Metcalfe törvénye csak hosszú távon befolyásolja a bitcoin árfolyamát

Metcalfe törvénye ugyan vonatkozik a Bitcoinra, de kizárólag hosszú távon. A törvény hatása rövid- és középtávon megkérdőjelezhető, derítette ki egy frissen közölt publikáció.

Kezdjük is a legelején. Mit is mond ki a Metcalfe törvénye?

A hálózat (mint a Bitcoiné és más decentralizált kriptovalutáké is) kommunikációs értéke a csomópontok számának növekedésével négyzetesen emelkedik. A csomópontok növelésével viszont a fajlagos, azaz az egy felhasználóra számított költség nem változik. Az esetek többségében inkább csökkenés következik be.

Miért is fontos a Metcalf törvény a Bitcoin fundamentális elemzések során?

Mert segítségével fundamentális értéket tudunk adni a Bitcoin hálózatának és árfolyamának akkor, ha például a csomópontoknak, a Bitcoint futtató full node-k vagy az aktív tárcák számát alapul vesszük.

Ha a full node-ok emelkedését szemléljük, akkor két év alatt 74.5% növekedést tapasztalhatunk és valahol 10 000+ node fölött jár a szám.

Metcalfe törvénye
Forrás: Bitnodes.earn.com

Ha viszont a Bitcoin tárcák számváltozását figyeljük meg, akkor két év alatt a BTC walletek száma a háromszorosára közel 12 millióról 36 millióra.

Forrás: blockchain.com

Miután a kutatók 2010 és 2018 között vizsgálták a blokklánc adatait, a következő megállapításra jutott a kifejezetten technikaira sikerült dokumentum:

„Közép- és hosszú távon igazoljuk a Metcalfe törvényének érvényességét (a hálózat értéke arányos a csatlakoztatott felhasználók számának négyzetével) a kriptopénz értékeléséhez, de rövid távon azonban megkérdőjelezhető a Metcalfe törvény érvényessége a Bitcoinra. ”

X tengely log. skálán a piaci kapitalizáció Y tengely log. skálán az egyedi címek száma

A fenti ábra azt mutatja, hogy a bitcoin címek száma kisebb nagyobb kilengésekkel növekedő trendet mutat.

A következő fenti kép pedig már azt illusztrálja, hogy a bitcoin tárcák minden egyes hónapban növekedni tudott még annak ellenére is, hogy az árfolyam inkább oldalazott vagy egyenesen esett.

2017 során az árfolyam azonban nagyon gyorsan utolérte a felhasználószám grafikonját és szinte szimultán mozogtak a csúcson. A chart egyben arra bizonyíték, hogy a rövid távon a Metcalfe törvény nem alkalmazható akkurátusan a Bitcoin értékének meghatározására, de hosszútávon már igen.

Rövid távon inkább jellemzi az árfolyamot a piaci hangulat, amely vagy túlértékeli vagy alulértékeli az árfolyamot, de hosszútávon az eltérés belesimul a grafikonba. Azaz, mikor nő a felhasználószám (bár itt ugye használhatnák más metrikát is, például az altív felhasználók számát vagy a fent említett node-okét), akkor az árfolyam is növekedik, mellyel végre egy objektív hosszú távú Bitcoin értékelési metódust kapunk .

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.