Kriptopénzek és a válóper: a legfontosabb teendők, hogy ne veszíts (sok) kriptót a válás során

  • 5
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Természetesen nem szeretnénk azt feltételezni, hogy a hetek óta 0-24-ben összezárt párok már a váláson gondolkodnának. De ha valakit (valamilyen megmagyarázhatatlan okból) mégis érdekelne a téma, most összegyűjtöttünk néhány tippet arról, hogy egy esetleges válás esetén milyen óvintézkedéseket tehetünk meg, hogy a jogosan minket illető kriptóink tényleg nálunk maradjanak. Csak úgy a biztonság kedvéért (lol).

Válás és a kriptopénzek

Persze, szeretnénk mindnyájan hinni az örökké tartó szerelemben, meg a “jóban, rosszban, egészségben, betegségben” fogadalmakban. De azt is tudjuk ám, hogy a házasságok több mint fele válással végződik; így akár akarunk, akár nem, felkészülni egy ilyen eshetőségre mindig okos döntés lehet. Hiszen még a barátságos válások során is akadnak ütköző érdekek bizonyos kérdésekben – arról meg ne is beszéljünk, hogy ha a válás egy ’hogyan tudok minél többet kicsikarni a másikból’ hadi állapottá alakul.

Ráadásul ma már 2020-at írunk: a gyerekek, a ház, a kocsi meg a bankszámlán virító összeg elosztása mellett a kriptopénzek is komoly vitát alakíthatnak ki. Nézzük is tehát meg, hogy mi az, amit megtehetünk annak érdekében, hogy jogosan osszuk fel egymás között a bitcoin vagyonunkat!

Az anonimitásért (is) ünnepeljük a bitcoint, de váláskor akár bajunk is lehet belőle – avagy, hogyan kutassuk fel a véka alá rejtett kriptovagyonokat?

Valószínűleg mindnyájan egyetértünk, hogy az egyik ok, amiért a bitcoin vagy más kriptopénzek mellett döntöttünk, az az anonimitás volt. A bankszámlákkal ellentétben, a kripto tranzakcióink mellett nem virít ott a nevünk világgá kürtölve azt mindenkinek. Ráadásul a legtöbb esetben egy kriptotárca létrehozásához elég lehet mindössze egy email cím is, így ezek fellelése meglehetős nehézségeket okozhat a válás során.

Azonban aggodalomra semmi ok, így is megtalálhatjuk még a leendő exünk eldugdosott bitcoinjait. A legtöbb esetben ugyanis a bitcoin nem csak egy csettintéssel hullott le az égből az ölébe. Ha a kriptopénzt a kriptotőzsdén fiatpénzért cserébe egy bankkártya segítségével vagy banki utalással vette meg valaki, akkor elég ránéznünk a banki kimutatásokra, és láthatjuk azonnal a tranzakciót. Ugyanez igaz arra is, ha kriptopénzt adtak el fiatért, és azt valamelyik kriptotőzsde a bankszámlára utalta. Ráadásul ezekhez a banki kimutatásokhoz viszonylag könnyedén hozzá is férhetünk; legtöbb esetben amúgy is ki szokták ezeket havonta postázni.

Ha pedig eddig kipostázták a kimutatásokat, most meg valamilyen furcsa okból elkezdtek eltünögetni – akkor lehet, nem árt ezt megemlíteni az ügyvédnek a válás alatt. Meg a bírónak.

Fordított esetben, amennyiben mi rendelkezünk bitcoin tárcával, szintén nem javasolt az, hogy ezt megpróbáljuk elrejteni a másik elől. Mint ahogy írtuk korábban, az anonimitás ellenére ezeket meg lehet találni. Ha pedig lebukunk, akkor nem árt utána kérdezni annak, hogy a ’bizonyíték megsemmisítése’ pontosan milyen jogi következményekkel jár. (Spoiler nélkül elárulunk annyit, hogy ezt nem igazán szokták jó szemmel nézni a bíróságon.)

Kriptopénzek és a válóper: a legfontosabb teendők, hogy ne veszíts kriptót a válás során

Hol, mikor, mennyit és mit

Feltételezzük azt, hogy senki nem titkol semmilyen tárcát, és sikeresen eljutottunk oda, hogy megegyezzünk a kriptovagyon felosztásáról – remek munka eddig, gratulálunk. Itt azonban újabb kérdések jönnek: mivel járok jobban, ha fele-fele arányban szétosztjuk a coinokat, vagy ha kifizetem a másikat? Mikor és hogyan fogunk tudni hozzáférni ezekhez? Milyen áron vásárolt bitcoinnal fizetjük ki egymást?

Ezek mind fontos kérdések, amikről nagyon hamar és nagyon pontosan meg kell egyezni a válás esetén. A coinok szétosztása vagy a fiatpénzben való kifizetés preferencia kérdése, de akármelyikre is döntünk, minden esetben meg kell vitatni, hogy pontosan mikori árfolyamon, milyen tárcára vagy számlára, mekkora értékben és hogyan fog érkezni a kifizetés, majd hogy ezekhez pontosan hogyan is fogunk hozzáférni a jövőben. Higgyétek el, senki nem akar egy árfolyamzuhanás és egy pontatlan megegyezés miatt pénzt veszteni – nem fogja szebbé tenni az amúgy sem rózsás válás folyamatát.

Egy jó ügyvéd az ember legjobb barátja

És bár még más tippeket is tudnánk adni az érdeklődőknek, azért itt a végén egy dolgot szögezzünk le: egy jó ügyvéd elkerülhetetlen lesz a folyamat során, hogy biztosan elolvasson minden kisbetűt. Már csak azért is, mert ha nem szerzünk egy jó ügyvédet, akkor garantálható, hogy a másik szerezni fog. Ebben az esetben talán jobb is, ha már most készülünk a könnyes búcsúra a bitcoinunktól – szép volt veled, öreg barát.

Azért reméljük, hogy a jelenlegi helyzet inkább megerősíti kapcsolatainkat, hogy együtt tudjuk átvészelni a bajokat. De ha nem, akkor reméljük, hogy segítettünk a tippekkel – egy esetleges következő esküvő előtt pedig nem árt elgondolkodni azon, hogy “egészségben, betegségben, járványhelyzetben és egész napos összezártságban” szavakat tartalmazza-e a fogadalmunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.