Micsoda választás: Egységes világrend vagy nukleáris háború?

Múlt pénteken Emmanuel Macron francia elnök beszédet mondott az Ázsiai-csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) bangkoki csúcstalálkozóján, noha Franciaország valójában nem tagja a szervezetnek.

A beszéd során Macron azon kesergett, hogy az USA és Kína között rohamosan romló kapcsolatok szétszakítják a világot, és kijelentette, hogy valójában egy “egységes világrendre” van szükség.

A francia elnök azt állította, hogy csak így lehetne elkerülni a versengő szuperhatalmak közötti konfliktusokat.

“Ön az amerikai vagy a kínai oldalon áll?” kérdezte Macron retorikusan. “Mert most fokozatosan sokan szeretnék, hogy két rend legyen ebben a világban”.

“Ez hatalmas hiba – még az USA és Kína számára is” – tette hozzá, miután a két szuperhatalmat “nagy elefántokhoz” hasonlította a geopolitikai “dzsungelben”.

Természetesen amikor azt mondta, hogy egységes világrendre van szükség, nem olyanra gondolt, amelyben az olyan nemzetek, mint Kína és Oroszország is egyenrangú partnerek.

Amit Macron és más nyugati vezetők elképzelnek, az egy olyan globális rendszer, amelyben ők határozzák meg a szabályokat és értékeket.

Eközben más nyugati vezetők, például Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter arra figyelmeztet, hogy a többpólusú világ elkerülhetetlenül nukleáris konfrontációhoz és nukleáris konfliktushoz vezet. Austin szombaton azt mondta, hogy Oroszország ukrajnai háborúja egy olyan világ képét vetíti elő, amelyben a nukleáris fegyverekkel rendelkező országok más nemzeteket fenyegetnek meg, és azt mondta, hogy Peking Moszkvához hasonló lépéseket fog tenni.

Austin a nyugati demokráciák védelmi és biztonsági tisztviselőit tömörítő, évente megrendezésre kerülő Halifax-i Nemzetközi Biztonsági Fórumon tette vészjósló megjegyzéseit. Sajnos mostanság a nyugati világ politikusai sokszor beszélnek a nukleáris háborúról. Nem tudni azonban, hogy ezt csak ijesztgetésnek szánják arra, hogy saját terveiket mozdítsák elő, vagy tényleg valós a veszély, viszont ebben az esetben keményen dolgoznának, hogy megakadályozzák egy nukleáris konfliktus kibontakozását.

De ahelyett, hogy diplomáciai eszközökkel a békére törekednének, úgy tűnik, a nyugati vezetők úgy döntöttek, hogy most van itt az ideje, hogy igazán keményen fellépjenek a velük nem egyetértőkkel szemben, és egy egységes globális rendet alakítsanak ki.

Az agresszív kijelentések, az embertelen mennyiségű fegyverszállítmányok, a különféle atomfegyverek szállítása Európán belül semmilyen jóval nem kecsegtet.

A Nature Food című folyóiratban 2022 augusztusában megjelent, szakértői véleményezéssel ellátott tanulmány szerint az Egyesült Államok és Oroszország között – amelyek együttesen a világ nukleáris fegyvereinek több mint 90%-át birtokolják –  közvetlenül 360 millió, közvetve pedig több mint 5 milliárd ember halna éhen a nukleáris télben.

Úgy tűnik, hogy egyes nyugati vezetők arról próbálnak meggyőzni minket, hogy egy ilyen sors elkerülésének módja az, ha elfogadjuk az általuk vezetett “egységes világrend” vízióját.

És az igazság az, hogy rengeteg ember van, aki több mint hajlandó lenne feladni az alapvető emberi jogait a világkormány kínálta biztonságért.

Az nem lehetne alternatíva, hogy nem alakul világkormány, de atomháború sem tör ki? A kérdés költői, mert választ nem valószínű, hogy kapnánk rá. Ha viszont bármilyen szörnyű esemény is történik, az átlagemberek fogják megfizetni az árát a politikusok rossz döntéseinek…