Okos várossá alakítanak egy elhagyott repülőteret Görögországban

Egy korábban bezárt athéni repülőtér helyén felépített Ellinikonban épül Görögország első felhőkarcolója, egy csúcskategóriás bevásárlóközpont és egy sportpark.

A fejlesztők a Business Insidernek elmondták, hogy egy olyan „paradicsomot” próbálnak létrehozni, amely ötvözi a festői tengerparti kilátást a technológiailag fejlett és környezetbarát infrastruktúrával. Becsléseik szerint a projekt első szakasza, amely várhatóan 2026-ra készül el, egymillió új turistát vonz majd, és 3,3 milliárd euróval (3,6 milliárd dollárral) lendíti fel a görög gazdaságot.

Ellinikon egyike a világszerte épülő high-tech városoknak, bár ezek jellemzően nem Európában, hanem Kínában vagy a Közel-Keleten épülnek.

Picture Alliance (fotó: Getty Images)

Az Ellinikon az egykori athéni repülőtér helyén épül

Az okos várost az Athéntól 4 mérföldre délre fekvő, 2001-ben bezárt, használaton kívüli Ellinikon nemzetközi repülőtérről nevezték el. Az építkezés eredetileg 2008-ban kezdődött volna, de a görög gazdaságot az összeomlás szélére sodró globális pénzügyi válság miatt ez a terv meghiúsult.

Az Égei-tenger partján

NurPhoto/Getty Images

A fejlesztők elmondása szerint Európa legnagyobb városrehabilitációs projektjének nevezett fejlesztésének munkálatai végül 2020 júliusában kezdődtek meg.

Az Ellinikon az ígéretek szerint a luxus, a fenntarthatóság és a legmodernebb technológiák tökéletes ötvözetét fogja megteremteni, és ennek jegyében élmények széles skáláját kínálja majd a lakosoknak és a látogatóknak. A fejlesztők azt hirdetik, hogy Ellinikonból lenyűgöző kilátás nyílik az Égei-tengerre. A két mérföldes tengerparti front megújítását prioritásként kezelik.

„High-end” villák

Lamda Development

A Cove Residences, egy luxusvillákból álló épületegyüttes, melynek tavaly kezdődött az építése. A Time Magazine 100 legbefolyásosabb vállalata közé választott Lamda Development tájékoztatása szerint eddig már 350 tengerparti ingatlant értékesítettek. A cég nemrégiben fedte fel, hogy tervezi egy másik, a Little Athens nevű, 1115 lakóegységből álló terület építései munkálatait.

A nagy tengerparti park a fejlesztés kulcsfontosságú része

Lamda Development

Az elhagyott repülőtér helyén 2005 óta tervezik egy nagyvárosi park megnyitását. A terület 650 hektáros, hasonló méretű, mint a New York-i Queensben található Alley Pond Park.

A Riviera Tower lesz Görögország első felhőkarcolója

Lamda Development

A fejlesztők az Ellinikon „koronaékszerének” nevezték az építés alatt álló Riviera Tower-t, amelynek 50 emeletén 180 lakás kap helyet. Ha elkészül, a mintegy 650 láb magasságával ez lesz Görögország legmagasabb épülete és első felhőkarcolója.

Az Ellinikon élményközpont a projekt történetét hivatott bemutatni

Lamda Development

Az elhagyatott repülőtér egyik eredeti, helyreállított hangárja lesz a 2022-ben megnyílt okos város élményközpontjaként működik. Célja, hogy népszerűsítse a helyszín történelmét, és bemutasson néhány olyan környezetbarát technológiát, amely a helyszín alapítói szerint a jövő városainak központi eleme lesz.

Egy szuper luxus bevásárló negyed is lesz Ellinikonban

Lamda Development

A Lamda és más vállalkozók a Riviera Galleria, a Riviera Tower melletti high-end bevásárló negyed építését is prioritásként kezelik. A Retail Insight Network szerint a terület 70 vezető divatmárkának ad majd otthont.

Más tisztviselők mellett a görög miniszterelnök is a helyszínre látogatott

NurPhoto/Getty Images

Kyriakos Mitsotakis az év elején Ellinikonba látogatott, hogy részt vegyen a Lamda első elkészült épületének, egy fogyatékkal élők számára kialakított központ ünnepi megnyitóján. A miniszterelnök a görög gazdaság fellendítését tette egyik fő prioritásává.

Nem minden athéni van elragadtatva az Ellinikontól

NurPhoto/Getty Images

A Lamda vezérigazgatója, Odisseas Athanasiou korábban azt mondta, hogy az Ellinikon „okkal helyezi Görögországot a térképre” – csakhogy nem minden athéni ért egyet ezzel. A helyiek egy csoportja attól tart, hogy a projekt „mini-Dubai”-vá változtatja Athént, tele mega-jachtokkal és kaszinókkal, míg mások a régi repülőtérhez kapcsolódó történelmi épületek lerombolása miatt panaszkodtak.