Nincs több olasz parkolóőr, aki orvosnak adhatja ki magát

A Sony és a Fujitsu közös blokklánc alapú fejlesztésével biztosítható, hogy az oktatási intézmények biztonságos adatbázisban tárolhassák a végzettségekhez szükséges okiratokat.

Kapj el ha tudsz – a valóságban

Február elején nagy port kavart a médiában, hogy egy nyolc osztályt végzett olasz férfi, aki korábban parkolóőrként dolgozott, orvosnak adta ki magát hamis papírokkal Romániában. Leonardo DiCaprio főszereplésével forgatott Kapj el ha tudsz című film legjobb pillanatait idézte a sajnos nem olyan vicces valóság.

A végzettséghez kötött foglalkozásokhoz szükséges dokumentáció egyre nagyobb hangsúlyt kap a digitalizáció világában. Probléma ugyanis, hogy hogyan lehet biztonságosan meggyőződni róla, hogy a digitalizált bizonyítványok valóban az eredeti okiratról készültek. Ennek a problémának a megoldására áll most össze a japán Sony konglomerátum, az IT szolgáltatásokra szakosodott Fujitsuval.

Bizonyítványok a blokkláncon

A japán Asahi Shimbun online hírportál keddi jelentése szerint összeállt japán két legnagyobb IT óriása. Egy olyan blokklánc technológián alapú titkosított adatbázis fejlesztésén dolgoznak, amely révén elkerülhető a bizonyítványok hamisítása.

Sony és Fujitsu

Az új adatbázis a nyelvvizsga bizonyítványok hamisításának elkerülését tűzte ki célul. Japánban egyre többen csalnak ugyanis hamis nyelvvizsga bizonyítványokkal, amik révén letelepedési engedélyhez juthatnak. A csalók a nem hiteles bizonyítványokat a bevándorlási hivatalnál adják le, azért, hogy oktatási céllal az országban tartózkodhassanak. A nyelvvizsga bizonyítványokat más országban is kiállítják az egyes japán nyelv oktatására szakosodott intézmények, de az utóbbi időben nagyon elszaporodtak a hamis másolatok.

A Sony és a Fujitsu most egy olyan platformot hozott létre a Sony Global Education nevű leányvállalat alatt, mely segítségével a japán nyelviskolák össze tudják vetni a bizonyítvány adatait azokkal az adatokkal amik a blokkláncon is megtalálhatóak. Ezáltal pedig kizárható minden forgalomban lévő hamis bizonyítvány.

A platform tesztelése márciusban kezdődik, mielőtt mindenhol bevezetik áprilistól. Amennyiben beválik a rendszer minden bizonnyal kiterjesztik azt majd további oktatási területekre is.

Sok egyetem már ma is használja a blokklánc technológiát a hamis diplomák leleplezésére. Máltán például az összes oktatási bizonyítványt a jövőben az erre kifejlesztett blokkláncon fogják tárolni még a privát intézmények esetében is. Hasonló technológia alkalmazásával elkerülhető lett volna az is, hogy a fent említett olasz parkolóőr ellenőrzés nélkül operálhasson orvosnak kiadva magát román magán kórházakban.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük