Ez a világ legmenőbb autómárkája, ezeket a járműveket vettük a legtöbben

Minden országnak eltérő preferenciái vannak az árucikkek tekintetében, és ez nincs különösképpen a járművek esetében sem. A Budget Direct Car Insurance most összeállított egy infografikát a világ legkeresettebb járműveiről a 2019-es év végi értékesítési adatok felhasználásával. Lássuk, mely verdák voltak a legmenőbbek.

Ahogyan azt láthatjuk, a sűrűbben lakott országokban az emberek általában a kisebb autókat részesítik előnyben, míg a nagyobb területű államokban zöldutat kapnak a teherautók is. Hasonlóképpen, a zord terepeken nyilvánvalóan olyan járművekre van igény, melyek gyorsan tudnak alkalmazkodni a környezethez. Tehát egyáltalán nem mindegy, hogy egy gyártó éppen melyik országban telepedik le. Ebből kifolyólag nem is csoda, hogy a világ legnagyobb autógyártói szüntelenül azon vannak, hogy minél jobban bevonzzák a fogyasztókat. Így aztán gyárakat építenek, modelleket neveznek át, sőt akár egyedi járműveket is készítenek az egyes országok szokásainak, ízléseinek megfelelően. Összességében tehát ne gondoljuk, hogy az autóiparnak egyszerű dolga van, a világ változó igényeivel pedig valljuk be, nem egyszerű lépést tartani.

Amint az kiderült, a legtöbb országban tagadhatatlanul a Toyota autómárka dominál. A japán autógyártó, mely a Tesla uralma előtt éveken keresztül a világ legértékesebb autógyártójának számított, 2019-ben 104 országból 41 országban a legkeresettebb jármű volt. Sőt, ebben az évben a világ legkelendőbb járműve címet is a Toyota Carolla nyerte el. A Sedan csupán öt országban foglalta el az első helyet, a Toyota Hilux teherautója viszont 16 ország bestseller-je volt. Az autómárka érezhetően elég erős piaci részesedéssel büszkélkedhet a Föld déli félgömbjén, különösen Argentínában, Dél-Afrikában és Ausztráliában.

Európában kissé másképp alakult a helyzet, ahol az országokban a helyi modellek voltak a legkelendőbb járművek.

Személyautók mindenek felett

Jelenleg a személygépkocsik némileg előnyt élveznek a teherautókkal szemben. 104 ország közül mintegy 57 országban a „személygépjárműveknek” minősített kisebb járművek (beleértve a szedánokat, a három- és ötajtós kocsikat is) a legkelendőbbek voltak. Mindeközben a „könnyű teherautók” vagy a „könnyű haszongépjárművek”, a terepjárók és a sportcélú haszonjárművek (SUV modellek), 47 országban voltak a legkeresettebbek.

Az biztos, hogy a lista nem sokáig fog így maradni, a fogyasztók változó preferenciája ugyanis rányomja a bélyegét az autógyártókra. Az elektromos Tesla Model 3 például már Hollandiában és Norvégiában is a legkeresettebb volt, és más országok, köztük Kína is, egyre inkább az elektromos járművek vásárlására ösztönzi polgárait.