Koronavírus védőoltáson dolgozó laboratóriumokat törhettek fel a hackerek

A Reuters hírügynökség nemrég arról számolt be, hogy két kínai férfi olyan amerikai, európai és ázsiai vállalatok ellen követett el kibertámadást, melyek az új típusú koronavírus elleni oltóanyaggal végeztek laboratóriumi kísérleteket. Az amerikai igazságügyi minisztérium vádat emelt a két kínai hacker ellen, állította John Demers miniszterhelyettes. A hackerek nemcsak vállalatok, de vallási és emberi jogi szervezetek, többek között amerikai és hongkongi szervezetek, számítógépes rendszereibe is behatoltak. Feltételezések szerint emberi jogi aktivisták adatait szivárogtatták ki a kínai kormányzatnak, írta a Reuters.

A vád szerint a két hacker, a 34 éves Li Hsziao-ju és a 33 éves Tong Csia-si a kínai állambiztonsági minisztériummal működött együtt. A két férfi 2009 szeptembere óta vehetett részt különböző kibertámadásokban. Ezek során akár több százmillió dollár értékű ipari és kereskedelmi titkokat, illetve szellemi tulajdont lophattak el. Az amerikai ügyészek azt állították, hogy a két férfi érzékeny katonai információkhoz is hozzáférhetett, így olyan adatok is a kezükbe kerülhettek, mint például katonai műholdprogramok és kommunikációs rendszerek azonosítói.

A közelmúltban a támadók megpróbáltak behatolni olyan kaliforniai laboratóriumok rendszereibe is, amelyek az új típusú koronavírus elleni oltóanyag kísérletezésével, és vírustesztek kidolgozásával foglalkoznak. A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) és az igazságügyi minisztérium kiberbiztonsági részlege május elején figyelmeztette a koronavírus kutatásokkal foglalkozó amerikai laboratóriumokat az esetleges kínai hackertámadás veszélyeire. Akkor Peking tagadta, hogy bármiféle kibertámadásra készülnének kínai hackerek. Július 7-én azonban Christopher Wray, az FBI vezetője egy rendezvényen ennek az ellenkezőjét jelentette ki. Azt monda, hogy Kína jelenleg is azon dolgozik, hogy hozzáférjen a COVID-19-re vonatkozó amerikai kutatásokhoz.

Kapcsolódó cikkeink:

Két milliárd dollárhoz jutottak az észak-koreai hackerek

Magánnyomozók a kriptoszektorban: hackerek és csalók nyomában

Az MGM adatait árulják hackerek bitcoinért a dark weben