Közeleg az Mt. Gox károsultak kifizetése – megérezheti a BTC?

Októberben pont kerülhet egy 2014 óta húzódó szövevényes történet végére. Az Mt. Gox BTC-tőzsde egykor az iparág legnagyobb platformja volt, majd hackerek feltörték, kirabolták, csődbe ment, most pedig több milliárd dollár értékben fogják kártalanítani az ügyfeleket.

Az Mt. Goxot 2010-ben alapították, egykor a világ legnagyobb bitcoin-tőzsdéje volt, becslések szerint a csúcson az összes BTC-tranzakció mintegy 70%-át kezelte. A tőzsde 2014-ben 850 000 BTC-t vesztett egy biztonsági incidens miatt, ami az összes kibocsátandó Bitcoin 4%-át teszi ki. Az Mt. Gox csőd a bitcoin történelem legnagyobb hatású csődje volt, és most közel egy évtizeddel később újra átrendezheti a piacot.

Online jelentések szerint az Mt. Gox végül 142 000 BTC-t (4,3 milliárd dollárt) és 143 000 Bitcoin Cash-t (kb. 40 millió dollár) fizet vissza hitelezőinek. Emellett 69 milliárd japán jen (510 millió dollár) visszafizetése is esedékessé válik októberben. A kifizetések fiat valutában és kriptovalutában történnek, és minden egyes befektetővel külön egyeznek meg a pontos fizetési módról.

Mit fognak tenni a károsultak, amikor visszakapják a pénzüket?

Nem nehéz kitalálni, hogy 9 év távlatából kétféle befektetői attitűd létezhet: a károsultak egyik fele örülni fog neki, hogy visszakapja elveszettnek hitt bitcoinjai egy részét: ezek az érmék az eltelt időszakban megsokszorozták értéküket, így biztosan realizálni fognak valamennyi profitot, hacsak nem az összes bitcoinjukat eladják, és hátat fordítanak a kriptók világának. Lesz azonban minden bizonnyal egy olyan csoport is, akik továbbra is hisznek a bitcoinban és a kriptókban, a visszaszerzett érméket pedig továbbra is tartani fogják, vagy befektetik más projektekbe, tehát akár élénkítő, árfelhajtó hatást is kiválthatnak.

A Cointelegraph iparági szakértőket is megkérdezett a témában, akik jellemzően szintén tartózkodtak a túl szélsőséges találgatásoktól.

Az Mt. Gox visszafizetése egyedülálló esemény lesz, amely valószínűleg jelentős hatással lesz a piacra – mondja Jacob King, a WhaleWire alapítója és vezérigazgatója. – A legtöbb hitelező valószínűleg értékesíteni fogja a visszakapott BTC-jének legalább egy részét. Az eladási megbízások nyomást gyakorolhatnak az árakra, és akár piaci visszaesést is okozhatnak. Az elmúlt évben több eladást láttunk, mint vételt, és sok Mt. Gox károsult azóta más kriptodevizába helyezte a pénzét. Az eddigiek fényében nehezen elképzelhető, hogy ezek az emberek évekig tartsák még a visszakapott bitcoinjukat.”

Egy Mt. Gox károsult azonban a következőket mondta a lapnak: “Amikor visszakapjuk az érméinket, valószínűleg megtartjuk őket. Viszont azok a hírek, hogy ennyi BTC kerül a piacra könnyen pánikot okozhatnak, és akár eladási hullámot indíthat el azok körében, akik azt várják, hogy majd mi is eladunk októberben.”
Mekkora hatással lehet ez a BTC árára?

Az Mt. Gox több mint 10 000 egykori ügyfelét fogja kártalanítani október végéig. Bár a tőzsde 850 000 BTC-t veszített, az ellopott BTC-nek csak egy részét tudta visszaszerezni, így a korábban írt 142 000 BTC fog visszakerülni az ex-Mt. Gox kereskedőkhöz.

Míg sok kereskedő úgy gondolja, hogy az Mt. Gox visszafizetése fontos piaci esemény lesz, mások hisznek abban, hogy a lehetséges hatások gyorsan elmúlnak. Az Mt. Gox hitelezőinek visszaadandó Bitcoin összege kb. azonos a Michael Saylor cége által birtokolt 152 333 BTC-vel (4,52 milliárd dollár).

Mati Greenspan, a Quantum Economics alapítója ezt így helyezte kontextusba a Cointelegraph számára: “A napi BTC forgalom a blokkláncon átlagosan 12 milliárd dollár, a tőzsdei kereskedési forgalom pedig a jelentések szerint napi 18 milliárd dollár körül mozog. Ezért valószínűleg a piac viszonylag rövid idő alatt felszívja az eladási megbízásokat. Természetesen ettől függetlenül lehet némi eladási nyomás a spekulációk miatt az esemény körül. Sok ember nem érti az alapvető matematikát.”

A szakértő optimista a visszafizetéssel kapcsolatban, és úgy véli, hogy az Mt. Gox-hoz kapcsolódó félelem, bizonytalanság és kétségbeesés (“FUD”) évek óta nyomja a piacot, és jó lesz látni, hogy végre véget ér.