Mindenki a zöld energiára pályázik, kiszorulhatnak a BTC bányászok az északi országokból

Ahogy egyre több és több helyi iparág követel magának hozzáférést a megújuló és zöld energiákhoz, a környezetbarát megoldások mellett elköteleződött bitcoin bányászok kiszorulhatnak Izland, Svédország és Norvégia területéről.

Az északi államok közismertek zöld gondolkodásmódjukról, melyhez remekül párosul az országaikon belül elérhető számtalan megújuló energiaforrás, elsősorban szélenergia, vízenergia és főleg Izlandon geotermikus energia formájában. Ebből kifolyólag számos hasonló elveket követő kriptovaluta bányászattal foglalkozó vállalat vetette meg a lábát a térségben, hogy elektromos energiaigényüket fenntartható módon fedezzék.

A kriptovaluták hatalmas energiafogyasztása egyre nagyobb probléma, melyre számos tech-guru, köztük Bill Gates is felhívta már a figyelmet. Tovább súlyosbítja a problémát, hogy az iparágat domináló kínai kriptovaluta bányászok jellemzően súlyosan környezetszennyező forrásból fedezik energiaszükségleteiket, például szénerőműben termelt elektromos áramot használnak.

Zöld energia szűkösség alakulhat ki

Hordur Arnarson, Izland „Landsvirkjun” nevet viselő nemzeti energia vállalatának a vezérigazgatója szerint 2021 és 2022 során csökkenhet a még elérhető zöld energia mennyisége, a későbbi években pedig olyan szűkösség ütheti fel a fejét a piacon, amelynek hatására a nagyobb tőkével bíró helyi olajipar és vasipar kiszoríthatja a bitcoin bányászokat a zöld forrásból származó elektromos áram vásárlására kötött szerződésekből.

Sőt igazság szerint ez a folyamat már el is kezdődött. A Cambridge-i Egyetem felmérése szerint, míg Norvégia részesedése a bitcoin bányászat világpiacán alig két évvel ezelőtt 1% volt, mára ez a szám csupán 0,5 %.

A bitcoin energiaigény problémájának megoldására már több javaslat is született, ami azt célozza, hogy azon kívül, hogy az érme bányászatához felhasznált energia minél nagyobb mértékben tiszta forrásból származzon, magához a bányászathoz is eleve kevesebb energiára legyen szükség.

Az egyik ilyen javaslat, hogy a bitcoin működési algoritmusa adja fel a jelenleg alkalmazott „proof of work” nevű rendkívül GPU igényes önellenőrzési mechanizmust és helyette valamilyen „proof of stake” megoldással szavatolja a hálózat megbízható és biztonságos működését.

A mostanában sokat emlegetett Binance Coin, az ADA, a Polkadot és a Neo altcoinok például már proof of stake mechanizmusokat használnak működésükhöz, mellyel akár a tranzakciós költségek és a tranzakciós idő is csökkenthető.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük