Meddig tudják fenntartani magukat az egyes generációk jövedelem nélkül?

Világszerte a 34 év alattiak majdnem fele nem képes egy hónapig sem fedezni szükségleteit jövedelem nélkül, így nem meglepő, hogy a pénzügyi ellenálló képesség fontos téma lett.

A World Risk Poll 2024 jelentés alapján vizsgáljuk meg a gazdasági ellenálló képességet: lássuk, hogy az átlagember meddig képes fedezni szükségleteit jövedelem nélkül.

Gazdasági ellenálló képesség

A gazdasági ellenálló képesség ábrája korcsoportokra bontva

World Risk Poll 2024 jelentés: gazdasági ellenálló képesség

A Lloyd’s Register Foundation kétévente állítja össze a World Risk Poll-t a Galluppal együttműködve; a 2024-es jelentés 142 nemzet 147 000 emberének mindennapi kockázatait vizsgálja. A felmérés során megkérdezték a válaszadókat, hogy meddig tudnák fedezni alapvető szükségleteiket, például az élelmet, a közlekedést és a lakhatást, ha elveszítenék minden jövedelmüket.

Gazdasági ellenálló képesség korcsoportonként

A gazdasági ellenálló képesség százalékos aránya korcsoportonként

Az eredmények egyértelmű trendet mutatnak minden korcsoportban. A válaszadók általában két kategóriába sorolhatók: azok, akik egy hónapnál rövidebb ideig képesek fedezni szükségleteiket, és azok, akik több mint négy hónapig. Viszonylag kevés válaszadó számolt be arról, hogy két-három hónapig lennének képesek túlélni.

A felmérésből kiderült, hogy a válaszadók lakóhelye nagyban befolyásolja, hogy meddig tudják fedezni alapvető szükségleteiket. Különösen éles a megoszlás azok között, akik csak egy hétig vagy rövidebb ideig képesek a szükségleteik fedezésére, és azok között, akik egy hónapig vagy tovább. A fejlett gazdaságokban ez utóbbi réteg kisebbségnek számít, viszont jelentős részarányt képvisel egyes fejlődő országokban.

Gazdasági ellenálló képesség országonként

Gazdasági ellenálló képesség országonként

Egy biztonságosabb világ felé

A World Risk Poll 2024 jelentés egyértelműen rámutatott a globális gazdasági ellenálló képesség gyengeségére. Kiderült, hogy a fiatalabb egyének és a fejlődő országokban élők nagyobb kockázatnak vannak kitéve, mint az idősebbek vagy a fejlett országok lakói.

A World Risk Poll 2024 jelentés ugyanakkor számos más kockázatra is felhívja a figyelmet, például a globális műanyaghulladékra, az emberek munkahelyi biztonságára és az éghajlatváltozás okozta fenyegetésre.

„A felmérés eredményei egyértelműen megmutatják, hogy sürgős lépésekre van szükség a globális pénzügyi ellenálló képesség javítása érdekében” – hangsúlyozza a jelentés. „Különösen fontos, hogy támogassuk a fiatalokat és a fejlődő országok lakóit, akik a legnagyobb kockázatnak vannak kitéve.”

A jelentés remélhetőleg arra ösztönzi majd a döntéshozókat, hogy dolgozzanak ki stratégiákat a gazdasági ellenálló képesség növelésére és a globális kockázatok csökkentésére.