Már egy hete zárva vannak Libanonban a bankok a tüntetések miatt

Már egy hete zárva tartanak a bankok Libanonban. A manőver egy újabb példa arra, hogy az állampolgárok milyen mértékben ki vannak szolgáltatva a pénzügyi intézmények túlhatalmának.

Többségében békés tüntetéseken tiltakozik Libanon lakossága egy a kormány és a miniszterelnök Saad Hariri által előterjesztett adóemelési csomag ellen. Az Aljazeera beszámolója szerint a múlt hét pénteken Bejrútban már elszabadultak az indulatok és a tüntetők összecsaptak a rohamrendőrökkel.

Magasabb adók helyett bitcoint

A tüntetések múlt hét csütörtökön kezdődtek miután a kormány átvitt a parlamenten egy ellentmondásos adóemelési csomagot, aminek keretében a lakosságnak például adót kellene fizetnie az WhatsApp hívások után is. Ugyan később a kormány visszavonta a reformot, de a tüntetéseket már nem lehetett elcsitítani és átment egy jóval általánosabb elégedetlenségi mozgalomba, ami az állami szintű korrupció felszámolását és jobb életkörülményeket követel.

A The Washington Post írása szerint a libanoni bankszövetség közleménye alapján a kormány tegnapelőtt elfogadott egy reformcsomagot, hogy így fogja ki a szélt a tüntetések mögül. A csomag alapján a 2020-as költségvetésben a fentebb említett adóemelésekkel már nem számolnak, de ez úgy látszik továbbra sem elég, hogy hazaküldje az elégedetlenkedőket az utcáról, akik nap nap után több tízezren vonulnak Közel-Kelet Svájcának is nevezett ország nagyvárosainak utcáira.

A bankok múlt hét csütörtök óta tartanak zárva és a libanoni bankszövetség közleménye szerint addig maradnak zárva, amíg a tüntetések el nem halnak.

A bankok zárva tartása egy sokkoló emlékeztető arra, hogy ha egy napon zordra fordul egy országban a politikai, gazdasági helyzet, akkor a polgári lakosság milyen tehetetlen, hogy hozzájusson a saját pénzéhez. Másrészt a lakosság pénzének visszatartása különösen egy potenciálisan erőszakos tüntetéssorozat közepette egyértelműen a pénzügyi elit túlhatalmát jelzi.

A Bitcoin előtti érában a hibáik ellenére a bankok kényelmes módot biztosítottak a lakosság vagyonának védelmére. Ezért cserébe csak a pénzügyi függetlenségünket kellett feláldozni. A Bitcoin megjelenésével a hétköznapi embernek újra esélye lett, hogy kizárólagosan ő maga döntsön a pénzügyeiről, anélkül, hogy egy köztes szereplőt kellene igénybe vennie.

A Libanonban zajló események és a bankok zárva tartása ellen a libanoni származású Nassim Nicholas Taleb, a Black Swan könyv írója is felszólalt, aki szerint ezért van szükség kriptovalutákra, “… a bankok soha sincsenek ott, mikor szükséged lenne rájuk. És még a lakosságot is zsarolják hogy így kerüljék el a felelősségre vonhatóságot és a profit megosztását. A bankárok legális csalók.”