Most érkezett a hír, az Inlock felfüggeszti bizonyos szolgáltatásait

Az Inlock bejelentette, hogy az FTX miatt kialakult helyzet arra kényszerítette őket, hogy bizonyos szolgáltatásait felfüggessze.

A magyar Inlock a mai napon azt írta egy közleményében, hogy olyan helyzetbe került, aminek megoldásáig ideiglenesen fel kell függesztenie a platform bizonyos szolgáltatásait. A felület 100%-osan rendelkezik az ügyfelek vagyonával, illetve a kihelyezések biztosítékával is, azonban egy a likvidációs folyamatot érintő káresemény okán az ügyfélvagyon egy kisebb része elérhetetlenné vált a cég számára.

“A mai nappal életbe léptetjük az “emergency shutdown” folyamatot, melynek része a keletkezett kár teljes izolálása. A folyamat abban az esetben kerül feloldásra, amint sikerül a vitás helyzetet mediált vagy jogi úton rendeznünk, illetve amennyiben sikerült egyéb módon kezelnünk a problémát.

Az Inlock mindig is szem előtt tartotta, hogy a szakmailag elvárható maximumot nyújtsa a szolgáltatásaival. Bár ügyfeleink számára a fedezetlikvidáció lényegében egy láthatatlan folyamat volt, ám ennek működésén múlik a Kamatozó Tárca és a Kölcsön funkció sikeressége. Egy olyan hibrid likvidációs folyamatot alakítottunk ki, amivel minimálisra csökkentettük a sikertelen likvidációk esélyét. Annyira minimálisra, hogy az elmúlt négy évben soha nem fordult elő sikertelen likvidáció. Ennek köszönhetően a platform a legextrémebb piaci körülmények között is képes volt zavartalanul biztosítani az ügyfélvagyon-kezelést, és fizetőképes maradt, a likvidációs folyamatba beépített kockázati küszöbértéknek köszönhetően pedig folyamatosan tudtuk tölteni a platform kockázati tartalékalapját, amibe a mai nappal bezárólag közel fél millió dollár került csak ebből a forrásból. A kockázati tartalékalap célja a nem várt károk esetén keletkező eszközhiány pótlása. Erre a platform indulása óta soha nem volt szükség. Egészen idáig.”

November 4-én a teljes kriptoszférát megrázta az egyik legnagyobb tőzsde, az FTX kapcsán napvilágot látott inszolvencia gyanúja. Erre reagálva a Binance kijelentette, hogy felszámolja az FTT tokenallokációját. Ez egy fontos jelzés volt minden piaci szereplő számára. Az Inlock is megtette a szükséges lépéseket, hogy felszámolja kitettségét az FTX felé.

Mindezzel párhuzamosan a kriptoeszközök árfolyama is vészesen csökkent. A bitcoin árfolyama már november 8-án beszakadt a 17 ezer dolláros árfolyam alá, melyet követően november 9-én tartósan a 17 ezer dolláros árfolyam szint alá került. Az Inlocknak nagyon rövid idő alatt kellett likvidálnia közel 20 millió dollárnyi fedezetet. Ezek egy részét házon belül tudta rendezni, illetve közvetítő partnereik segítségével. Sajnos a platformnak 7 millió dollárnyi eszköze ragadt be az FTX platformon. Mindezzel párhuzamosan tovább eszkalálódott az FTX probléma, aminek eredményeként november 11-én csődöt jelentett a tőzsde.

Sajnos az általános bizalomvesztés elérte az Inlock platformot is. Közel 4 millió dollárnyi eszközt vontak ki a felhasználók, ennek legnagyobb részét közvetlenül az FTX bukása után. Ezt a folyamatot alig néhány hónapja a teljes iparágat megrázó Luna és UST összeomlás, a Celsius platform csődje és további szolgáltatóknál beállt zavarok előzték meg. Ezen sajnálatos események negatív piaci hatásai miatt az Inlock által kezelt ügyfélvagyon mennyisége is folyamatosan zsugorodott az elmúlt 9 hónapban. Jelenleg a platform közel 41 millió dollárnyi ügyféleszközt tart nyilván.

Mindezen eseményeket figyelembe véve a mai nappal az Inlock:

– felfüggeszti a ki- és beutalásokat átmenetileg;

– újabb kölcsönfelvétel nem indítható;

– felfüggeszti az új ügyfelek regisztrációját;

– felfüggeszti a tokenmarket funkciót és a retail API funkciót;

– a Pioneer és a Welcome bónusz programokat, illetve az október 31-én megkezdett deposit akciót és a Badge jutalom fizetést.

Az “emergency shutdown” folyamat értelmében az Inlock sem platformon belül, sem platformon kívül nem végez kriptoeszköz kölcsönzési szolgáltatást. A nyíltvégű kölcsön üzletek mindegyikét már visszahívta, ezek nagy része már teljesült is. A hosszútávú és platformon belüli kölcsönök esetén pedig igyekszik arra kérni a klienseket, hogy mihamarabb zárják le azokat, akár a fedezet értékesítésével. Az intézkedés célja a káreset izolálása és a platformon kezelt ügyfélvagyon likviddé tétele. Ezen okból az Inlock felfüggeszti a kamatfizetést.

Az Inlock csapata közölte, hogy bizakodó és képes megoldani a kialakult helyzetet, amit a transzparencia jegyében teljes mértékben az ügyfelek bevonásával kíván végrehajtani, ezzel elhatárolódva azoktól a magas kockázatú tevékenységektől, amik lényegében az elmúlt fél év legtöbb káreseményét okozták a kriptopiacon.