Ezért próbál egyre több számjegyet számolni a pí-ből a Google

Egy fejlesztőkből álló különleges csapat újabb rekordot állított fel a pí pontos meghatározásáért folytatott küzdelemben. A pí egy matematikában és fizikában is sűrűn használt valós szám, alapvetően 3,14-ként használatos. Mivel ez egy irracionális szám, így tizedestörtként végtelen és nem ismétlődnek a számok periodikusan. A Google Cloudnál dolgozó Emma Haruka Iwao vezetésével a csapat 100 billió számjegyig határozta most meg a Pí értékét. Ezzel földbe döngölték a korábbi rekordját, amelyben 31.4 billió számjegyig volt meghatározva a legendás szám.

Ezért küzd a Google a pí egyre jobb meghatározásáért

Sok-sok éve már folyik a verseny a pí minél pontosabb meghatározásáért, de a számjegyek csak az elmúlt években kezdtek el egyre nagyobb mértékben gyarapodni. Iwao maga is állított fel rekordot már 2019-ben, amit 2020-ban tudtak megdönteni, idén márciusban azonban visszaszerezte a címét. A csapat most is az Y-cruncher programot és a Chudnovsky algoritmust használta a kalkulációra. Az Y-cruncher egy pí értékének számítására szolgáló program, amelyet egyébként még mi magunk is le tudunk tölteni, ha akarunk. A Chudnovsky algoritmus pedig egy nagyon gyors módszer a pí értékének számítgatására. Iwao csapata most 157 napon keresztül futtatta a programot, míg végül megtalálták a 100 billiomodik számjegyet, egy nullát. A folyamat során 515 TB tárhelyet használtak, de a kérdés nem ez, hanem inkább az, hogy mi értelme az egésznek?

Pí számítás

Mert az tény, hogy a pít rengeteg célra használják a mai napig és használták a múltban is. Nem lehetnének annyira szépek a piramisok, nem építhettünk volna marsjárókat és még a GPS-ünk sem működne teljesen jól a pí nélkül, hogy az aranymetszésről és a Fibonacci számokról ne is beszéljünk, kedves kereskedők. De nagyjából 10-nél több számjegyet még maga a NASA sem igényel. A mostani kalkuláció célja egyértelműen az volt, hogy megmutassák, hogy a Google technológiája milyen erős. Iwao maga is erről beszélt, feladata az, hogy megmutassa, hogy a fejlesztők mennyire menő dolgokat tudnak a Google segítségével csinálni. És a fejlődés egyértelmű: amikor 2019-ben 31.4 billió számjegyet kalkuláltak ki, akkor még 121 nap kellett ehhez, most háromszor annyi számjegyhez elég volt 157 nap.

Habár a felszínen muszklizásnak tűnik a véget nem érő hajsza a pí számjegyekért, de ettól még bármikor jól jöhet a jövőben a sokbilliomodik értékre kiszámított pí.