Mi az a „félig helyettesíthető” token (SFT)?

A helyettesíthetőség 2021-ben állandó téma az NFT-k (non-fungible tokenek, nem helyettesíthető tokenek) meteoritszerű emelkedése miatt. De mi a helyzet a „félig helyettesíthető” (semi-fungible) tokenekkel és hogyan működnek?

A nem helyettesíthető tokenek (NFT) körüli érdeklődés elképesztő szintet ért el az idei év első felében. A NonFungible adatai azt mutatták, hogy az NFT eladások több mint 2,4 milliárd dollárra nőttek az első negyedévben, 20-szor nagyobb mértékben, mint az előző három hónapban. Ez a lendület az év második felében eddig nem mutatta a lassulás jeleit. A vezető Ethereum-alapú NFT piactéren, az OpenSea-n rekord magas, 49 millió dolláros kereskedési volumen volt tapasztalható augusztus 1-jén. Az oldal átlagos napi kereskedési volumene 8,3 millió dollár. A CryptoPunks átlagára is rekordot döntött ugyanebben a hónapban, 66,919 ETH/NFT-re emelkedett (kb. 220 000 USD). A CryptoPunks az NFT-k egyik első gyűjteménye, amely anno az Ethereum blokkláncon debütált.

A robbanásszerű növekedés új innovációs hullámot indított el a nem helyettesíthető eszközök körül, beleértve az új típusú „félig helyettesíthető” tokenek (SFT) megjelenését, amely helyettesíthetőként indul, végül nem helyettesíthetővé válik.

Mik azok a félig helyettesíthető tokenek (SFT-k)?

Az SFT-k egy viszonylag új tokencsoport, amelynek lehet helyettesíthető és nem helyettesíthető státusza életciklusa során. Kezdetben az SFT-k ugyanúgy működnek, mint a szokásos helyettesíthető tokenek, mivel hasonló módon lehet kereskedni velük mint más azonos SFT-kkel.

Például egy érvényes 10 dolláros Amazon-utalványt képviselő token értéke megegyezik egy azonos utalványéval, amennyiben azonos a lejárati dátuma. Ezért helyettesíthető.

A megkülönböztető faktor, ami ezeket a különleges tokentípusokat „félig helyettesíthetővé” teszi, az az, hogy miután felhasználták őket, a helyettesíthető tokenek elveszítik névértéküket. A becserélhető érték elvesztése miatt a lejárt tokenek nem helyettesíthetővé válnak.

Egy másik módja annak, hogy megértsük ezt, ha elképzeljük, hogy rendelkezünk egy koncertjeggyel a The Beatles legutolsó koncertjére. A jegynek lenne egy névértéke, és kicserélhető lenne bármilyen másik koncertjegyre, feltéve, hogy az új jegy ugyanannak a zenekarnak, ugyanazon a napon lévő koncertjére, és ugyanarra az ülőhelyére szólna. A koncert befejezése után a jegyet jelképező token gyűjthető emléktárggyá válik, és teljesen új értékkel bír. Ez azt is jelentené, hogy a tokent már nem lehet kicserélni egy érvényes, azonos kezdeti névértékű koncertjegyre, hogy egy más zenekart is megnézhess.

Amikor egy megváltáskor még helyettesíthető token nem helyettesíthető tokenné alakul át, azt nevezzük félig helyettesíthető tokennek.

SFT

Így hozzunk létre félig helyettesíthető tokeneket

Napjainkban az Ethereum ERC-1155 szabványa alapján lehet SFT-ket verni. Az Ethereum ERC-1155 egyike a számos Ethereum token szabványnak. A szabvány szerint ez az összes többi ERC-alapú projekttel kompatibilis az Ethereum blokkláncon.

Az ERC-1155 szabványt az Enjin, a Horizon Games és a The Sandbox blokklánc-játékfejlesztők fejlesztették ki még 2017-ben. Lényegében az ERC-20 (helyettesíthető token) és az ERC-721 (nem helyettesíthető token) szabványok kombinációjából épül fel. Ez lehetővé teszi a helyettesíthető és nem helyettesíthető tokenek létrehozását és kezelését egyetlen okosszerződéssel.

Az SFT-k különösen hasznosak a videojáték szegmensben, ahol vannak helyettesíthető elemek, például a játékon belüli valuta, mint az aranyrudak vagy érmék, valamint nem helyettesíthető tárgyak, például gyűjtemények és fegyverek. Ez azt jelenti, hogy a videojáték fejlesztéssel foglalkozó cégek mindkét típusú tokent létrehozhatnak, és biztosíthatják azok átjárhatóságát. Így a játékosok könnyen cserélhetik tulajdonukat, mint például a fegyvereket aranyrudakra, és fordítva.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük