Kriptovaluta önszabályozó testületet alapít a Winklevoss testvérpár

A Cameron és Tyler Winklevoss testvérek kriptovaluta önszabályozó testület létrehozását jelentették be. A Virtual Commodity Association alapító tagja között szerepel a Gemini (New York), Bittrex (Las Vegas), bitFlyer USA (a japán bitFlyer leányvállalata) és a Bitstamp Luxemburg).

Önszabályzó testület a kriptovilág megtisztítására

Az ikerpár által kiadott sajtóközlemény alapján az alapító találkozó szeptemberben lesz, ahol a cégek képviselői meghozzák a testület alapszabályait és elkötelezik magukat az átláthatóság mellett. A testület igazgatótanácsának kijelölésére is sort fognak keríteni.

Ideiglenes ügyvezető igazgatónak Maria Filipakis-t, a New York állami pénzügyi osztály korábbi főfelügyelőjét választották, aki a következőképp kommentálta a kinevezést:

“Örvendetesnek tartom a VCA és tagjainak elköteleződését, hogy erősítsék a digitális eszköz szektor szabályozását, az ügyfelek védelmét és előálljon a szektor legjobb eljárásaival a piaci transzparencia érdekében.”

A VCA egyben a szélesebb kriptoközösséget is be szeretné kapcsolni a szektor szabványainak kialakításába: “Hiszünk az önszabályozásban, amit a kezdetek óta követünk Európában, és hasonlóképp szeretnénk eljárni az Egyesült Államokban is. Azok, akik nem akarnak vagy nem tudnak megfelelni a szabályoknak, veszélybe sodorják az ügyfeleiket és saját működésüket.”

Önszabályozó testületek töltik ki a szabályozási vákuumot

A kormányok többsége (tisztelet a kivételnek, mint Svájc, Málta, Gibraltár, Japán és Korea, ahol folyamatban van) még mindig nem tudott tető alá hozni épkézláb kriptovaluta szabályozást, ami tovább növelhetné a kriptogazdaság legitimációját, az ügyfelek és vállalkozások védelmét. Helyette szerte a világon lokális szervezetek és kriptovállalkozások veszik kezükbe a regulációt.

Az Egyesült Királyságban 2018 februárban alakult a CryptoUK, mely 6 vállalatot tömörít (eToro, Commerce Block, Coinbase, CoinShares, BlockEx, CEX.IO és CryptoCompare), vezetője Iqbal Gandham, aki egyben az eToro UK ügyvezetője. A csoport többször felhívta a brit kormány figyelmét a szektor mielőbbi szabályozására, hogy ne maradjon le az egyre élesedő nemzetközi kriptoszabályozási versenyben.

Japánban a Virtual Currency Exchange Association ragadta kezébe a kezdeményezést és jelenleg az ország két legnagyobb kriptovaluta szervezetét tömöríti. Az önszabályozó testület egy 530 millió dollár értékű Mt.Gox támadás után jött létre és célja, hogy hozzájáruljon a “virtuális pénzkereskedelmi szektor egyenletes fejlődéséhet és a felek érdekeinek védelméhez.”

Egy másik önszabályozó szerv a Korea Blockchain Association, amit még 2018 januárban alapítottak és tagjai között megtalálható az ország legnagyobb kriptovaluta tőzsdéi.