Nem fogja cenzúrázni keresési eredményeit a Brave és a Presearch

Mint ismert, a DuckDuckGo bejelentette, hogy felhagy az évek óta tartó semlegességével, és hátrébb sorolja azokat a keresési találatokat, amelyek szerinte orosz dezinformációkat tartalmaznak. A bejelentés után a Brave Research és a Presearch kijelentették, hogy ők nem követik a DuckDuckGo-t, és nem cenzúrázzák keresési eredményeiket.

Brendan Eich, a Brave Software (a Brave böngésző és a Brave Search mögött álló cég) vezérigazgatója kijelentette, hogy a Brave Search nem fogja cenzúrázni a találatait. Továbbá elmondta, hogyan bővíti a Brave Search saját keresőindexét.

Jelenleg a Brave Search lekérdezéseinek több mint 90%-át a független keresőindexe biztosítja. Másrészt Eich megjegyezte, hogy a lekérdezéseknél, ahol nincs megfelelő találat, ott a Bingre támaszkodik. Ez kevesebb mint 10%-ot jelent, amik akár cenzúrázottak is lehetnek.

„El fogunk jutni a teljes függetlenségig.” – hangsúlyozta a vezérigazgató.

Eich továbbá elmondta, hogy minden keresési oldal felett található egy ”Info” link, amely megmutatja, hogy az oldalon található összes keresési eredmény a Brave Search indexéből származik-e. Emellett a Brave Search beállításai tartalmaznak egy számot, ami a keresési eredmények függetlenségének százalékét adja meg. Ez megmutatja, hogy a Brave Search összes találatának hány százaléka származik független indexekből.

Az “Info” link és a keresési eredmények függetlenségére vonatkozó százalék. Forrás: Reclaim the net.

A Presearchot illetően, amely egy decentralizált, blokklánc alapú keresőmotor szintén azt jelentette ki, hogy ő sem fogja cenzúrázni keresési eredményeit. A vállalat bizakodó, és úgy hiszik, hogy a decentralizált, elfogulatlan keresés iránti igény egyre csak növekedni fog.

A Presearch továbbá megjegyezte, hogy a keresési indexei a csomópontok kezelőinek decentralizált hálózata által lett felépítve és üzemeltetve. Emellett nyílt forráskódú, amely azt jelenti, hogy a felhasználók hozzájárulhatnak a találati oldalakon megjelenő kódhoz is.