Mi történik a bitcoinjaiddal miután meghaltál? – Kriptó a másvilágon

Sokak fejében megformálódhatott már a kérdés, miszerint hová tűnik majd az évek során felhalmozott BTC miután elhagyjuk a földi világot? Életed során ugye azt teheted a bitcoinjaiddal amit csak szeretnél, azonban azt követően, hogy fűbe harapsz, az egész helyzet megváltozik. 

A hosszú távú befektetéseket előnyben részesítő vállalkozók is egyre inkább nyugtalankodnak a bizonytalan alapokon nyugvó kérdéskör miatt. Egy 2020-ban elvégzett felmérés szerint a kriptovaluta tulajdonosok közel 90%-a aggódik amiatt, hogy milyen sorsra fog jutni vagyona halála után. Továbbá, a nagymértékű nyugtalanság ellenére, a kriptó holderek a hagyományos befektetőkkel összehasonlítva négyszer kevesebben írnak végrendeletet. Ebből kifolyólag pedig az öröklésre vonatkozóan sem hagynak hátra semmiféle hivatalos iratot.

Közismert tény, hogy a bitcoin az elektronikus pénz peer-to-peer (vagyis felhasználó és felhasználó közti) verziója. Általa képesek vagyunk közvetlenül a másik fél tárcájára küldeni a kívánt eszközöket anélkül, hogy bármilyen pénzügyi intézmény szolgáltatását igénybe vennénk. A kriptovalutának nincs ellenőrző szerve, így egyedül azok tulajdonosai rendelkezhetnek digitális eszközeik felett.

Ennek okán pedig már több millió dollárnyi kriptovaluta veszett kárba s vált teljesen használhatatlanná tulajdonosaik eltávozásával. Azonban ez még véletlenül sem azt jelenti, hogy a kriptókat nem lehetne örökölni. Sőt, a holderek számos lehetőség közül szemezgethetnek és választhatják ki a számukra legmegfelelőbbet.

Privát kulcsok megosztása családtagjainkkal

A kulcsok ismertetése a legegyszerűbb módja annak, hogy továbbadhassuk digitális eszközeinket. Halála előtt Hal Finney, a bitcoin egyik legelső támogatója, is így cselekedett. Viszont ez a módszer kockázatos is lehet, s fennáll annak is az esélye, hogy féltve őrzött bitcoinjaiddal a későbbiekben visszaélnek.

Néhány tőzsde halotti bizonyítványt is elfogad

Vannak olyan kriptotőzsdék, amelyeknél a halotti bizonyítvány bemutatása után képesek feloldani, s elérhetővé tenni a tárcán tárolt kriptókat. Annak ellenére, hogy a Bitcoin hálózata nem törődik a tematikával, más vállalatok nyitottak az efféle igények kielégítésére. Többek között a Coinbase vagy a Binance is garantál ilyesfajta szolgáltatásokat felhasználóiknak.

A döntés rajtad áll, hogy mihez kezdesz a bitcoinjaiddal

Külön erre a célra szakosodott szervezetek is létrejöttek, amelyek munkásságukkal az öröklési hercehurcát szeretnék megkönnyíteni ügyfeleik számára. Bár az igazi kérdés az az, hogy valóban megéri-e mindez a tulajdonosok számára?

A szóban forgó szolgáltatásokat nyújtó cégek közé tartozik a Safe Haven, a Casa és a TrustVerse is. Valamennyi szervezet a maga sajátos módján próbál megoldást nyújtani a problémára.

Dujardin Logino, a Safe Haven vezérigazgatója, egy interjúban arról számolt be, hogy „az elmúlt néhány hétben rohamos gyorsasággal nőtt a platformunk. Több, mint 1000 új felhasználói fiók jött létre. A fennálló COVID-19 helyzetből kiindulva szerfelett magas a kereslet.”

Modern problémák, modern megoldások

A közösségi média világában már nem csupán a befektetőket, illetve a kriptovilág szereplőit érdeklik a digitálisan hátrahagyott lábnyomaik. Időnk sajnálatos módon véges ezen a bolygón, s ha biztosra szeretnénk menni adatainkat és emlékeinket illetően, akkor saját kezünkbe kell venni az irányítást. A legjobb előre tisztázni igényeinket hozzátartozóinkkal, netán írásos formában is rögzíteni azokat. Számos lehetőség közül lehet választani és a kínálat egyre csak nő. A 21. századi ember problémája, nem igaz?

Habár minderre szükségünk sem lesz, hiszen orosz kutatók egy csoportja már megtalálta a halál ellenszerét. A halhatatlanság ütemterve ugyanis, mint a nevében állítja, biztosítani hivatott az örök életet.

Viccet félretéve, valóban rendkívül fontos, hogy idejében gondoskodjunk hagyatékunkról, s kezeskedjünk a szeretteinket megillető anyagi forrásokról. Legyen szó ingatlanokról, telkekről vagy akár bitcoinról.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük