Megvan a megoldás Satoshi Nakamoto, a Bitcoin feltalálójának kilétére?

Jim Gray tech kutató lenne Satoshi Nakamoto? A híres informatikus kiemelkedő szerepet töltött be a mai modern technológia fejlesztésében, 2007-ben viszont eltűnt.

Jim Gray az 1970-es évektől kezdve egy igazi, számítástechnikai legendának számított, hiszen a munkájának köszönhetően olyan találmányok láttak napvilágot, mint a pénztárgép, az e-kereskedelem, az online jegyvásárlás és az olyan adatbázisok is, mint a Google.

Az egyik legismertebb eredményei közé tartozik a tárolás elosztásának ötperces szabálya. Az ötperces szabály hüvelykujjszabály annak eldöntésére, hogy az adatelemet meg kell e tartani a memóriában, vagy egy lemezen kell tárolni és amikor az szükséges, visszaolvasni a memóriába.

A tranzakciót munkaegységnek határozta meg, például a pénz áthelyezését az egyik bankszámláról a másikra, aminek a bank adatbázisát egységes állapotban kellett hagynia, függetlenül attól, hogy a tranzakció sikeres volt e vagy sem azaz a pénz mozgott, vagy az eredeti számlán maradt. A megközelítés helyességét később bebizonyította.

1998-ban megkapta a Turing-díjat “az adatbázis és tranzakciók feldolgozásának kutatásában és a rendszer megvalósításában játszott műszaki vezetésért nyújtott alapvető hozzájárulásért”.

1971-ben Grey megismerte John Cocke-t, aki a méretezhető számítástechnika kihívását javasolta neki. Azaz találjon módot arra, hogy úgy kapcsolódjanak össze a számítógépek, hogy ha kétszer annyi pénzt költenek a számítógép hardverére, akkor kétszer gyorsabban is oldódik meg a számítási probléma.

Grey, később a Bell Labs-nál is dolgozott. A Bell Labs-nál dolgozó kutatók kezei közül olyan forradalmi találmányok kerültek ki mint a tranzisztor, a lézer, az UNIX operációs rendszer illetve C és C++ programozási nyelvek.

Elsődleges kutatásit a nagy adatbázis és tranzakció feldolgozó rendszereken végezte. Már egy jó ideje érdekelte a méretezhető számítástechnika, a szuperszerverek illetve munkacsoport rendszerek kivitelezése árucikk szoftverekből és hardverekből”, nyilatkozta a Microsoft, ahol szintén dolgozott.

Nyom nélkül

2007-ben azonban rejtélyes körülmények között eltűnt. Tapasztalt tengerésznek számított, aki imádta a tengert. Január 27-én jachtjával kihajózott a San Franciscoi-öbölbe, de soha többet nem tért vissza. Hajója nyomtalanul eltűnt. A parti őrség nem kapott segélyhívást tőle. A környéken egyetlen tengerész sem számolt be arról, hogy látott volna bármi, hajótörésre utaló jelet. Hajókkal, búvárokkal és helikopterekkel is keresték, de nem akadtak a nyomára. Január 28-án pedig hallottnak nyilvánították, habár testét sosem találták meg.

Eltűnésének furcsasági miatt juthat az ember eszébe az az őrült ötlet, hogy talán Jim Gray a bitcoin atyja, Satoshi Nakamoto. Nakamoto-ról nem sokat tudunk, csak azt, hogy 2007-ben kezdett el a bitcoinon dolgozni. Gray szakmai háttere megfelelhet a bitcoin feltaláló szakértelmének, hiszen óriási tapasztalata van az adatbázisok terén.

Ezek alapján feltételezhetjük azt is, hogy nem történt tragédia 2007 januárjában, hanem szándékosan eltűnt. A családjának egyértelmű veszteséggel kellett ugyanakkor szembenéznie. Gray és csapata a csillagászat, a földrajz, a biológia, az óceántan és az egészségügy területén dolgozott, ezért olyan széleskörű ismeretekkel rendelkezhetett, amelynek köszönhetően könnyen kivitelezhette saját eltűnését.

De ha azt feltételezzük, hogy ő Satoshi Nakamoto, mégis miért kellett ilyen drasztikus lépésre elszánnia magát? Lehet azért tűnt el, hogy feltalálja a bitcoint? Ez azonban már egy filmbe illő összeesküvés elméletre hasonlít. Akár Gray Nakamoto, akár nem, egy dolog azonban biztos: munkássága nélkül most nem létezne a Bitcoin. Kiemelkedő szerepet töltött be az online tranzakciók feldolgozásában és az adatbázisok létrehozásában, amelyek nagyban hozzájárultak a kriptovaluták születéséhez.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.