A kriptovaluták jelentik a pénz evolúciójának következő lépcsőfokát

Az Ethereum társalapító a Quartz által indított ‘The Future of Money’ cikksorozatában foglalta össze elképzelését a kriptopénzekről és a pénz jövőjéről. Joe Lubin szerint a digitális eszközök növekedése “ámulatot és szkepticizmust” váltott ki sokakban, de szerinte a kriptopénzek jelentik az “érték reprezentációjának legújabb formáját”.

Ennek illusztrálására Lubin a kognitív tudós Margaret Boden idézetét vette elő, aki szerint “Az emberi alkotások néhány legfontosabbikai az új reprezentációs rendszerek voltak. Ebbe beletartoznak a hivatalos jelölések, mint az arab számok (a nullát nem elfelejtve), kémiai képletek, a kották és ütemek a zenészeknél. A programnyelvek egyike a legfrissebbeknek.”

Középkori pénzverők

Lubin aki egyben a ConseSys blokklánc fejlesztői vállalat vezetője azt írja, minden egyes alkalommal mikor új jelrendszert találnak fel, az emberek gyanakvóbbakká válnak. Európában például a 17. századik a fém reprezentálta a monetáris értéket miközben a papírpénzeket a Távol-Keleten már évszázadok óta használták. Ugyan az európaiak hallottak a papírpénzekről, egyszerűen nem tudták elképzelni, hogy egy darab papír többet érhetett mint egy uncia arany. Jelenleg valami hasonló zajlik le a kriptopénzekkel, csak éppen sokkal gyorsabb ütemben köszönhetően a szinte azonnali információtovábbítás és kommunikáció hatására.

Ezért, érvel Lubin, “sok tekintetben a korábbi reprezentációs rendszerű pénz evolúciójának következő lépcsőfokát jelentik a kriptopénzek, amik az igazságot magasabbra helyezik mint az állami szabályozott hatalmat.” A kriptopénz rendszerek mások mert nem igényelnek magas szintű bizalmat ami mellesleg elengedhetetlen a hagyományos pénzügyi rendszereknél. A blokkláncon tárolt adat megmásíthatatlan, bárki számára elérhető, decentralizált és felhasználó – felhasználó közötti bizalmat igényel. A kriptovállalkozások folyamatosan azon dolgoznak hogy még tovább növeljék a platformjaik biztonságát, de végezetül a legtöbb rá fog jönni, hogy ők is a saját centralizált platformjuk bizonyos szintű decentralizációjával juthatnak el az evolúció következő szintjére. Erre akkor kerülhet sor mikor a decentralizált rendszerek ugyanolyan felhasználóbarát alkalmazásokká válnak mint a web 2.0 alkalmazásai.

Lubin szerint a virtuális pénzek a társadalmi rendszerekre is hatással lesznek mivel “konszenzust hoznak létre központi szereplő nélkül, ami szintén kézenfekvő evolúciója a társadalmi szerződéseknek.” Az új rendszerek emellett csökkenő költségeket, rengeteg információt és értéket nyújtanak.

Cikkét végül azzal zárja, hogy a mostani vállalat-ügyfél kapcsolatot felváltják a nyílt hálózati platformokon kialakuló kollektív közösségi jó kapcsolat. Lubin szerint ez nem fog egyik napról a másikra megtörténni, de szerinte már észrevehetőek a változás jelei.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük