Megmutatjuk hol élnek a világ leggazdagabb emberei

2022-ben a világon globálisan a háztartások vagyona 454 billió dollár volt, amelynek felét dollármilliomosok birtokolták. A Visual Capitalist egyik elemzője készített nézhány diagramot a UBS és a Credit Suisse által készített Globális Gazdagságjelentés 2023 dokumentumából. Ebben megmutatja, hogy hol élnek a világ leggazdagabb emberei ország szerint. Az adatok forrása alapvetően a Világbank, adókra vonatkozó adatbázisok, a Forbes elemzése és más adatbázisok.

Folyamatosan növekszik a milliomosok száma

Az UBS szerint milliomosnak az számít, akinek teljes vagyona meghaladja az 1 milllió dollárt a megfelelő árfolyamokon átszámolva, minden eszközt beleértve, hitelekkel csökkentve. A 2022-es adatok alapján a világon nagyjából 60 millió milliomos volt, 42%-uk pedig Észak-Amerikában élt. Az Egyesült Államokban 23 millió dollármilliomos élt 2022-ben, ami 2021-hez képest 1 milliós csökkenés, főleg a pénzügyi eszközök értékének csökkenése miatt. New York városában önmagában 340 ezer dollármilliomos élt.

A világ második legnagyobb gazdaságában, Kínában 6 millió dollármilliomos, ami a teljes populáció 10%-a. 2012 óta viszont megdöbbentő a növekedés Kínában a milliomosok számát illetően. A harmadik legtöbb dollármilliomos Franciaországban él, míg a negyedik legtöbb Japánban, hozzávetőleg 2,8 millió ilyen emberrel. Németországban és az Egyesült Királyságban 2,6 millió körül van a milliomosok száma. A világ 10 legnagyobb gazdaságából csak Brazília és India nem képviselteti magát a milliomosok számának toplistáján, de mindkét ország komoly növekedést mutat 2022-re nézve.

A 60 millió dollármilliomosból közel 52 millió vagyona 1 és 5 millió dollár között van, 5,1 millióan vannak, akiknek 5 és 10 millió dollár között van a vagyona. Akiknek viszont 50 millió dollárnál is nagyobb a vagyona, ők az ultragazdagok, 243 ezren vannak. A UBS jóslata alapján egyébként 2027-re több mint 85 dollármilliomos lesz a világon, ami 71 millióval több, mint amennyi 2000-ben volt.