Kirúgtak két kormányzati dolgozót a Krím félszigeten, mert bitcoint bányásztak

Megváltak két kormányzati dolgozótól a Krím kormányzatnál, mert bitcoin bányásztak az állami szervereken.

Bitcoint bányásztak a munkahelyen

Csomagolhatnak az informatikusokRIA Novosti híre szerint két informatikust rúgtak ki az elmúlt hónap során, akik a krím kormányzatnál dolgoztak. A döntés mögött az áll indoklásként, hogy bitcoint bányásztak az állami gépeken és szervereken. A két meg nem nevezett kormányzati dolgozó a Krími Miniszterek Tanácsánál felelt az IT infrasturkúra működtetéséért és karbantartásáért.

A hírügynökség szerint pedig a két dolgozó a munkájukon kívül mással is foglalkozott: bitcoint bányásztak a munkahelyi gépeken. Bányász szoftvert telepítettek a tanács tulajdonában álló számítógépekre és megkezdték a bitcoin gyűjtést. Arról nem esik szó a cikkben, hogy milyen régen bányásztak az informatikusok az állami gépeken, csak annyi derül ki, hogy nem sok bitcoint tudtak kibányászni összesen.

A bányászat, mint az köztudott jelentős energia ráfordítással járó folyamat. A munkahelyi gépek után azonban a kormányzat fizette az áramszámlát, így minden profitot az informatikusok zsebelhettek be. Egyelőre nem lehet tudni, hogy a kirúgáson túl, van-e további kártérítési igénye a kormányzati szervnek a dolgozókkal szemben.

Sokan megpróbálják a munkahelyi gépeket bányászatra használni

Bitcoint bányásztak az állami gépekenNem ez a két férfi az első akik megpróbáltak hasznot húzni a munkahelyi gépek illetéktelen célú felhasználásából. Idén januárban például az amerikai központi bank, a Federal Reserve gépeit használta egy informatikus hasonló módon bitcoin bányászatra. Azt a dolgozó a kirúgáson túl büntetőjogi eljárás alá is vonták, melynek eredményeképpen 5000 dollár bírságot kellett fizetnie. De próbaidőre bocsátva ő azonban szabadlábon maradhatott.

Később aztán júliusban derült ki, hogy egy new york-i önkormányzati dolgozó gondolta úgy, hogy kihasználja a munkahelyi gépek erőforrását. Ő még 2014-ben futatott bányász szoftvereket az állami gépeken, mely miatt később őt is kirúgták.

Előfordul azonban, hogy nem a dolgozók telepítenek bányász szoftvert a munkahelyi gépekre. Idén tavasszal egy hacker bukott le, aki windows szerverek felett vette át az irányítást és ezzel bányászatra kényszerített több ezer gépet világszerte.

Zs

“Right now Bitcoin feels like the Internet before the browser.” - Wences Casares

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.