Borzalmas anyagot vethet be Oroszország az ukrán csapatok ellen

Az amerikai külügyminisztérium szerint a moszkvai csapatok tiltott vegyi anyagot használtak az ukrán fegyveres erők ellen. Az USA szerint az oroszok célja az volt, hogy az ukrán erőket kivonják a megerősített állásokból, és taktikai előnyöket szerezzenek a csatatéren. A Kreml tagadja a vádakat.

Nem csak “hagyományos” fegyvereket használnak az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktusban. Az amerikai külügyminisztérium szerint a moszkvai csapatok klórpikrint, egy tiltott vegyi anyagot vetettek be az ukrán fegyveres erők ellen, megerősítve ezzel a Kijev által már korábban megfogalmazott vádak sorát.

Ezeket korábban az ukrán Tavriisk erőcsoport szóvivője, Olekszandr Sztupun ezredes tette, aki szerint az orosz erők vegyi fegyvereket vetnek be az ukrán állások ellen a Herszonban található Tavriisk irányában. Sztupun szerint Moszkva valószínűleg klórpikrint tartalmazó K-51-es gránátokkal indított támadásokat.

“Az ilyen vegyi anyagok használata nem egyszeri incidens, és feltételezhető, hogy az orosz erők arra törekednek, hogy az ukrán erőket elvonják a megerősített állásokból, és taktikai előnyökre tegyenek szert a csatatéren” – állapította meg maga az amerikai külügyminisztérium. Washington szerint Moszkva rohamrendőrök által használt könnygázt is bevetett.

A Kreml azonban mindent tagad. Dmitrij Peszkov orosz szóvivő visszautasította a vádakat, “teljesen alaptalannak és bizonyíthatatlannak” nevezve azokat. Oroszország – tette hozzá – “elkötelezett volt és az is marad a nemzetközi jog szerinti kötelezettségei mellett”.

De mi is pontosan a klórpikrin?

Egy kémiai irritáló anyag, amely súlyos és hosszan tartó expozíció esetén halálos következményekkel járó tüdőödémát okozhat.

A “nitrokloroform” néven is ismert klórpikrin a könnygázhoz hasonló tulajdonságokkal rendelkező, irritáló hatású kémiai vegyület. Leggyakrabban a mezőgazdaságban használják gomba-, gyom- és rovarölő tulajdonságai miatt.

Ezt a kémiai vegyületet az első világháborúban a német csapatok is gyártották és használták mérges gázként. Bár nem volt olyan halálos, mint más vegyi fegyverek, a klórpikrin képes volt áthatolni a katonák által viselt gázálarcokon, és hányást váltott ki.

A klórpikrin könnyezést és bőrirritációt, köhögést, fulladást, légzési nehézséget okoz, de mint említettük, hányingert, hányást, hasmenést, fejfájást és szédülést is. Az anyagnak való hosszan tartó kitettség az alsó légutak súlyos gyulladásához is vezethet, potenciálisan halálos folyadék felhalmozódásával a tüdőben.

Az anyagnak egyébként nagyon kellemetlen szaga van, így viszonylag könnyű a jelenlétét felismerni. Katonai célú felhasználását az 1993-as Vegyifegyver-tilalmi Egyezmény (CWC) betiltotta.