Ma van a Bitcoin Pizza Napja: 10 éve történt az első kereskedelmi célú bitcoin tranzakció

Egy forradalom gyakran néhány apró, látszólag jelentéktelen eseménnyel kezdődik. A Bitcoin és kriptovaluta közösségnek május 22-ike ilyen nap, amit a Bitcoin Pizza Napjának neveznek.

2020. május 22-én szerte a világon a Bitcoin legelső kereskedelmi tranzakciójának évfordulóját ünneplik. És milyen gyorsan repül az idő, mert máris a tizediknél tartunk.

Kiváló alkalom pizzázni egyet és kicsit kikapcsolni a koronavírus pánik közepette, ami sajnálatosan még mindig uralkodó téma a sajtóban.

A Bitcoin Pizza Napján a változatos kriptós (van sok: ethereum, ripple, tron, bitcoin cash stb.) táborok félreteszik az egymással szemben táplált ellenszenvüket, hogy így tisztelegjenek azon úttörő magyar származású személy előtt, aki először használta a bitcoint, mint fizetőeszköz, hogy 10 000 BTC-ért 2 darab Papa John pizzát vásároljon még 2010-ben.

A 10 000 BTC friss mai árfolyamon majdnem 30 milliárd forintot érne, de akkor még senki se számolt a Bitcoin csillagászati emelkedésével. Arra viszont elég volt, hogy megadja az induló lökést a Bitcoinnak, mint milliók számára való világi hasznossággal rendelkező fizetési forma.

Mi az a Bitcoin Pizza Napja?

A Bitcoin Pizza Napja egy évforduló, ami a Bitcoin 11 éves történetének első ismert kereskedelmi célú utalását ünnepli egy fizikai termékért. 2010. május 22-én Hanyecz László magyar származású Floridában élő fejlesztő 10 000 bitcoint fizetett két Papa John pizzáért.

A két milliárdokat érő pizza (Forrás: businessinsider.com)

Ki az a Bitcoin Pizza Srác?

A képen látható Hanyecz László barátunk a “Bitcoin Pizza Srác”, aki anno 10 000 bitcoinért (akkor még csak ~8000 forintot ért az összeg) vette a pizzáit Jeremy Sturdivant-tól (jercos).

Hanyecz László, a Bitcoin Pizza Srác (Forrás: 60 minutes video)
Hanyecz László, a Bitcoin Pizza Srác (Forrás: 60 minutes video)

Hogyan történt a Bitcoin pizzás tranzakció?

Hanyecz 2010. május 18-án posztolt a BitcoinTalk fórumon egy bejegyzést, amiben arról írt, hogy 10 000 bitcoinját cserélné át pizzára. Akkor még nem voltak direkt Bitcoin elfogadó szolgáltatók, ezért csak indirekten tudta megvásárolni bitcoinért. Ajánlatára hosszan, négy napot kellett várnia.

Egy másik lelkes kriptovaluta felhasználó, Jeremy Sturdivant (álnevén jercos) elfogadta az ajánlatot és már repült is a pizza Hanyecz felé.

A 10 000 bitcoin lelkes tulajdonosa, Jeremy Sturdivant (Forrás: telegraph.org)

Az eredeti Bitcoin pizza bejegyzés

Ezt írta május 18-án Hanyecz László:

Hanyecz László, tranzakció, Sturdivant, történelem, BitcoinTalk, BTC

“10 000 bitcoint fizetnék egy-két pizzáért… mondjuk lehetne két nagy méretű, hogy holnapra is maradjon. Szeretem, ha marad későbbre is egy kis pizza, hogy még rágcsálhassak. Készítheted te magad a pizzát és elhozhatod a házamba, vagy megrendelheted nekem egy kézbesítési helyről, de arra törekszem, hogy kaját szállítsanak nekem bitcoinért cserébe olyan üzletből, ahol nem kell megrendelnem vagy magamnak elkészíteni, olyan, mintha egy ‘reggeli tálat’ rendelnék egy szállodában vagy valami hasonló, csak hoznak neked valamit enni, és boldog vagy!

Szeretem a vöröshagymát, paprikát, kolbászt, gombát, paradicsomot, pepperoni-t stb… csak a szokásos cuccokat, nincs rajta furcsa hal feltét vagy ilyesmi. Szintén kedvelem a szokásos sajtos pizzákat, amiket olcsóbban el lehet készíteni vagy más módon beszerezni.

Ha érdekel, kérem írj rám, és kidolgozzuk a megállapodás részleteit.

Köszönöm, László”

Majd május 22-én László ugyanott jelentette, hogy sikerült a bitcoinért pizza tranzakciója.

Hanyecz László, tranzakció, Sturdivant, történelem, BitcoinTalk, BTC

A bejegyzések mindmáig elérhetőek a BitcoinTalk fórumán, bár az utolsó hozzászólás 2016-os.

Már akkor többen megjegyezték, hogy László nagyon drágán vette a pizzáit, amit a következő évek igazoltak is. 2012-ben a 10 000 bitcoin 20 millió forintot ért, 2016-ban pedig 640 milliót!

Miért fontos a Bitcoin Pizza Napja?

A pizzavásárlás bebizonyította, hogy a Bitcoinnak való világi felhasználási hasznossága van és alternatívaként használható termékvásárlásra a valuták helyett, mint a dollár, euró vagy forint is.

Az évek során valóságos kultusz alakult ki az évforduló körül, mivel sokaknak segít megérteni honnan is indult 2009-2010-ben a Bitcoin. Emlékeztető arra is, hogy a kezdeti években milyen ellenszélben kellett teljesítenie és egyben mekkora befektetési lehetőséget jelent sokak számára. Az utolsó mondatunk nem befektetési tanácsadás, a szerző különvéleményét fejezi ki.

Mennyit értek a Bitcoin pizzák 2010-ben?

László meglehetősen sok borravalót hagyott a küldőnél, hiszen a két pizza ára akkor 25 dollár volt (~8000 forint) mialatt a 10 000 bitcoint 41 dollárra (13 000 Ft) értékelték .

De ez még akkor volt, mikor 1 darab bitcoin, magyar forintra átszámolva 2 forintot ért csak! Mennyit is ér mostanában?

Mennyit érnek ma a Bitcoin pizzák?

Hanyecz 10 000 bitcoint fizetett a 2 Papa John pizzáért. Mai árfolyamon, 2020. május 22-én 29 189 412 811 forintot, vagy 91 639 573$ dollárt, vagy 83 779 627 eurót ér.

László tettével bekerült a történelemkönyvekbe és ahogy a korai felhasználók között is, úgy a frissen érkezők számára egyaránt, egy olyan meghatározó momentuma a Bitcoin-sagának, ami évről-évre hozzájárul, hogy újabb csúcsokat hódítson meg!

Epilógus: mi történt a 10 000 pizzáért kapott bitcoinnal?

Egy pár évvel ezelőtti interjú során Jeremy “Jercos” Sturdivant elmondta, hogy korán megszabadult a bitcoinjaitól, mintegy 400 dollárért darabjáért. Még így se panaszkodhat, hiszen az 4 000 000 dollárt jelent!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.