Régen tényleg minden jobb volt? Nézd meg mennyibe került az élet 100 évvel ezelőtt

A régi szép idők… amik nagyon drágák voltak! Nem is gondolnád, hogy ma már szinte minden sokkal könnyebben elérhető és megfizethetőbb.

Régen minden olcsóbb volt?!

Ha volt 1 dollárod 1900-ban Amerikában, vásárolhattál 1 db Hershey csokoládét és egy 2 literes üveg Coca-Colát. Úgy tűnik, azok voltak valóban boldog napok.

Persze csak egészen addig, amíg nem nézzük a béreket.

1900-ban ugyanis körülbelül 14 cent volt óránként a kékgalléros munkavállaló fizetése.

Összehasonlításképpen ma a Walmartban egy 1,55 unciás (43 gr) Hershey csoki 1,17 dollárba, egy 1,25 literes üveg kóla pedig 1,52 dollárba kerül. A kékgalléros munkavállalók óránként közel 36,15 dollárt keresnek beleértve a béreket és juttatásokat is.

Pénzen vásárolunk dolgokat, de időnkkel fizetünk értük

A pénzértéket dollárban és centben, míg az időértéket órákban és percekben fejezzük ki. Az időérték egyszerűen a pénzérték osztva az órabérrel. Így megkaphatjuk a reálértéket azaz, amennyibe a dolgok valóban kerülnek.

1900-ban több mint 21,4 percbe telt egy uncia (28 gr) csokoládé és 3,3 perc alatt lehetett egy frissítő italt megszerezni. 2023-ra a csokoládé idő ára 1,25 percre, az üdítők 0,06 percre (3,58 másodpercre) esett vissza.

A csokoládé reálértéke 94,2 százalékkal, míg a kóláé 98,2 százalékkal esett vissza.

Mennyibe került 100 évvel ezelőtt az élet Amerikában?

Régen sok minden kevésbé volt megfizethető, nem csak a kóla és a csoki.

A Missouri egyetem összegyűjtötte, hogy több, mint 100 évvel ezelőtt, az 1900-as évek elején mi mennyibe került.

Étel ára 1905-ben

Így néztek ki az élelmiszerárak 1905-ben. [1 pound kb fél kg-nak felel meg]

Fél kiló marhahús tehát $0,14 dollárba került, míg fél kiló cukor $0,05 volt. Ezzel szemben, ma ugyanez a mennyiség például a Walmartban több, mint 6 dollárba kerül a marhahús esetében és 2,5 dollár egy csomag cukor. A marhahúsnál ez 42-szeres, a cukor esetében pedig 50-szeres áremelkedés 120 év alatt.

Albérlet árak 1905-ben

Az alábbi táblázat az egyes államokra bontva mutatja mennyibe került egy átlagos ház, amit családok béreltek több, mint 100 évvel ezelőtt.

Vegyünk egy átlagos kaliforniai otthont, ami egy 4 szobás házat jelentett 1905-ben. Ennek a bérleti díja havonta 149 dollár volt. És ez volt a legdrágább állam, ahol házat lehetett bérelni száz évvel ezelőtt az Egyesült Államokban. Egy ugyanilyen 4 szobás átlagos családi ház bérleti díja például Alabama államban csak 76 dollár volt havonta.

Bérek 1905-ben

Miután láttuk a költség oldalt és lesokkolódtunk mennyivel olcsóbb volt minden 120 évvel ezelőtt, vessünk azért egy pillantást, mennyi pénz lehetett keresni az 1900-as évek elején az Egyesült Államokban.

Az alábbi táblázat a heti bérét mutatja különböző korcsoportok és nemek szerint. Érdemes azt is észrevenni, hogy külön kategória van a 16 éven aluli gyerek számára, hiszen 100 évvel ezelőtt a gyerekmunka még egyáltalán nem volt tiltott, sőt.

régen olcsóbb volt?

Ha az átlagos béreket nézzük az összes nemet és korcsoportot tekintve, akkor elmondható, hogy 10 dollárt keresett hetente(!) egy átlagos munkavállaló.

A férfiak fele azért ennél jobban volt megfizetve, a dolgozó férfiak 30%-a heti 30 dollárnál is többet kapott.

A férfiak már akkor is többet kerestek mint a nők, az időtájt több, mint 80%-kal, a gyerekek pedig szinte rabszolga bérért dolgozhattak, a legtöbbjük kevesebb mint 6 dollárt kapott a heti munkáért.

Összevetve tehát a kiadásokkal egy átlagos egykeresős családban, ahol 40 dollár volt a fizetés egy hónapban, még a legolcsóbb államban sem futotta egy ház bérleti díjára (76 dollár). Egy heti fizetése el is ment 5 kiló marhahúsra, úgy hogy másra nem is maradt.

Ehhez képest a mai amerikai családok különösebb gond nélkül még ma is elvannak az egykeresős családmodellben és nem csak marhahúsra költik a férfiak fizetését.

Jobb világban élünk most?

A dolgok drágábbak és megfizethetőbbek is lehetnek egyszerre. Ezért mindig össze kell hasonlítania az árakat a bérekkel, hogy megtudjuk a valódi árakat, vagyis, hogy mennyi időbe kerülnek a dolgok.

A világ népessége 1900-ban 1,65 milliárd volt. Ma több mint 8 milliárdan vagyunk. A népesség 385 százalékkal nőtt. A népesség minden egy százalékos növekedése után a csokoládébőség 4,2 százalékkal, a kóla mennyisége pedig 14,1 százalékkal nőtt.

De nem kell ennyire visszamennünk az időben ahhoz, hogy például lássuk a Bitcoin vásárlóértéke mennyit nőtt mindössze 10 éve alatt.