Milyen előnyökkel jár a cégalapítás és ingatlanvásárlás Cipruson?

Egyedülálló földrajzi elhelyezkedése miatt Ciprus ötvözi az európai és a közel-keleti kultúrát, lélegzetelállítóan gyönyörű tájakkal rendelkezik és európai uniós tagállam, így nem véletlenül az egyik legnépszerűbb mediterrán ország. Előnyei azonban korántsem állnak meg itt: kedvező adórendszere és egyedülálló üzleti lehetőségei miatt az egyik legnépszerűbb offshore ország. Cikkünkben bemutatjuk, milyen előnyökkel jár a ciprusi cégalapítás!

5 ok, amiért megéri Cipruson céget alapítani

Évről-évre növekszik azon vállalatok száma, akik a ciprusi cégalapítás mellett döntenek. De vajon miért ilyen népszerű offshore állomás a mediterrán szigetország? Következzenek a legmeggyőzőbb indokok!

Kiváló adókörnyezet

Cipruson mindössze 12,5%-os a társasági adókulcs, amely az egyik legalacsonyabb az Európai Unióban. A kedvező adókörnyezet segítségével legálisan csökkenthető az adóteher számos vállalat számára, segítve ezzel a nyereséges üzleti működést. Bár az alacsony társasági adó mellett a vállalatok számára kötelezően évente 350 EUR értékű illetéket, vagyis egyfajta fix összegű adót kell fizetni, ettől eltekintve számos jövedelem mentesül a társasági adó alól.

Előnyös cégalapítási feltételek

Az egyik legfontosabb előnyt a kedvező cégalapítási feltételek jelentik. Az úgynevezett Limited cégforma a legkedvezőbb választás offshore cégek számára, amely alapításához mindössze 1000 EUR alaptőke szükséges. Ezt azonban nem szükséges befizetni. Limited cégalapításhoz szükséges:

  • igazgatóval,
  • ciprusi cégtitkárral és
  • részvényessel rendelkezni.

Ahhoz, hogy megőrizhesse a cég a ciprusi adóilletőségét, bizonyos esetekben egyes ügyvezetői feladatokkal egy helyi természetes vagy jogi személyt is meg lehet bízni. Alapításkor fontos, hogy rendelkezzen a cég helyi címmel, ahova bejelenthető a székhely. Habár szükséges évente auditált beszámolót készíteni, ez nem publikus adat.

Csábító adóoptimalizálási lehetőségek

A ciprusi vállalatok számára az értékpapír eladásból származó bevétel után nem szükséges társasági adót fizetni. A szigetország szabályozása szerint a céges üzletrész és az egyes portfólió-befektetések is egyaránt ebbe a kategóriába esnek.

Ciprus további adóoptimalizálási lehetőségekkel kecsegtet, hiszen a helyi vállalkozások által kifizetett osztalék 100%-osan mentesül a társasági adó alól. További előnyt jelent, hogy a külföldre fizetett osztalék, jogdíj és kamat után nem szükséges forrásadót fizetni a ciprusi vállalatok számára.

Angol nyelv elterjedt használata

Bár a Ciprusi Köztársaság hivatalos nyelve a görög és török, mivel a szigetország korábban brit gyarmat volt, így az angol nyelv széles körben elterjedt és sokan használják. Nem csupán a helyi lakosok többsége beszéli folyékonyan, de a hivatali ügyintézés is könnyedén folytatható angolul. Ez pedig jelentősen megkönnyíti a vállalatok üzleti adminisztrációs feladatait.

Gazdaságos és elérhető irodaköltségek

Kell-e vállalatok számára irodát létesíteni a székhely szerinti országban? Jó hírünk van: a ciprusi ingatlanárak és bérleti költségek jóval alacsonyabbak a nyugat-európai árszínvonalhoz képest. Így nem csupán a kivételes adókörnyezet, hanem a kedvező helyi ingatanárak is segítenek a költségredukcióban.

A befektetési céllal bonyolított ciprusi ingatlanvásárlás kivételes vagyonvédelmi lehetőség, melynek előnyei túlmutatnak a cégalapítás megkönnyítésén. Uniós állampolgárok gond nélkül Ciprusra költözhetnek, de az ingatlanvásárlás segítségével harmadik országból, vagyis nem EU-s országból érkező személy és családja letelepedési engedélyhez juthat.

Még csábítóbbá teszi a ciprusi ingatlanvásárlást a gyors és egyszerű adásvételi folyamat. Elsőként ügyvédi közreműködéssel szükséges ellenőrizni az ingatlant a földhivatal nyilvántartásában, majd következhet az elővásárlási szerződés aláírása. Ilyenkor átadásra kerül a vételár körülbelül 10%-a az eladó részére. Végül a vevő átutalja a fennmaradó összeget, a földhivatal pedig rögzíti a szerződés szerinti új tulajdonost.

Az általános forgalmi adó mértéke 19% új ingatlanoknál, ez a mérték azonban egyes projektek keretében jelentősen csökkenthető és akár 5%-ra is levihető. Nem elhanyagolható előny, hogy a befektetők számos esetben fizethetnek kriptovalutákkal az ingatlanokért, így akár a Bitcoin megtakarítás is felhasználható a vásárláshoz.

Crystal Worldwide: üzleti tanácsadás tapasztalt szakértőktől

Felkeltette érdeklődésed a ciprusi cégalapítás vagy az ingatlanbefektetés? Ahhoz, hogy zökkenőmentes legyen a folyamat és elkerüld a gyakori hibákat, nélkülözhetetlen a professzionális segítség. A Crystal Worldwide Group több, mint három évtizedes tapasztalattal rendelkező szakértői csapata örömmel végigkísér a ciprusi cégalapítás és az ingatlanvásárlás egész folyamatában és készséggel segít a megalapozott és jogszerű adómegtakarítási megoldásokban. Vedd igénybe a Crystal Worldwide Group gyors, pontos és a legmagasabb szintű diszkréciót biztosító szolgáltatásait offshore céged megalapításához!

***Figyelem! Fenti írásunk egy támogatott vendégtartalom. A BitcoinBázis szerkesztősége semmilyen formában nem vállal felelősséget a leírtakért és fokozott óvatosságra inti minden Olvasóját az extrém kockázatos kriptovaluta, CFD, token, metaverse, DeFi, play-to-earn és ICO/STO/SAFT befektetések kapcsán. Egyéni kutatás és az állítások alapos ellenőrzése maximálisan javasolt. Kereskedj, invesztálj és játssz felelősségteljesen.***