Megtalálták azt a várost, amit a Google Mapsen fedezett fel a 15 éves William Gadoury?

Komolyan felkapta a világsajtó 2016-ban azt a hírt, amely szerint a 15 éves kanadai William Gadoury a Google műholdtérképe és egy csillagtérkép segítségével egy elveszett maja várost találhatott meg a Yucatán-félsziget őserdőjében. A fiatal arra alapozta mindezt, hogy a műholdtérképen szabályos alakzatra lett figyelmes egy olyan területen, ahol a csillagtérkép szerint maja városnak kellene állnia.

Az akkor szenzációként beharangozott felfedezés utóéletéről azonban nem igen számolt be nemcsak a hazai, de a világsajtó sem. Kʼàakʼ Chiʼ – mert így nevezték el a „várost” – létezésének bebizonyítására 2021 nyarán expedíciót indítottak. Ennek eredménye továbbra is kívül esett a média figyelmén.

A tudósok szkeptikusan álltak Gadoury felfedezéséhez

Bár már az online felfedezést is több vita és ellentmondás övezte, ezekről elsősorban mégis csak a témának szentelt angol Wikipédia-oldalról tudhatunk meg többet. A mexikói Nemzeti Antropológiai és Történelmi Intézet például egyenesen kijelentette, a város létezésének ténye megalapozatlan, hiszen semmiféle tudományos háttere nincs annak, hogy valóban maja város lenne a területen.

David Stuart majakutató „junk science”-nek (áltudomány) nevezte a keresgélést, azt állítva, hogy a szabályos alakzat minden bizonnyal egy elhagyott kukoricaültetvény. Bár ez utóbbi magyarázat kissé sántít, hiszen kinek jutna az eszébe kukoricát ültetni az őserdő közepén – ha kukorica helyett marihuánára gondolunk, mindjárt másképp fest a történet.

Többen is elmondták, miszerint több száz olyan maja lelőhelyről tudunk, amelyek még felfedezésre várnak. A szabályos alakzatok után való kutakodás így egyáltalán nem rossz módja a potenciális felfedezésnek – de korántsem mondható szenzációsnak. Gadoury esetében az lehetett hozzáadott érték, hogy a város létezését a csillagtérképpel is alátámasztotta.

Ehhez azonban hozzá kell tennünk, hogy a helyszín nagyon közel esik Uxul – egy másik maja telephely – romjaihoz. Itt már 2009 óta folytatnak régészeti ásatásokat. Rafael Cobos Palma mexikói régész elmondta, hogy a területet már az 1930-as évek óta kutatják, a Campache régióban – az online felfedezés helyszíne – pedig több maja telephelyet is megtaláltak már.

Gadoury a National Geographic újságírójának kérdésére, amely a kritikákra irányult így válaszolt 2016-ban:

„…szerintem a tudósok féltékenyek. Néha megijednek az új ötletektől. Félnek attól, hogy megalapozott elképzeléseiket kritizálják.”

Mindennek ellenére a 2021 nyarán indított expedíció – amelynek Gadoury is a része volt – eredménytelenül zárult. Hogy pontosan mit találtak, az online forrásokból nem derült ki. Mindenesetre reméljük, hogy ifjú hősünknek nem gyűlt meg a baja a mexikói drogkartellekkel.

Annak ellenére, hogy a történetet nem koronázta siker, Williamnek meghozta a világhírnevet, bezsebelt néhány díjat, meghívást kapott rangos eseményekre. Minden bizonnyal egy életre szóló kalandban is része lehetett általa. Nem mellesleg történész lett belőle, így nincs kizárva, hogy a jövőben sikeres felfedezéseiről is hírt kaphatunk majd.