Liberland utópia a horvát-szerb határnál – Cointelegraph interjú az alapítóval

Vit Jedlicka Liberland első elnöke szorgalmasan dolgozik, hogy létrehozhassa utópiáját Horvátország és Szerbia közötti területen. A Cointelegraph interjút készített az állam elnökével.

Liberland, a szabad állam

Liberland Horvátország és Szerbia között

Liberland államban bitcoin a fizetési eszköz, nem kötelező az adófizetés és mindenki tarthat fegyvert. A kérdéses földterület 6.5 négyzet kilóméternyi mocsaras terület. Három barátjával 2015-ben helyezett el egy zászlót a földön és megválasztották Jedlickát elnöknek. Azóta már több mint félmillióan jelentkeztek online állampolgárnak. Már nagyköveteket és kormányt is választottak. Jedlicka szabadelvű gazdagoktól és közösségi finanszírozásból szerzett befektetéseket. Útlevelek is kibocsájtásra kerültek.

De senki nem engedte meg neki, hogy elfoglalja a területet. A határokat még a jugoszláv háború végén az 90-es években rajzolták újra. Ekkor került Liberland területe Szerbiától Horvátországhoz. Azonban a földet egyik ország sem szerette volna, mert ezzel el kellett volna ismerniük a határrendezést. Jedlicka ekkor jelentkezett, hogy ő kéri a területet.

Jelenleg a bitcoin a nemzeti fizetőeszköz de az elnök megjegyezte, hogy nyitottak az új kriptopénzek irányába is.

A Cointelegraph Liberland elnökével készített interjút

Cointelegraph (CT): A fiatal országod a bitcoint választotta pénznemének. Volt valami konkrét oka a döntésnek?

SzabadságVit Jedlicka (VJ): Teljes szabadságot akartunk adni az embereknek, hogy milyen pénznemben folytassanak üzleti tevékenységet vagy fizetnek adót. A bitcoint tartalék valutaként használjuk. Tehát Liberland összes megtakarítása a decentralizált pénzben van. Örömmel vesszük, ha csatlakoznak hozzánk az iparág vezetői, mint például a Bitcoin Trezor kitalálói vagy Roger Ver, bitcoin befektető. Mi leszünk az első ország, amelynek a számlái közvetlenül megfigyelhetőek a blokkláncon.

CT: Nem gondolod, hogy a bitcoin fizető eszközként való használata negatívan befolyásolja majd a kereskedelmet a szomszéd államokkal?

VJ: A bitcoin a nemzetközi kereskedelem jövője. Már használtunk bitcoint hajók vásárlására amivel szállítmányozunk. Ráadásul a bitcoint már elfogadják és átváltják sok helyen Horvátországban és Szerbiában is.

CT: Megy a huzavona a jelenlegi bitcoin blokklánc körül, hogy ez fog elterjedni vagy sem. Neked mi erről a véleményed?

VJ: Készen állunk arra, hogy más kriptopénzekre térjünk át, mint amilyen a dash például. Eddig a bitcoin volt a legjobb és legstabilabb megoldás számunkra.

CT: Liberland miért nem egy nemesfém alapú pénz választott fizetőeszközének?

VJ: Gondolkodtunk már rajta, hogy a költségvetés egy részét arany fedezetű számlákon tartsuk. Talán 20 százalékot fedezetként, hogy felkészüljünk egy nagyobb pénzügyi válságra.

CT: Te személyesen milyennek látod a bitcoin jövőjét?

VJ: Fényes jövőt látok. Úgy gondolom, hogy egy-két évtized múlva a ma ismert bankrendszer elavult lesz és teljes mértékben a kriptopénzek irányába fog elmozdulni.