A KuCoin ÁFÁ-val sújtja a kriptokereskedőket

Nigéria a világ egyik legnagyobb piacává vált az elmúlt években a kriptovaluták terén. A digitális eszközök használata és elfogadása gyorsan növekszik, annak ellenére, hogy a Nigériai Központi Bank számos korlátozást vezetett be az úttörő iparág eszközei ellen. Az ország CBDC-je és a pénzintézetek számára letiltott kriptovaluta-tranzakciók mellett azonban az újabb adó hivatalos létjogosultságot adhat a fiatal eszközosztálynak.

A tavaly bevezetett tőkenyereségadó után a KuCoin sújtja a nigériai KYC-azonosítással rendelkező felhasználóit egy minden tranzakcióra kiterjedő adóval, mely azonnali hatállyal életbe lép. Az újonnan bevezetésre kerülő adó azonban kérdéseket vet fel a virágzó nigériai kriptovaluta-ipar számára.

Adóval sújtja felhasználóit a KuCoin

A KuCoin Africa X-felületén tette közzé a Nigériában szinte azonnali hatállyal, július 8-án életbe lépő hozzáadottérték-típusú adóját a nigériai KYC-azonosítással rendelkező felhasználói számára. A 7,5%-os „ÁFA” minden kereskedési típusra és minden tranzakcióra érvényes.

Egy 2023-as kutatás után Nigéria messze a legnagyobb afrikai ország, ahol kriptovalutákkal foglalkoznak a lakosok. Az Africa Money & DeFi Summit tavalyi kutatása alapján az afrikai kriptovaluta-felhasználók több mint kétharmada nigériai, a piac mérete pedig meghaladja a 400 millió dollárt.

Az ország tőzsdefelügyelete elismerte, hogy dolgoznak a digitális eszközök szabályozásán, mivel a jelenleg érvényben lévő törvények idejétmúlttá váltak az eszközök térnyerésének a következtében. Bár elsőre nem mindenki örül egy újabb adónak, a nigériai SEC újonnan bevezetésre kerülő adótípusa az eszközosztály hivatalos elismerésére enged következtetni.

2023-ban a volt nigériai elnök, Muhammadu Buhari a költségvetés kiigazítása érdekében már bevezetett korábban egy kriptovalutákra és digitális eszközökre kiterjedő adótípust, mely 10%-os tőkenyereségadót vetett ki a digitális eszközök értékesítéséből származó nyereség után.

Felemás helyzet Nigériában

Dacára a kriptovaluták és a digitális eszközök, mint például az eNaira, térnyerésének, az afrikai ország felemás helyzetet teremtett a felhasználók számára, a nem egyértelmű szabályozásokat pedig a lehető leghamarabb ki kell javítani.

Nigéria Nemzetbiztonsági Tanácsadása (NSA) nemrégiben a peer-to-peer (P2), vagyis az egyenlő felek közötti kriptovaluta-kereskedelem betiltását tervezi, mely jelentős változást hozhat a helyi piacokon. A döntés hátterében a hagyományos pénzintézetek aggodalma áll, miszerint a felhasználók egymás között illegális forrásokból eredő kriptovalutákkal kereskedhetnek.

Ennek ellenére számos nigériai FinTech vállalat és startup aktivitása növekszik a kriptovaluták piacán, keresik az innovatív megoldásokat a nyújtott szolgáltatások terén. Ezek a vállalatok gyakran blokklánc-technológiára építenek, ezzel megkerülve a hagyományos banki rendszert.

Várakozások a szabályozási környezet változásától

Túlzás lenne azt állítani, hogy a nigériai szabályváltoztatások jelentős hatást gyakorolnának a globális befektetői bizalomra és a piac dinamikájára, ugyanakkor regionális szinten, Afrikában egy kedvező szabályozási környezet példát teremthetne a szomszédos országok számára, akik a bizonytalan gazdasági környezet ellen kriptovalutákkal igyekeznek küzdeni.

A csalások, a pénzmosás veszélyei és a technológiai infrastruktúra hiányosságai jelentős veszélyeket hordoznak magukban, melyekre nemcsak az intézményeket, hanem a lakosságot is fel kell készíteni. A múlt hónapban a nigériai SEC 30 napos határidőt adott az országban tevékenykedő kriptotőzsdéknek és vállalkozásoknak, hogy újra regisztrálják működésüket – ellenkező esetben jogérvényesítési lépésekkel számolhatnak. Az SEC szerint ez a lépés a digitális eszközök kereskedelmének szabályozására irányuló terv része.