Leválthatják Ursula von der Leyent?

Az európai diplomaták már megkezdték a tárgyalásokat arról, hogy a jövő hónapban esedékes választások után kik foglalják el az Európai Unió főbb pozícióit.

Az EU szavazóinak június 6. és 9. között van lehetőségük elmenni szavazni az Európai Parlament következő képviselőire. A központi politikai döntéshozatal felett ők gyakorolnak befolyást, ami óriási felelősség, hiszen Brüsszel összesen 450 millió ember megélhetésére van hatással a régióban.

A mostani választások után egyébként az Európai Bizottság, az Európai Tanács és az Európai Parlament is új vezetőséget kap.

Von der Leyen pártja a legesélyesebb a győzelemre

Három magas rangú tisztviselő, akik a tárgyalások bizalmassága miatt nem kívánták magukat megnevezni, elmondták, hogy a legvalószínűbb forgatókönyv szerint Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság jelenlegi elnöke marad a posztján. Von der Leyen még 2019-ben került az európai politikai döntéshozatal csúcsára, miután Emmanuel Macron francia elnök az ő nevét vetette fel a pozícióval kapcsolatban.

“Von der Leyen nagy támogatást élvez az európai államfők részéről.” – mondta a három forrás egyike.

Ugyanez a forrás azonban hozzátette, hogy Macron még nem mutatta ki támogatását egy újabb Von der Leyen-mandátumhoz. Emellett a Bloomberg szerint Macron felvetette azt az ötletet, hogy az EKB korábbi elnöke, Mario Draghi visszatérjen az uniós politikába, és ő vezesse a bizottságot.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy a jelenlegi közvélemény-kutatások szerint Von der Leyen pártja valószínűleg megnyeri az uniós választásokat, azonban lehet, hogy kompromisszumokat kell kötnie a szélsőjobboldali politikusokkal, mivel azok a parlamenti ülésteremben a mandátumok számának növelésére készülnek.

A szocialista frakció egyik tagja lehet az Európai Tanács következő elnöke

A három forrás szerint amennyiben Von der Leyen marad az Európai Bizottság elnöki posztján, akkor várhatóan az európai szocialista frakció egyik tagja fogja vezetni az Európai Tanácsot – azt az intézményt, amely az uniós országok államfőit tömöríti. Jelenleg Antonio Costa volt portugál miniszterelnök és Mette Frederiksen dán miniszterelnök nevét emlegetik legtöbbet a választásokkal kapcsolatban.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy az EU főképviselői posztjára – amelyet jelenleg Josep Borell tölt be – Kaja Kallas észt miniszterelnököt tartják a legesélyesebbnek.

Már csak egy hónap van hátra a választásokig, ezért a következő hetekben egyre intenzívebbé válnak majd az EU új vezetőségével kapcsolatos találgatások.