Még mindig a Bitcoin bányászat az ideális bűnbak

A Bitcoin bányászat környezeti hatásáról már régóta vitáznak a szakértők, a döntéshozók, a gazdasági szereplők és persze maguk a felhasználók is. Úgy tűnik, hogy a Bitcoint továbbra is bűnbakként akarják bemutatni a döntéshozók, hogy ezzel eltereljék a figyelmet a saját mulasztásaikról.

Bűnbak keresés

A témában korábban már rengeteg elemzés született, amit aztán rendszeresen arra használtak fel a döntéshozók, hogy a kriptó és legfőképpen a Bitcoin bányászatot tegyék felelőssé a jelenleg is zajló klímaváltozásért. Az aránytalan túlzásokkal megtűzdelt tanulmányok sokszor mellőzték a szakmaiságot is és egyértelműen hibás feltevésekre hivatkozva vontak le a megrendelők szájízének megfelelő következtetéseket. Így a politikusoknak és a gazdasági szereplőknek nincs is nehéz dolguk úgy beállítani a Bitcoint, mintha csak és kizárólag az lenne felelős a jelenleg kialakult helyzetért.

Független vizsgálat

Egy nemrég megjelent tanulmány azonban rámutatott arra, hogy a Bitcoin bányászat korántsem járul hozzá olyan mértékben a globális szén-dioxid kibocsátáshoz, mint ahogy a politikusok állítják. A CoinShares Research munkatársai is megvizsgálták a Bitcoin bányászata során felhasznált energia és a folyamat során keletkezett Co2 mennyiséget. A kutatás során az elemzők figyelembe vették a Bitcoin hálózat hatékonyságát, az energiafelhasználást, és a bányászatban használt számítógépek számát. Az eredményeik ezért hozzávetőleges pontossággal bírnak ugyan, de a globális összesített kibocsátási számokat figyelembe véve az eredményeik illeszkednek az egyes iparágak által közzétett adatokhoz.

Mennyi az annyi

A tanulmány szerint 2021-ben a Bitcoin bányászat révén összesen 42 megatonna szén-dioxid került a levegőbe. Az elsőre hatalmasnak tűnő szám azonban eltörpül a teljes globális kibocsátás mellett, ami 2021-ben 49360 megatonna volt. Ennek mindössze alig 0.08%-a származott a Bitcoin bányászatból. Emellet a jelentés szerint a bányászat során 89 terawatt-órányi energiát használtak fel, ami jóval alacsonyabb szám, mint például a Cambridge egyetem által közzétett becslések. Érdemes hát elgondolkodni, hogy ki is akkor a legfőbb ludas.

Van sapka, nincs sapka

A kriptotársadalom maga is érzékeny a témára ezért a közelmúltban egyre nagyobb hangsúlyt fektettek a zöld megoldások keresésére. Azonban ez se nyerte el a politikusok tetszését, és végül több ország is betiltotta a kripto bányászatot. A különböző mondvacsinált ürügyek között szerepelt például a kripto társadalmi hasznosságának megkérdőjelezése, a bűnszervezetek anyagi támogatása, a csalások, és a többi szokásos lózung. A tiltások hátterében valójában az állt, hogy az országok magunknak kívánják megtartani a megújuló energiaforrásokat, mivel csak így tudják teljesíteni a korábbi környezetvédelmi vállalásaikat. Az, hogy mennyi idejük lett volna megfelelően felkészülni a zöld átállásra pedig inkább ne firtassuk.