Jelentés: a kripto utópia és a pénzügyi szingularitás küszöbén?

Amikor Henry Ford legyártotta az első T -modellt, a tudta nélkül egy olyan láncot indított el, ami elvezetett egy újabb ipari forradalomhoz. A lovaskocsi gyártók mindent elutasítottak, amit Henry Ford tett és tucatnyi slágergyanús lejárató pamfletet publikáltak Henry Ford és a maga fajta innovatív típusok ellen. Ahogy kezdenek szállingózni a jó befektetési lehetőségeket kereső intézményi befektetők a kriptogazdaságba, úgy lesz egyre nehezebb megmondani mi lesz a következő jó befektetési lehetőség.

A kripto utópia küszöbén?

Az intézményi befektetők együttesen több mint 500$ trillió dollár értékű pénzügyi eszköz fölött rendelkeznek és azok, akik be akarnak lépni a kriptogazdaságba számos kérdést kell kiértékelniük. Ki kell értékelniük a szabályozási problémákat, a megfelelési szabályokat és a történelmi döntéseket mielőtt egy libellára helyezve a várható lehetőségeket és pénzügyi nyereségeket kezdik el listázni.

Az Autonomous Research Partner és a Lex Sokolin vezette Global Director kiadott egy jelentést “Crypto Utopia” néven, ami pontosan ezen intézményi befektetők aggodalmait kívánja megválaszolni. A korábbi jelentést, a Token Mania-t több mint 15 000 fintech szakember olvasta.

A 124 oldalas informatív jelentés minden aspektusát kielemzi a kriptogazdaságnak.

A jelentésben Lex kijelenti, hogy az innováció negyedik hulláma zajlik, ahol az intézmények tokenizálni fogják a kriptopénz részvényeket. Ezt a hullámot nevezi a jelentés “Kriptokambriumnak” és több mint 500 trillió dollárnyi kriptovagyont jelent. Számos szektorban és tokentípusban megtalálhatók ezek az eszközök. A következő térképen össze lett gyűjtve a lehetőségek széles tárháza tokentípusonként és szektoronként:

 

A kripto utópia és a pénzügyi szingularitás küszöbén?

Bitcoin segít elérni a pénzügyi szingularitást

Az elmúlt két évben nagy növekedés volt tapasztalható a vertikális applikációk és a pénzügyi szolgáltatások terén. 2018 első hat hónapjában 5 milliárd dollárt invesztáltak ilyen típusú cégekbe, startupokba.

A jelentés kitér egy másik megközelítésre is, hogy nyilvánvalóvá tegye az intézményi befektetők számára kínálkozó lehetőségeket. Ez pedig a maximális növekedési lehetőség. Gyakran elhangzik a bitcoin-hívők szájából, hogy 2033-ra a bitcoin eléri a pénzügyi szingularitást (azaz, minden pénzügyi eszköz, minden értékkel rendelkező dolog bitcoinban lesz kifejezve, hozzákötve). A statisztikai értéke az összes embernek a Földön 5 kvadrillió dollár. A realisztikus növekedési görbéket szemlélve nem valószínű, hogy a bitcoin 2033-ra eléri ezt a szintű piaci kapitalizációt, de ami realisztikus, hogy bizonyos kriptoeszközökbe fektetve szép nyereséget lehet realizálni az elkövetkezendő években.

A kripto utópia és a pénzügyi szingularitás küszöbén?

Token befektetés egy korai állapotú technológiai befektetés. Magas kockázatú tevékenység, ami számos akadályon kell átmenjen. Ez jelenthet a csalás elkerülését, sikertelen tőkebevonást, működési kudarcot, az eszköz gyenge teljesítményét és kiberbiztonsági kihívásokat. A valóságban az ICO-k bukási aránya alacsonyabb, mint ahogy korábban hittük. Például, a dotcom éra részvénykibocsátásainak 85%-a 10 év alatt a süllyesztőben végezte. A Kickstarter projektek 65%-a nem képes elegendő forrást összegyűjteni. Az ICO bukások viszont várhatóak és egyben kezelhetőek.

Számos ICO van, aminek a megtérülési rátája alacsonyabb mint a bitcoiné vagy az ethereumé. A megfelelő teljesítmény érdekében – véli a jelentés – több eszközpozíciót kell felvenni a profitmaximalizálás érdekében.

Jelenleg 312 aktív kriptoalap van a piacon és több mint 250 fiatalabb mint két év. Együttesen 7.5 milliárd dollárt kezelnek. A top 10 felel a teljes piac 43%-áért. Ide tartoznak a Bitcoin Investment Trust, Coin Shares és mások. A következő képen a kriptogazdaságba fektető alapokat listázza, befektetési stratégiák és szektorok alapján:

A kripto utópia és a pénzügyi szingularitás küszöbén?

Problémák és lehetőségek

Mindezt egybevetve az intézmények érthetően tekintenek problémásan a töredezett, de dinamikusan fejlődő szektorra. A problémák:

  • alacsony likviditás
  • felelősség hiánya
  • fejletlen értéklánc

A szerző szerint az intézményi befektetőknek nyitva áll az ajtó, hogy ETF vagy befektetési alapokon keresztül befektessenek a szektorba. A vagyonos magánszemélyek (HNWI) 29%-a 20 trillió dollárt képvisel és mint osztály, ők érdeklődést mutatnak a kriptobefektetések iránt. Szintén 20 trillió dollárt tesznek ki a nem vagyonos befektetők (non-HNWI), akik szintén pozitívan szemlélik a szektor fejlődését. Ez együttesen, véli a jelentés, 500 milliárd dolláros keresletet jelent a kriptoeszközökre.

Számos érdekes fejlődés figyelhető meg az értéklánc különböző területein ami azt indukálja, hogy még több intézményi befektető fog belépni a kriptopiacokra.

Az ICO-kat szervező cégek nehéz helyzetben kell működjenek mivel a hagyományos banki szereplők gyakran nem dolgozzák fel az ICO cégek tranzakcióit. Továbbá, az ICO-k megfelelő finanszírozása messze túlmutat a NASDAQ/NYSE stb. tőzsdei kibocsátásokon. Egy normálisan összerakott ICO projekt elindítása már 1.5 millió dollárba is bekerülhet mialatt az NYSE-n a listázás 500 000 dollárba kerül.

Van pár bank, amely nyújt banki szolgáltatásokat az ICO projekteknek (Silvergate Bank), de a struktúra és komplexitás miatt ezek a projektek gyakran jogi kihívásokba ütköznek. A hagyományos bankok mint a Citibank és a Bank of America számtalanszor zárolt ICO-s számlákat már anélkül, hogy a motivációját a zárolás mögött különösebben kifejtette volna.

Izland, India betiltotta a kriptopénzeket. Kanada, Ausztrália és Spanyolország támogatja a kriptokat. A kevert szabályozási környezetben kihívásokkal teli egy kriptoeszköz fenntartása, kriptotőzsde működtetése, különösen a hagyományos tőzsdékre és brókerekre kalibrált környezetben, véli a jelentés.

Kövess minket a Facebookon és Instagrammon.

Van egy sztorid? Oszd meg velünk és megírjuk!