Okosszerződés: ügyvéd vagy hacker?

Egyre több okosszerződés (smart contract) jön létre a világban, ami hosszútávon azt jelentheti, hogy az ügyvédek hagyományos szerepét a szerződéskötések során hackerek vehetik át.

A blokklánc 2.0 és 3.0 térnyerésével újfajta automatizációs folyamatok születtek. Léteznek olyan speciális kriptovaluta programok, mint az Ethereum, a Rootstock, a Counterparty vagy a Lisk, amik segítségével a blokkláncon lehetővé válik egy okosszerződés létrehozása. Ez az okosszerződés automatikusan életbe lép akkor, ha a fejlesztő által beállított alapfeltételek teljesülnek.

Hasonló okosszerződésekkel kísérletezik néhány bank és pénzügyi szolgáltató, például tőzsdék is. Számos más használata is lehet az okosszerződéseknek, mint például a „kriptovégrendelet” egy blokkláncon, ami a tulajdonos halálával lép életbe.

Okosszerződés: hackerek az új ügyvédek

Mindezidáig rengeteg megállapodást és egyéb fontos dokumentumot ügyvédek készítettek elő és ellenőriztek, azonban az okosszerződések esetén ez nem megoldható. Az okosszerződés eredetiségét és megbízhatóságát különféle szakértők, úgynevezett blokklánc tervezők vagy okosszerződés-tervezők fogják majd végrehajtani. Azonban a kiskapuk keresése a hackerek dolga lesz.

A változásra Charlie Lee világított rá Twitter-üzenetében, amiben azt írja:

„A jövőben hackereket fogunk felbérelni egy okosszerződés átnézésére éppúgy, ahogy manapság egy ügyvédet felbérelünk egy szerződés átnézésére.”

okosszerződés

Nagy valószínűséggel állíthatjuk, hogy Charlie Lee a fehér kalapos hackerekre gondolt, akik kulcsszereplői a kiberbiztonságnak. A fehér kalapos hackerek feladata, hogy meghackeljenek bizonyos programokat vagy felületeket annak érdekében, hogy kiskapukat vagy hézagokat találjanak a biztonságukban, majd befoltozzák ezeket, még mielőtt egy rosszindulatú (feketekalapos) hacker kihasználja a hiányosságot.

A legutóbbi támadás az Ethereum DAO (Decentralizált Autonóm Szervezet, Decentralized Autonomous Organization) szervezete ellen, amely során a „támadónak” 3,6 millió ethert sikerült elszipkáznia. Ez megmutatta a világnak, hogy az okosszerződések és DAO-k egyelőre elég sérülékenyek. Emiatt a jövőben nagyobb hangsúlyt kell fektetni a blokklánc-alapú rendszerek alaposabb tesztelésére és a biztonsági kockázatok feltárására – ami pontosan egy fehér kalapos hacker feladata.

Amint az okosszerződés ötlete elterjed, minden okosszerződést egy hackernek kell majd ellenőriznie, pontosan úgy, ahogy manapság ügyvédek ellenőrzik a szerződéseket. Így válnak a hackerek a decentralizált világ ügyvédeivé.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük