OEL Foundation interjú a modern logisztika ágazat problémáiról

A nonprofit OEL Foundation alapítója, Max Ward a Techbullionnak adott egy interjút még júniusban, ahol beszélt a modern logisztika ágazat problémáiról, a blokklánc alapokra helyezett szállítmányozás előnyeiről és szervezetének hozzájárulásáról a nyílt vállalati logisztikai ökoszisztéma kialakítása területén.

1) Bemutatkoznál, tudnál egy kicsit mesélni magadról?

Több mint 13 évet Ázsiában éltem, ahol regionális logisztikai értékesítő voltam multinacionális cégeknél, mint például a DHL is. Dolgoztam a Szilícium-völgyben is két startup céggel és mindig arról álmodtam hogy saját cégem legyen, ahol a technológiával összekötött logisztika ágazat nyíltabbá és átláthatóbbá tételén tudok dolgozni.

2) Mi az az OEL Foundation és milyen kapcsolatban áll az OpenPorttal?

Úgy döntöttük, hogy az OpenPortnak nem szabad egy protokollt birtokolnia annak érdekében, hogy maximális potenciális értéket tudjon az ágazathoz adni. Helyette nyitottnak kell lennie minden logisztikai vállalat felé, ami egyben nyílt forráskódú hozzáférést is jelent. Az OpenPort ezt a protokollt használja, de bárki hozzáférhet. Az OpenPort az alapítványunk egyik tagja mialatt új tagok csatlakoznak hozzánk minden nap.

3) Mi motivált a saját blokklánc alapú decentralizált infrastruktúra felépítésében a logisztika ágazat részére?

Kvázi az elektronikus POD, azaz a proof-of-delivery (kézbesítési igazolás), amin már jó ideje dolgozunk, hogy digitalizálhassuk. Ha van két egymással versengő e-POD, az egyik digitális a másik pedig egy decentralizált hálózaton van hitelesítve, akkor a blokklánc e-POD-ban jobban meg lehet bízni. Szóval rájöttünk, hogy valami hasonlót kell építenünk a kockázatok kiiktatása érdekében. Az OpenPort úttörő akar lenni, ezért döntöttünk a maximális decentralizáció és blokklánc felhasználás mellett. Nem vagyunk egyedül e piacon és szintén rá kellett jönnünk, hiteles adatrögzítés céljából az ellátási láncoknak decentralizáltaknak kell lenniük.

4) Mik a logisztikai ágazat és szállítmányozás legnagyobb problémái jelenleg?

A transzparencia hiánya extra költségeket jelent és rávilágít hatékonytalanságára. A kiszervezés és alvállalkozókkal történő partnerségek extra adatot eredményeznek amit még mindig papíron és excel táblázatokban vezetnek. Ez azt jelenti, a cash flow nem úgy áramlik ahogy kéne, többletköltségek extra rétegét adva egy trillió dolláros ágazathoz.

Ideális esetben akármelyik nagy feladó képes kell legyen, hogy közvetlenül a néhány tehergépkocsiból álló flottatulajdonossal leszerződjön és ideális költség- és szolgáltatásmegoszlást érjen el közvetítők nélkül.

5) Hogyan fogja az OEL Foundation megváltoztatni a logisztika ágazat és szállítmányozás világát és hogyan fogja az erőviszonyokat befolyásolni mikor a hajózási ügynökökre, szállítmányozókra és beszállítókra kerül sor?

Az alapítvány protokollja elsősorban a kockázat/költség arányát csökkenti a számlázásnak és a beszállítói lánc finanszírozásnak. Szerintem ez lesz az, ami segíti a blokkláncok elterjedését a logisztika ágazat berkein belül.

A beszállítók növelni tudják a tarifák beszedésének hatékonyságát és csökkenthetik költségeiket. A szállítmányozók és lokális 3PL-ek (harmadik fél általi logisztikai szolgáltatók) könnyebben tudnak alvállalkozóikkal szerződésre lépni és javul a működőtőke felhasználása is. A brókerek és ügynökök, véleményünk szerint, háttérbe fognak szorulni az olyan digitális platformoknak köszönhetően, melyek közvetlen összekapcsolják a feladókat és szállítmányozókat.

6) Hogyan járul hozzá ennek eléréséhez a blokklánc technológia az OEL Foundation projektnél?

A decentralizált főkönyvi technológia segítségével egyetlen forrásból tudunk meggyőződni az ellátási lánc paramétereiről, az okos szerződések révén pedig hitelesíteni lehet az alapvető logisztikai döntéseket.

Az adatmegosztási jutalmak tokenizációjával (mikróösztönzők) és az ebből eredő visszakövethetőség a blokklánc harmadik egyedi tulajdonsága.

Egy példa erre az, hogy csökkenthető a banki hitelfelvétel és forrásszerzés a likviditásszolgáltatóktól köszönhetően a csökkenő működési költségeknek, ami csak a blokklánccal érhető el. Már most valós igény van erre a blokklánc faktorálási szolgáltatásra.

7) Tudnál egy kicsit többet mondani az OEL ökoszisztéma technológiájáról és komponenseiről? Mi a különbség az OEL platform, az OEL protokoll és az OEL hálózat között?

