Macron megőrült, Franciaország elbukott, Olaszország felkészül

Orwell forog a sírjában. Miután videófelvételek láttak napvilágot arról, hogy a párizsiaknak fel kellett mutatniuk a rendőröknek az oltási igazolványukat ahhoz, hogy leülhessenek egy kávézó külső teraszán, többen kikeltek magukból, és Macron elnök eszement intézkedéseit méltatták. Franciaország feje ugyanakkor azt állítja, hogy a rendszer az emberek szabadságát védi.

A közösségi médiák felületeit már elárasztották azok a felvételek, amelyeken egyenruhás francia rendőrök járőröznek kávézókban, éttermekben, és az oltás igazolást követelik. Nem tudni mennyire lehet kellemes úgy meginni egy kávét és enni egy ropogós croissant, hogy fegyveres zsaruk cirkálnak körülöttünk, de ez az új francia valóság.

Akik nem tudják vagy nem akarják felmutatni a papírjaikat, hatalmas pénzbírságra számíthatnak, míg az üzlettulajdonosok akár börtönbe is kerülhetnek, ha nem hajlandók betartatni a szabályokat. Az újonnan bevezetett rendelet azonban végül sokakat tönkretehet, tekintve a képek sokaságát, amelyeken az egyébként forgalmas és népszerű francia kávézók és éttermek szinte teljesen üresek.

A Reuters által megkérdezett vendéglátóhelyek fele a jogi fenyegetést figyelmen kívül hagyva azt mondta, hogy nem hajlandó a vendégeket ellenőrizni, még akkor sem, ha ennek súlyos következményei lesznek.

Annak ellenére, hogy a franciák a náci megszállás óta nem tapasztaltak ilyen intenzív “papírokat kérek” társadalmat, Macron elnök váltig állítja, hogy az oltási igazolás az emberek szabadságának védelméről szól.

“Ez az állampolgárságról szól. A szabadság csak akkor létezik, ha mindenki szabadságát megvédjük” – mondta Macron, hozzátéve: “semmit sem ér, ha szabadságunk gyakorlásával megfertőzzük testvérünket, szomszédunkat, barátunkat, szüleinket vagy valakit, akivel egy rendezvényen találkoztunk. Akkor a szabadság felelőtlenséggé válik”.

Julien Odoul, a jobboldali Rassemblement National képviselője azonban a francia kormányt ostorozta. Úgy véli, “az alkotmánytanács egy kétszintű társadalmat hagyott jóvá, ahol két olyan állampolgári kategória van, akiknek nem ugyanazok a jogaik, attól függően, hogy milyen oltási státuszban vannak. Ez Macron társadalma, amelyet elítélünk és elutasítunk. A szabadság, az egyenlőség és a testvériség elvei szentek.”

A baloldali Jean-Luc Mélenchon egyetértett Odoul-lal, “abszurdnak, igazságtalannak és tekintélyelvűnek” nevezve a rendszert.

Nem jobb a helyzet Olaszországban sem

A mondás igaz, hogy egy bolond százat csinál. Macron drákói szigorát lemásolva, Mario Draghi olasz miniszterelnök is úgy döntött, hogy augusztus 6-tól bevezeti a zöldkártyát minden vendéglátóegységben, múzeumban, szórakoztatóparkban, moziban. Óriási felháborodás követte az új dekrétum elfogadását, Olaszország 81 városában tüntettek ezrek, a kormányt ugyanakkor nem hatotta meg az emberek lázongása.

Az érintett szolgáltatásokat kínáló üzletek tulajdonosai aggodalmukat fejezték ki a megcsappanó forgalom miatt. A green pass bevezetése után 90%-kal esett vissza a mozik forgalma, a vízividámparkoké 60%-kal. Nemcsak a nem beoltottak bojkottálják az említett helyeket, hanem a már két vakcinál rendelkező állampolgárok is. A bárok, szórakoztatóparkok többségét fiatalok látogatják, akiknek a nagy része önhibáján kívül nincs beoltva. Az oltást ugyan ki lehet váltani 48 óránál nem régebbi negatív teszttel, a tesztelőhelyeken azonban 3,5-4 órás sorok vannak, és természetesen fizetni kell érte.

A turizmus szektorban dolgozok attól tartanak, hogy padlóra kerülnek, hiszen ki akarna külföldi turista egy olyan nyaraláson részt venni, ahol kétnaponta órákat kell a tűző napon sorban állnia és saját pénzén teszteltetnie?!

Saját tapasztalatom az, hogy a vendéglátóhelyek nagy többsége nem kéri az igazolást, mert attól tartanak, hogy ezzel ügyfelet veszítenek. Több vendéglős azt mondta, inkább kockáztat, de nem mond nemet senkinek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük