyilatkozatai azután hangzottak el, hogy Zelenszkij hétfőn a Washington Postnak azt nyilatkozta, hogy az Oroszország elleni jelenlegi szankciók gyengék, és hogy Vlagyimir Putyin orosz elnököt egyetlen módon lehetne csak befolyásolni, ha minden oroszra beutazási tilalmat rendelnének el, függetlenül attól, hogy mit gondolnak a konfliktusról.

Brüsszel nem támogatja az ötletet

Brüsszel jelenleg nem támogatja az ötletet – írta kedden a Financial Times.

“Nem akarják teljesen kitiltani az összes oroszt az EU-ból” – mondta egy név nélkül nyilatkozó uniós tisztviselő. “A háborút nem támogató oroszoknak is utazniuk kell”.

Anita Hipper, az Európai Bizottság bevándorlási ügyekért felelős szóvivője az FT-nek azt mondta, hogy az Oroszországgal kötött vízummegállapodás részleges felfüggesztése az EU részéről “egyelőre nem érinti az egyszerű orosz állampolgárokat”.

Bár a tagállamoknak “jelentős mozgástere van a hosszú távú tartózkodásra jogosító vízumok és tartózkodási engedélyek kiadásának csökkentésére vagy leállítására”, Hipper szerint mindig lesznek olyan kategóriák, amelyekre vízumot kell kiadni, például “humanitárius esetekben, családtagok, újságírók vagy disszidensek számára”.

“Olyan érzelmi szintre süllyednek, amelyeket szó szerint 80 évvel ezelőtt hallottunk Európa szívében lévő egyes országoktól” – mondta újságíróknak Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője, hozzátéve, hogy reméli, hogy az ilyen kijelentéseket tevő emberek végül “észhez térnek”.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szerint az EU saját szabályai és kötelezettségei értelmében nem tilthatja meg a belépést állampolgárság alapján.

“Ez megölné a demokrácia, a liberalizmus, a szabadság és, ahogy ők mondják, a zéró tolerancia eszméjét. Ha bármelyik uniós ország ezt teszi, azonnal beismeri saját nacionalizmusát, és semmilyen kozmetikum nem fogja elfedni azt” – mondta Zakharova a ‘Russia 24’ televízió keddi interjújában.

Ukrán-orosz két jó barát

Az átlagemberek nem olyan ellenségesek, mint a politikusok. Bár egyesek mindenhonnan kitiltanák az oroszokat, a hétköznapi turisták mit sem foglalkoznak a háborúval. A legnépszerűbb olasz üdülőhelyeken orosz és ukrán együtt pihen a tengerparton, háborúról pedig szó sincs.

Az oroszok Törökországon, az Emírségeken keresztül, vagy máltai és ciprusi útlevelek segítségével jutnak el Itáliába. Egy Forte dei Marmiban dolgozó pultos szerint itt mindenki együtt nyaral: azok, akiket megszálltak, és azok, akik megszálltak. Nem beszélnek a háborúról és nem is nézik azt, ki kicsoda és hová való. Ha meg is kérdezik őket, mindenki azt feleli, hogy ő egy egyszerű civil, nem pedig az állam.

Egy szállodatulajdonos azt mondta: “Azok [az oroszok], akik itt vannak, szeretnének nyugaton élni, utazni, attól félnek, hogy az agresszió ezt többé nem fogja megengedni nekik”. 

A Wizz Air újraindítja egyik moszkvai járatát

Az oroszok kitiltásával szemben menve a Wizz Air magyar diszkont légitársaság kedden közölte, hogy októbertől újraindítja járatait Abu-Dzabiból Moszkvába. A bejelentés több mint öt hónappal azután történt, hogy a légitársaság felfüggesztette az összes Oroszországba irányuló járatát.

A Wizz Air Abu-Dzabiban működő közös vállalata, a Wizz Air Abu Dhabi október 3-tól napi rendszerességgel fog járatokat üzemeltetni. A közlemény szerint a viteldíjak 359 dirhamtól (nagyjából 39 ezer forinttól) kezdődnek majd.