Lemondott az FTX feje, csődeljárás alá kerül a vállalat

Az FTX összeomlását követően a kriptotőzsde vezérigazgatója, Sam Bankman-Fried lemondott, a vállalat pedig csődeljárás alá kerül az Egyesült Államokban.

Az FTX egy tweetben jelentette be a csődeljárás kezdeményezését, hogy “rendezett folyamatot indítson az eszközök felülvizsgálatára és monetizálására az összes érintett fél javára.” A kriptotőzsde mellett a szintén Sam Bankman-Fried által alapított Alameda Research, a cég amerikai leányvállalata, az FTX US, valamint nagyjából 130, az FTX Group anyavállalat által felvásárolt vállalat szintén csődöt jelentett vagy csőd közelébe került.

A Twitter bejegyzésben azt is közölték, hogy a tőzsde alapítója és vezérigazgatója, Sam Bankman-Fried lemondott a pozíciójáról, utódjának pedig John J. Ray III-t nevezték ki.

“Az FTX Group értékes eszközökkel rendelkezik, amelyeket csak szervezett, közös eljárásban lehet hatékonyan kezelni.” – mondta Ray, hozzátéve, hogy ő és csapata “körültekintően” fogja lefolytatni az eljárást az FTX összeomlásában érintett befektetők és vállalatok érdekeinek figyelembevételével.

CZ tweetjével kezdődött a tőzsde összeomlása

Annak ellenére, hogy az FTX az egyik legnagyobb kriptotőzsde volt a piacon, kevesebb mint egy hét alatt összeomlott. Az egész ügy a Binance vezérigazgatójának, Changpeng Zhaonak a tweetjével indult, miszerint a Binance megszabadul az összes FTX tokenétől. CZ bejelentése természetesen hatással volt a token árfolyamára, a befektetők pedig tömegesen kezdték el kivenni a pénzüket az FTX-ről, ami ahhoz vezetett, hogy az FTX felfüggesztette a kifizetéseket.

Ahogy arról beszámoltunk, az FTX összeomlása következtében Bankman-Fried elvesztette a vagyonának 94%-át, ugyanakkor a tőzsde is súlyos pénzügyi problémákkal küzd. A cég intézményi értékesítésért felelős vezetője, Zane Tackett a Twitteren osztotta meg, hogy az FTX-nek közel 8,8 milliárd dolláros tartozása van, habár a csődeljárási kérelemben a teljes veszteséget 10 és 50 milliárd dollár közöttire becsülik.

Az FTX az egyik legnagyobb kriptotőzsde volt kereskedési volumen tekintetében, így az amerikai hatóságok is reagáltak az ügyre. A Fehér Ház sajtótitkára, Karine Jean-Pierre például azt nyilatkozta, hogy “a kriptovaluták megfelelő felügyelete nélkül az amerikai állampolgárok jóléte van kockáztatva.”

És bár az FTX körüli káosz a csődeljárás indításával befejeződni látszik, sokan aggódnak amiatt, hogy a dolognak további következményei lesznek. Éppen tegnapelőtt a BlockFi kriptohitelezési platform szüneteltette a kifizetéseket, mondván, hogy “nem tudja a szokásos módon működtetni az üzletmenetet”, mivel nem egyértelmű az FTX, az FTX US és az Alameda helyzete.

Valószínűsíthető, hogy a következő napokban további csontvázak hullnak ki a szekrényből a kriptopiacon, ezért javasolt egy időre nem letétkezelői tárcákba menekíteni a tokeneket és érméket.