Miért engedte a SEC tőzsdére a Coinbase-t, ha most meg pereli?

Ha van téma, ami jelenleg tarol a kriptos közösségi médiában, az a Coinbase és a Binance ellen indított SEC eljárások körüli találgatások, elemzések. Sokan például azon elmélkednek, hogy ha az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet miért engedélyezte egyáltalán a Coinbase tőzsdére lépését, ha most meg pert indít ellene. Persze jöttek erre az ellenvélemények, melyek szerint a SEC nem a tőzsdére lépést hagyta jóvá, hanem azt, hogy a cég megfelel bizonyos feltételeknek vagy sem.

A Coinbase elleni per tele van kérdésekkel

Hiszen amikor 2021. áprilisában a Coinbase bejelentette, hogy a SEC elfogadta az S-1 jelű regisztrációs űrlapot a tőzsdére lépésükhöz, akkor csak ezen követelményeket vizsgálta a hatóság, nem a működés egészét. Egy kriptos podcaster szerint viszont amiért most panaszkodik a SEC, azt megvizsgálta akkor is, amikor a Coinbase beadta a kérelmét a tőzsdére lépésre. Értelemszerűen okafogyott már az elmélkedés jelen helyzetben, de azért minden reakcióra érkezik ellenreakció is. Egy jogi tanácsadó cég szerint a regisztrációs kérelem vizsgálata teljes más ügyosztályhoz tartozik a SEC-en belül, mint a nem engedélyezett értékpapírokkal történő kereskedelem figyelése és szankcionálása.

Mert a regisztrációs kérelemnél csak azt nézte meg a SEC, hogy minden ki van-e töltve. Csatolva van minden dokumentum, minden biztosítva van ahhoz, hogy a befektetők elől ne legyen eltitkolva semmi. Azt nem vizsgálták, hogy a mögöttes tevékenység egyébként szabályos-e vagy sem. Azt is fontos megemlíteni, hogy a SEC jelenlegi vezetője pont abban a hónapban lépett a pozíciójába, amikor a Coinbase tőzsdére lépett. Tehát ő nem nyúlt már bele a regisztrációs folyamatba. Plusz ugye a Coinbase elég sok további kriptovalutát listázott a tőzsdére lépése óta. Azaz elég sok minden változott már a regisztrációs kérelemhez képest is. Meg aztán azóta volt már egy Terra LUNA és FTX összeomlás is, szóval a szabályozók másképp nézik a kriptotőzsdék helyzetét.

De hogy az érveket még tovább listázhassuk a másik oldalra is. A SEC már akár a tőzsdére lépéskor is mondhatta volna, hogy bizonyos kriptovalutákat értékpapírnak tekint. Azaz egy sima matematikai művelet alapján akár azt is mondhatjuk, hogy a tőzsdére lépés és a per közötti időtartamban hozzáadott kriptovaluták között lehet csak az, amelyet a SEC értékpapírnak tart. Persze ez már csak merő találgatás.