Hogyan tudsz műalkotást NFT-tokenesíteni a Rarible piactéren? Rövid útmutató

2020 egyik legmeghatározóbb trendje a kriptoművészet volt. Számos híresség készített NFT-ket (digitális NFT-sített műalkotásokat vagy fizikai alkotások tokenesítését), amelyeket nagy összegért, többnyire jótékonysági célból, adott el. Úgy tűnik az NFT-mánia 2021-ben sem igazán lankad. Sok fiatal művész fejében fordulhat meg ugyanakkor az, hogyha Paris Hilton vagy Elon Musk NFT-t csinált, akkor ő miért ne.

Több NFT tokenizáló alkalmazás létezik a piacon, de a legtöbbje, mint például a SuperRare vagy a Makers Place kurátorokat alkalmaz, amelyek kiválasztják azt, mely műalkotások kerülhetnek fel a platformjukra. A Rarible segítségével azonban bárki NFT-művésszé válhat. Az Ethereum blokkláncát használó Rarible-n ráadásul piszkosul egyszerű digitális alkotást létrehozni. Aki pedig a művet az alkalmazáson keresztül eladja, az a 75 000 RARI tokenből is kap (aktuális árfolyama ~15$), amelyet hetente osztanak szét az aktivitás ösztönzésére.

Digitális műalkotás és fizikai art NFT-sítése mindenkinek

A Rarible-t sokan kedvelik, hiszen könnyen és egyszerűen készíthetik el saját NFT-jüket a feltörekvő művészek némi gas díj megfizetésével. Egyre több a fiatal tehetség, aki szívesen megmutatná tehetségét a nagy világ előtt, ehhez járul most hozzá a piactér. Habár az NFT-k piacán is rengeteg sajnos a csaló, az újdonsült alkotóknak nem kell aggódniuk, hiszen a Rarible létrehozott egy ellenőrzési folyamatot, hogy minimalizálja a hamis projektek megjelenésének kockázatát.

Nemrégiben például Lindsey Lohan, színésznő regisztrált a Rarible-on, és valamivel több mint 50 000 dollárért árulta saját alkotását, a “Bitcoin Lightning”-ot. Lohan azt nyilatkozta, hogy a mű értékesítéséből befolyó összeget bitcoint elfogadó jótékonysági szervezeteknek fogja adományozni. Más hírességet is megihletett már a platform, többek között Marc Cuban amerikai milliárdost, a Dallas Mavericks tulajdonosát, illetve Soulja Boy rappert.

Hogyan hozhatod létre saját NFT tokenedet a Rarible segítségével

Nem kell technológiai zseninek lenni ahhoz, hogy létrehozd a saját NFT-det. Egyszerűen csak menj a Rarible.com oldalra, és kapcsolj hozzá egy digitális wallet tárcát (pl. a Metamaskot). Ezután kattints a kék “Create” gombra az oldal tetején. Válaszd ki, hogy egyetlen NFT-t vagy egy több kiadást tartalmazó NFT-t szeretnél készíteni. Töltsd fel a képet, videót vagy zenét tartalmazó fájlt az oldalra. Add meg a műalkotás árát, nevét, a jogdíjakat, illetve írj róla egy rövid leírást, majd kattints az elem létrehozása gombra. Ekkor a tárcád használatával fizesd ki az NFT elkészítéséhez kért gas díjat. Mivel mostanság a gas díjak kifejezetten magasak, érdemes lehet megvárni, hogy a tranzakciós díjak essenek.

Na de mi is az a nem helyettesíthető token?

A nem-helyettesíthető tokenek egyediek, egymással fel nem cserélhetőek. A tokenek virtuális okiratként működnek, és egy digitális eszköz/alkotás tulajdonjogát testesítik meg. Egy digitális főkönyvbe (Rarible esetében az Ethereum blokkláncára) töltődnek fel, ahol a legfontosabb információkat tárolják róluk: a létrehozás dátumát, mikor adták el, mennyiért és kinek. Ennek a technológiának köszönhetően a műalkotások hamisítása kizárt. A nem-helyettesíthető tokenek lehetővé teszik, hogy a digitális művészettől kezdve a popalbumokig bizonyíthatóan eredeti változatokat vásároljunk. Más digitális eszközökkel, játékokkal, alkotásokkal ellentétben itt csak egyetlen ember birtokolhatja az NFT tokenekkel támogatott digitális eszközöket, alkotásokat.

Amikor tehát NFT-t vásárolsz, a digitális termék eredeti jogait szerzed meg, legyen szó zenéről, festményekről, egy mémről stb. Ezt a tulajdonjogot egy digitális főkönyvön tudod nyomonkövetni, illetve bizonyítani a műalkotás keletkezésének idejét, a szerzés vagy továbbértékesítés időpontját, valamint magát a tulajdonjogot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük