Megint 51%-os támadás érte a Bitcoin SV blokkláncát

Tegnap este érte hackertámadás a Bitcoin SV-t (BSV). A támadást mostanra sikerült megállítani, azonban így is bőven tudtak gondot okozni a hackerek.

Nem ez az első sikeres támadás a Bitcoin SV ellen, és valószínűleg nem is az utolsó

A Bitcoin SV-t érő tegnap esti 51%-os támadás során több blokkot átrendeztek és három új rosszindulatú láncot is kialakítottak a támadók, erősítette meg több forrás is a közösségi média oldalakon.

A CoinMetrics egyik munkatársa, Lucas Nuzzi Twitteren osztotta meg, hogy több, mint egy tucat blokkot „rendeztek át” sikeresen a támadók, akik három órán keresztül tudták átvenni az irányítást. „Jelenleg a lánc három verzióját bányásszák egyszerre” – tette hozzá a magyar idő szerint este 9 után közzétett tweetjében Nuzzi.

A támadásra reagált a Bitcoin Association is. Ők arra kérték a node-ok üzemeltetőit, hogy a hamis láncokat jelöljék meg „invalid”-ként, majd térjenek vissza arra a láncra, amit a megbízható bányászok támogatnak.

A támadást végül sikerült megállítani, azonban a Bitcoin SV hírének garantáltan nem tett jót az eset – főleg úgy nem, hogy már a múlt hónapban is hasonló támadás érte a blokkláncot. Akkor az OKEx és a Huobi is levette a BSV-t a tőzsdéjük kínálatából; kérdéses, hogy a mostani támadást követően csatlakoznak-e más kriptotőzsdék is hozzájuk.

Jelenleg nem tudni, hogy milyen csoport állt a támadás mögött, ahogy az sem, hogy csak ideiglenesen állították-e le a támadásaikat.

A Bitcoin SV ára meglepő módon nem reagált túl negatívan a támadás hírére. A cikk írása idején az árfolyam $134 körül mozog, ami az elmúlt 24 órát eltekintve kevesebb, mint 5%-os csökkenést jelent.

Mik is azok az 51%-os támadások?

Az 51%-os támadások jól ismertek a kriptovilágban, mi is bőven írtunk már ezekről korábban. Egy ilyen támadás során, a teljes hálózat bányászkapacitásának 51%-a egy ember vagy csoport kezébe kerül. Ha ez megtörténik, akkor a támadók akár képesek lehetnek megtiltani a tranzakciók jóváhagyását, ugyanazt az összeget többször elkölthetik, de akár saját, hamis tranzakcióikat is elindíthatják. Ezek a támadások, bár jól ismertek elméletben, viszonylag ritkán fordulnak elő, hiszen óriási pénzeket és energiát igényelnek, nem beszélve arról, hogy mekkora koordináció szükséges hozzá a bányászok részéről.

Mindezek ellenére az 51%-os támadások nem lehetetlenek, ahogy a mostani Bitcoin SV eset is mutatja. Főleg igaz ez olyan blokkláncok esetén, ahol kifejezetten centralizált bányászcsoportokról beszélhetünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük