Mekkora országvagyon jelenthet belépőt az „1%-osok” klubjába?

2022-re a világ felnőtt lakosságának 1,1%-a milliomos lett. Ez elég nagy ugrás a 2012-es év 0,6%-os adathoz képest. Ha láthatóan nincs kolbászból nálunk a kerítés, akkor honnan tudhatjuk, hogy az ország, amelyben élünk, ehhez a „bűvös” 1%-hoz tartozik-e?

Az alábbi infografikában Omrio Wallach, a Visual Capitalist munkatársa szemlélteti a klubba való belépéshez szükséges nettó vagyont a kiválasztott országokban és területeken. Az adatok a Knight Frank Wealth Report 2024 című kiadványából származnak.

 

A leggazdagabb országok 1%-os klubja

A felső 1%-hoz való csatlakozáshoz szükséges egyéni nettó vagyon országonként eltérő lehet.

A lista élén az európai központok állnak. Az olyan kis országok előtt, mint Monaco vagy Luxemburg, rendkívül magas vagyoni akadályok gátolják a felső 1%-hoz való csatlakozást.

Az idei jelentés szerint a lemaradást mutató listán Monaco vezet azzal a12,9 millió dolláros hiánnyal, amely az 1%-os klubhoz való csatlakozáshoz szükséges. Ugyanakkor becslések szerint jelenleg Monaco 38 000 lakosának több mint 30%-a milliomos.

Ezt követi Luxemburg 10,8 millió dollárral, a harmadik helyen pedig Svájc áll 8,5 millió dollárral.

Az Egyesült Államok a negyedik helyen áll 5,8 millió dollárral. Annak ellenére, hogy az országban élnek a leggazdagabbak, az ország magas népességszáma miatt az átlagok törvénye érvényesül.

Az ázsiai és a csendes-óceáni térségben Szingapúr vezet az 5,2 millió dolláros igényével, míg Hongkong a második helyen áll 3,1 millió dollárral.

Érdekes, hogy egy hongkongi személynek majdnem háromszor annyi vagyonra van szüksége ahhoz, hogy az 1%-os klubba kerüljön, mint a szárazföldi Kínában élőknek.

Hogyan lehet csatlakozni az 1%-os klubhoz?

Ahhoz, hogy valaki bekerüljön országa vagy régiója legfelső 1%-ának klubjába, gyakran a felsőfokú végzettség, a vállalkozói szellem, a stratégiai befektetések és persze a szerencse kombinációjára van szükség. Bár a bejutáshoz nincs garantált út, a következetesség és az idő kulcsfontosságú tényezők.

Azok az Egyesült Államokban élő sikeres egyének és családok, akik átlépték az 1%-os küszöböt, csak hosszabb idő leforgása alatt érték el ezt a rendkívüli eredményt.

(borítókép: https://www.lux-review.com/top-10-richest-countries-in-the-world/)