Polgár Judit ellen sakkozhat az, aki megveszi az első NFT-jét

Polgár Judit sakknagymester a BarabasiLab közreműködésével adja ki első NFT-jét. A digitális műalkotás Polgár 2002-es Kaszparov elleni meccsének állít emléket, amikor is a történelem során először verte meg egy sport első számú női sportolója a férfi világranglista első helyezettjét.

Nem csak az NFT-t, de még egy privát sakkjátszmát is kap az első tulajdonos Polgár Judit ellen

A Super Rare NFT piactéren tette közzé a BarabasiLab a Queen of Chess: Polgár beats Kasparov, azaz a Sakk királynője: Polgár legyőzi Kaszparovot elnevezésű NFT-jét. A műalkotás 3D-ben játssza újra azt a 2002-es történelmi mérkőzést, ahol az Oroszország-Világválogatott rapid csapatmérkőzésen Polgár legyőzte Garri Kaszparovot, minden idők egyik legjobb sakkozóját.

A 3D-s alkotásban mindkét játékos szemszögéből meg tudjuk tekinteni a meccset, de az igazi különlegessége az, hogy a fehér és fekete figurák a tábla ellenkező oldalán játszanak. (Az egyik a tábla tetején, míg a másik az alján fejjel lefelé lépked előre.) Ezzel az alkotók arra szerették volna felhívni a figyelmet, hogy hosszú évtizedeken keresztül a női és férfi sakkozók „külön táblán” játszottak, azaz csak nagyon ritkán álltak ki egymás ellen.

Jelenleg a legmagasabb ajánlat 0.225 ETH az NFT-ért, amely aktuális árfolyamon valamennyivel több, mint $1000-os árat jelent. A befolyt összeg Polgár Judit Sakk Alapítványához érkezik majd be, melynek fő célja a tehetséggondozás, a készségfejlesztés, a tudás és a kreativitás fejlesztése a gyermekek körében. Az első tulajdonos ráadásul nemcsak magát az NFT-t zsebelheti be, hanem egy privát sakkjátszmát is lejátszhat Polgár Judit ellen.

Polgár Judit minden idők legjobb női sakkozója, aki az abszolút világranglistán egészen a 8. helyig vitte. Nemzetközi nagymesteri címét 15 éves és 4 hónapos korában szerezte meg, amellyel akkor világrekordot döntött.

A BarabasiLab, Barabási Albert-László vállalkozása már korábban is jó pár NFT-vel jelent meg a piacon. Korábbi alkotásaik között például a Super Rare művészeit bemutató adathálózatot találhatjuk meg, de különösen érdekes lehet még a magyar művészeti és kulturális intézmények hálózatát bemutató alkotásuk is.