Megéri-e kriptóban kapni a fizetést? Meglepő a válasz

A szabadúszás növekvő népszerűsége és a nagyobb rugalmasság iránti vágy új korszakot hozott el a „kriptó munkás” világában, ahol a hagyományos fizetéseket kriptofizetésekre cserélik.

A kriptofizetések az utóbbi időben jelentős figyelmet kaptak, mint a szabadúszók számára kínált új lehetőség. Egy nemrégiben készült felmérés szerint a szabadúszók 93%-a világszerte kriptóban vagy stabilcoinokban szeretne fizetést kapni. Ez az érdeklődés azzal magyarázható, hogy sokan küzdenek a devizaváltás nehézségeivel.

A tranzakciós díjak és az átváltási költségek megnehezítik a nemzetközi ügyfelekkel való munkát. A kriptó potenciális megoldást kínál ezekre a problémákra, megkönnyítve a fizetéseket és megszüntetve ezeket az akadályokat. Ugyanakkor a szakértők véleménye szerint számos hátrány és kihívás is társulhat a kriptóban kapott fizetésekhez.

KYC és AML szabályok jelentette kihívások

Míg a kriptóban kapott fizetés trendinek tűnhet, Felix Shipkevich, a New York-i székhelyű Shipkevich PLLC ügyvédi iroda alapítója szerint ezek bonyolultabbak lehetnek a hagyományos módszereknél.

Mi is a fő probléma? A kriptó hírhedt volatilitása. A stabil fizetéssel ellentétben a Bitcoin és hasonló valuták értéke vadul ingadozhat. Ez azt jelenti, hogy a szabadúszók nehezen megkeresett jövedelme látványos mértékben csökkenhet, mielőtt azt készpénzre váltanák.

Habár a Bitcoin ára emelkedőben van, a szkeptikusok figyelmeztetnek, hogy a jövője továbbra is kockázatos. Shipkevich szerint a stabilcoinok nagyobb stabilitást kínálnak, de értékük továbbra is kockázatos tartalékeszközökhöz kötődik.

Továbbá a szabadúszóknak technikai kihívásokkal kell szembenézniük. Meg kell érteniük a digitális pénztárcákat, a blokkláncot és a kriptótranzakciók részleteit. Ráadásul a folyamatosan változó kriptószabályozások az adózási megfelelést is bonyolíthatják. Ezek a problémák helyenként eltérőek lehetnek, és speciális könyvelői segítséget igényelhetnek.

Ezen kívül a KYC (ismerd meg az ügyfeled) és AML (pénzmosás elleni) szabályok is szigorodnak. Ez azt jelenti, hogy a szabadúszóknak át kell menniük bizonyos azonosítási folyamatokon és tranzakciós korlátokon. Összefoglalva, a kriptó fizetések komoly bonyodalmakat jelenthetnek.

Az adózás bonyodalmai

Daniel Krupka, a Coin Bureau kutatási igazgatója szerint a fiat pénzek adózása egyszerűbb, míg a kriptó esetében ez bonyolultabb.

„Amíg a fiat pénzek adózása egyszerűen kiszámítható, a kriptófizetések, különösen a volatilis kriptók, mint a BTC, adózása bonyolultabb” – mondta.

Mi történik akkor, ha megtartjuk a Bitcoint és annak értéke az egekbe szökik? Krupka rámutat, hogy a kriptófizetések adózása különösen a volatilis kriptovaluták esetében problémás lehet, és ez a kezdeti vonzerőt is csökkentheti.

A kriptóból készpénzre váltás nehézségei

Daniel Fayemi, a Bitvavo backend mérnöke szerint a kriptó készpénzre váltása (off-ramping) kihívást jelenthet a helytől függően. Például Hollandiában szigorú szabályozások korlátozzák a pénzmozgást egy tőzsdéről anélkül, hogy személyes adatokat szolgáltatnánk.

A stabilcoinok előnyei

Matthew Leising, a DeCential Media társalapítója szerint a stabilcoinok kiváló választást nyújtanak a kriptóhoz értő szabadúszóknak, és viszonylag egyszerűek a kezdők számára is.

A stabilcoinok lehetőséget kínálnak a kriptogazdaságban tisztességes hozam elérésére. Például a Coinbase jelenleg 5,1%-os hozamot kínál a USDC-re. Azonban a szabadúszók nehézségekbe ütközhetnek a bankjaikkal, amelyek vonakodhatnak a kriptotranzakciók kezelésétől, különösen, amikor a jövedelmet amerikai dollárra vagy más fiat valutára váltják.

Rebecca Liao, a Saga vezérigazgatója szerint jó hír, hogy a törvényhozók és elnökjelöltek egyre inkább támogatják a kriptót. Úgy véli, hogy amint az Egyesült Államokban átfogó kriptótörvények lépnek életbe, a szabadúszók széles körben fognak stabilcoinban fizetést kapni.