Kirúgtak két kormányzati dolgozót a Krím félszigeten, mert bitcoint bányásztak

Megváltak két kormányzati dolgozótól a Krím kormányzatnál, mert bitcoin bányásztak az állami szervereken.

Bitcoint bányásztak a munkahelyen

Csomagolhatnak az informatikusokRIA Novosti híre szerint két informatikust rúgtak ki az elmúlt hónap során, akik a krím kormányzatnál dolgoztak. A döntés mögött az áll indoklásként, hogy bitcoint bányásztak az állami gépeken és szervereken. A két meg nem nevezett kormányzati dolgozó a Krími Miniszterek Tanácsánál felelt az IT infrasturkúra működtetéséért és karbantartásáért.

A hírügynökség szerint pedig a két dolgozó a munkájukon kívül mással is foglalkozott: bitcoint bányásztak a munkahelyi gépeken. Bányász szoftvert telepítettek a tanács tulajdonában álló számítógépekre és megkezdték a bitcoin gyűjtést. Arról nem esik szó a cikkben, hogy milyen régen bányásztak az informatikusok az állami gépeken, csak annyi derül ki, hogy nem sok bitcoint tudtak kibányászni összesen.

A bányászat, mint az köztudott jelentős energia ráfordítással járó folyamat. A munkahelyi gépek után azonban a kormányzat fizette az áramszámlát, így minden profitot az informatikusok zsebelhettek be. Egyelőre nem lehet tudni, hogy a kirúgáson túl, van-e további kártérítési igénye a kormányzati szervnek a dolgozókkal szemben.

Sokan megpróbálják a munkahelyi gépeket bányászatra használni

Bitcoint bányásztak az állami gépekenNem ez a két férfi az első akik megpróbáltak hasznot húzni a munkahelyi gépek illetéktelen célú felhasználásából. Idén januárban például az amerikai központi bank, a Federal Reserve gépeit használta egy informatikus hasonló módon bitcoin bányászatra. Azt a dolgozó a kirúgáson túl büntetőjogi eljárás alá is vonták, melynek eredményeképpen 5000 dollár bírságot kellett fizetnie. De próbaidőre bocsátva ő azonban szabadlábon maradhatott.

Később aztán júliusban derült ki, hogy egy new york-i önkormányzati dolgozó gondolta úgy, hogy kihasználja a munkahelyi gépek erőforrását. Ő még 2014-ben futatott bányász szoftvereket az állami gépeken, mely miatt később őt is kirúgták.

Előfordul azonban, hogy nem a dolgozók telepítenek bányász szoftvert a munkahelyi gépekre. Idén tavasszal egy hacker bukott le, aki windows szerverek felett vette át az irányítást és ezzel bányászatra kényszerített több ezer gépet világszerte.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük