Még az idén tőzsdére mehet Elon Musk Starlink projektje?

A Quilty Space cikke szerint a SpaceX még az idén tőzsdére viheti a Starlinket, tehát közel lehet a tőzsdei bevezetés. Az űrinternetcég 2024-es várható bevétele meghaladhatja a 6,6 milliárd dollárt.

„A Starlink elmúlt három évben elért eredményei észbontóak.” – áll a cikkben, hozzátéve: „A 2022-es 1,4 milliárd dollárról 2024-re 6,6 milliárd dollárra ugorhat a bevétel”.

A méretarányok érzékeltetésére érdemes példaként felhozni a SES és az Intelsat, a két legnagyobb geostacionárius műhold üzemeltető cégeket, amelyek nemrég jelentették be egyesülésüket. Együttesen a két vállalat mintegy 4,1 milliárd dolláros bevétellel rendelkezik.

2019-ben a SpaceX a cég Falcon 9 rakétájával indította el az első 60 Starlink műholdat. Mára már azonban a Starlink közel 6000 műholdból álló konstellációval rendelkezik, ebből több mint 5200 működőképes, és 75 országban közel 3 millió terminált üzemeltetnek.

Starlink

Novemberben Elon Musk ezt írta az X-en: „Izgatottan jelentem be, hogy a @SpaceX @Starlink elérte a nullszaldós cash flow-t!”

Elon Musk

A Quilty várakozásai szerint „a Starlink először 2024-ben érhet el pozitív szabad cash flow-t”.

A pozitív szabad cash flow elérése lehet az egyik legfontosabb mérföldkő, amelyre Musknak szüksége van a Starlink tőzsdei bevezetése előtt. Korábban azt nyilatkozta 2022-ben: „Nem tudom pontosan, mikor lesz ez [az IPO], de talán – nem tudom, csak tippelek – három vagy négy év múlva”.

Tavaly Ron Baron milliárdos befektető a CNBC műsorvezetőjének, Andrew Ross Sorkinnak azt nyilatkozta, hogy a SpaceX 2027-ben tervezi a Starlink tőzsdei bevezetését. Baron így fejtette ki: „Úgy gondoljuk, hogy mire a SpaceX a Starlinkkel … 2027-ben vagy úgy négy év múlva tőzsdére megy, a vállalat 250-300 milliárd dollárt fog érni”. A CNBC arról számolt be, hogy a SpaceX legutóbbi értékelése tavaly decemberben 180 milliárd dollár körül vállalati értéket állapított meg.