A protokoll felel a konszenzuson alapuló hitelesítésért és ennek elérése érdekében, a csomópontok fogják a hitelesítést biztosítani. Ideális esetben partnerek és alapítványi tagok. A platform jelöli mindezt együttesen és még más egyéb komponenseket is, beleértve a hétköznapi logisztikai könyvtárakat és dapplikációkat, ePOD-okat, kiegészítő díjkalkulációt stb.

8) Hogyan lesz a tokenetek funkciója és hasznossága beépítve a kifejlesztett dolgokba, mint például a szállítmányozási menedzsment szoftverbe (TMS), ePOD-ba vagy más dapplikációkba?

A token az applikációk üzemeléséhez fog kelleni. A TMS és ePOD hagyományos fizetőeszközzel elérhetők SaaS díjas formában, de a dAppok, amiket a protokoll hajt, nem. A nem blokklánci munkához a hagyományos árazási modellt alkalmazzuk, de a dapplikációknál a protokoll decentralizációja és konszenzus alapú mainnet fenntartása érdekében a tokent kell használni. A tokenizált mikróösztönzők feldolgozásához már adtunk az ePOD applikációnkhoz egy e-walletet.

9) A jogi következményekkel kapcsolatos hajóraklevelek és fuvarlevelek, valamit a kézbesítési igazolások egy esetleges veszteség, vita, kár vagy nem indokolt késedelem esetén felhasználhatóak a bíróságon akkor, ha pusztán csak a blokkláncon rögzítik őket?

Ez joghatóságonként különbözik. Egyre több országban, kezdve az Egyesült Arab Emirátusoktól a Fülöp-szigetekig elfogadnak digitális dokumentumokat beleértve a decentralizált platformokon rögzített dokumentumokat is.

Ami viszont a legfontosabb eleme, hogy a tranzakciókat részben vagy egészében a blokkláncon lehet végrehajtani, ami bármikor lehívható és elérhető. Például a Fülöp-szigeteken 80%-ban majd később 100%-ban a blokkláncon keresztül fogadunk el utalásokat. Ez azt is jelenti, hogy a papír nyilvántartások elvesztik funkciójukat és nem lesz rájuk szükség, különösen miután a digitális szabványok elfogadásra kerülnek auditálhatóság céljából. Egyes cégek már most csak audit célból küldenek papírokat a raktáraknak miközben a teljes üzletvezetés digitális.

10) Mennyit szeretnétek az OEL Foundation tokenértékesítés során gyűjteni és hogyan lehet részt venni benne?

Az előértékesítés már lezajlott. Magánszemélyek, befektetők és logisztikai vállalatok egyaránt részt tudnak venni benne, csatlakozhatnak a Telegram csatornánkhoz és fehérlistázhatják magukat a nyilvános tokenértékesítéshez. További infót a https://oel.foundation/ oldalon lehet találni.

11) Mik a legnagyobb akadályok amikkel szembesültél az ICO értékesítés során?

A legkeményebb rész, hogy egy időben dolgozunk az OpenPort nyilvános értékesítésen is. Komoly a kisbefektetői érdeklődés a bevételt generáló nyilvános blokklánc cégek iránt, és szerintünk ez egy erőteljes metódus akkor, ha egy nyílt forrású alapítvánnyal kapcsolod össze. Ez a modell segít abban, hogy hirdessük és megalapozzuk az alapítványt és az ICO-t.

12) Mi fog történni a tokenértékesítés befejezte után és mi várható 5 év múlva?

OEL lesz a logisztikai vállalatok kedvelt protokollja és architektúrája, alacsony blokklánc hozzáférési költségekkel és ágazatspecifikus testre szabhatósággal.

5 év múlva sokkal elterjedtebbek lesznek a blokklánc technológiák az ellátási láncok területén, ez az átmenet relatíve problémamentes lesz a felhasználóknak (köszönhetően a növekedő tokenhasználatnak), de várható nehézség is a téren, például ahogy a bankok felmérik az ilyen vállalatok kockázatosságát. A hagyományos bankolás sokkal jobban ki lesz téve a blokklánc diszrupciónak mint a logisztikai közvetítők, mivel a blokkláncok segítségével az új játékosok likviditást tudnak biztosítani a tulajdonosoknak bármilyen fedezetre (pl. a blokklánc nyilvántartás a leszállított termékek és szállítmányozási szolgáltatások után).

13) Mik a marketing és értékesítési célok?

Egyre több lesz a marketing az elkövetkezendő hetekben és hónapokban az alapítvány megismertetése érdekében. A partnerségek és szövetségek hasznosítása egy óriási karakterisztikája a blokkláncok világának, a saját szövetségünket és kapcsolatainkat fogjuk hirdetni néhány jól ismert intézménnyel és márkával egyetemben.

A közösségünk folyamatosan nő, de a fő célunk, hogy a vázat használható termékekkel is feltöltsük annak érdekében, hogy a közösségünk még tovább növekedjen és továbbra is hasznosnak találjon minket.

Honlap: https://oel.foundation

Telegram: https://t.me/OELFoundation

***Figyelem! Fenti írásunk egy sajtóközlemény. A Bitcoin Bázis nem vállal felelősséget a cikk tartalmáért, megbízhatóságáért, minőségért és a hirdetés természetéért. Olvasóinknak fokozottan ajánljuk az egyéni kutatást és a cikkben közölt állítások alapos ellenőrzését. A Bitcoin Bázis semmilyen formában nem vállal felelősséget a közleményben leírt termék vagy szolgáltatás használata következtében bekövetkező esetleges kárért és veszteségért.***

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük