Musk perelné a Metát a Twittert másoló alkalmazása miatt

Elon Musk pár hónappal ezelőtt elbocsátotta a Twitter-dolgozók nagy részét, és azon élcelődött, hogy tehetségük „máshol nagyon hasznos lesz”. Most azonban perrel fenyegeti Metát, azt gyanítja ugyanis, hogy egykori alkalmazottai aktívan részt vettek a Meta Twitterhez hasonló alkalmazásának fejlesztésében.

A Meta a napokban elindított egy Twitterre hajazó szövegalapú alkalmazást Threads néven. Kevesebb, mint 24 órán belül Elon Musk ügyvédje máris felszólította a Metát az alkalmazás megszüntetésére, és azzal vádolja konkurensét, hogy több tucat ex-Twitter alkalmazottat vett fel a Threads létrehozására.

Musk körülbelül nyolc hónappal ezelőtt vásárolta meg a Twittert, és azonnal tömeges elbocsátásokba kezdett: a vállalat akkori 7800 alkalmazottjának 80%-át kirúgta a cégtől. Döntését a közvélemény erősen kritizálta, de Musk nem igazán jött zavarba, noha egyik tweetjében szarkasztikusan bocsánatot kért, amiért elbocsátotta a dolgozókat. „Hatalmas tehetségük máshol kétségtelenül nagyon hasznos lesz majd” – fűzte hozzá.

Musk ügyvédje azonban most rászállt a Metára, azt állítva, hogy a cég felfogadta az elbocsátott alkalmazottak egy részét a rivális közösségi alkalmazás elkészítésére. Az alkalmazás tevékenységének beszüntetésére felszólító levél szerint az elbocsátott alkalmazottak egy része „továbbra is hozzáfér a Twitter üzleti titkaihoz és más rendkívül bizalmas információkhoz”, valamint a „nem megfelelően megőrzött Twitter-dokumentumokhoz és elektronikus eszközökhöz”.

„A nemrégiben elindított Threads alkalmazással kapcsolatos legutóbbi jelentések alapján a Twitter komoly aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy a Meta Platforms („Meta”) szisztematikusan, szándékosan és jogellenesen elsajátította a Twitter üzleti titkait és egyéb szellemi tulajdonát” – áll a levélben.

Egy mindkét céget ismerő forrás korábban elmondta a Business Insidernek, hogy a Metához valóban felvettek néhány ex-Twitter alkalmazottat, de jelenleg egyikük sem dolgozik a Threads-en.

A Threads hivatalosan szerdán indult be, és Zuckerberg szerint másnap reggelre már körülbelül 30 millió feliratkozója volt.