Privát és biztonságos kétfaktoros hitelesítési eszközök

A kétfaktoros hitelesítés nagyszerű eszköz arra, hogy a felhasználó az online fiókjait extra biztonsági védelemmel erősítse meg. A felhasználóknak a jelszavukat és egy második információt (általában egy hitelesítési kódot vagy egyszer használatos jelszót) is meg kell adniuk, amikor új eszközről jelentkeznek be egy online fiókba.

Ez a második információra vonatkozó követelmény megvédheti a felhasználó fiókját, ha a jelszavát feltörik vagy kiszivárog. Azonban nem minden kétfaktoros hitelesítési módszer egyforma.

Az SMS-en alapuló kétfaktoros hitelesítés nem biztonságos, mert könnyen sebezhető számos támadás esetében. Ilyenek a:

 • a telefon SIM csere támadás, amikor a hackerek a felhasználó telefonszámát egy általuk ellenőrzött SIM-kártyára cserélik, és elfogják a kétfaktoros hitelesítési kódokat
 • a social engineering támadás, amikor a hackerek ráveszik a felhasználót a kétfaktoros hitelesítési kódok átadására
 • a lehallgatási támadás, amikor a hackerek hálózati szinten elfogják a kétfaktoros hitelesítési kódokat.

Az e-mail-alapú kétfaktoros hitelesítés szintén érzékeny a social engineering támadásokra, és ha egy hacker hozzáfér a felhasználó e-mail fiókjához, akkor hozzáférhet az e-mail címéhez kapcsolódó kétfaktoros hitelesítési kódokhoz is.

Szerencsére vannak azonban ezeken kívül más kétfaktoros hitelesítési módszerek, amelyek nem érzékenyek ezekre a támadásokra.

Ebben a cikkben a rendelkezésre álló kétfaktoros hitelesítési eszközök különböző típusairól, az egyes módszerek erősségeiről és gyengeségeiről lesz szó, és felsorolunk néhányat a legjobb kétfaktoros autentikációs eszközök közül.

A kétfaktoros hitelesítési eszközök típusai

A kétfaktoros hitelesítési eszközöknek három fő típusa létezik:

 • Hardveres kulcsok
 • Dedikált TOTP alkalmazások
 • TOTP funkcióval rendelkező alkalmazások

1. Hardveres kulcsok

A hardveres kulcsok a hardveralapú kétfaktoros hitelesítéshez szükségesek, amely a kétfaktoros hitelesítés legbiztonságosabb formáját kínálják. Úgy működnek, hogy egy egyedi, egyszer használatos jelszót generálnak egy külön eszközön.

Mivel ezt az egyszeri jelszót külön eszközön generálják, és nem SMS-ben vagy e-mailben továbbítják, a hardverkulcsok megvédik a felhasználót a SIM-csere támadásoktól, a social engineering támadásoktól, az e-mail-fiók átvételét célzó támadásoktól és a legtöbb típusú lehallgatási támadástól is.

2. Dedikált TOTP alkalmazások

A dedikált TOTP-alkalmazások TOTP-kódokat generálnak egy alkalmazáson keresztül a felhasználó készülékén. Ezek a kódok 30 másodpercenként változnak. A TOTP a time based one-time password angol kifejezés rövidítése, amely idő alapú egyszer használatos jelszót jelent.

Ezek nem olyan biztonságosak, mint a hardveralapú kétfaktoros hitelesítési módszerek, mivel a rosszfiúk potenciálisan rávehetik a felhasználót, hogy adja át a TOTP-kódokat a social engineering támadások során, vagy megfertőzhetik az eszközét TOTP-lopó rosszindulatú szoftverrel. Azonban még mindig sokkal biztonságosabbak, mint az SMS- és e-mail-alapú kétfaktoros hitelesítés.

Mivel a TOTP-kódokat egy alkalmazáson keresztül generálják, a kétfaktoros hitelesítésnek ez a formája megvéd a SIM-csere-támadásoktól, az e-mail fiókok átvételét célzó támadásoktól és a legtöbb típusú lehallgatási támadástól.

3. TOTP funkcióval rendelkező alkalmazások

Egyes alkalmazások, például a jelszókezelők és a titkosított jegyzetappok rendelkeznek olyan funkcióval, amely lehetővé teszi TOTP-kódok létrehozását.

A TOTP funkcióval rendelkező jelszókezelő használatának fő előnye, hogy a jelszókezelő megvédheti a felhasználót a social engineering támadásoktól, mivel a kiterjesztés vagy az automatikus kitöltés funkció csak azokon a valódi domaineken aktiválódik, amelyeket a felhasználó elmentett az adatbázisába. Ha egy rosszindulatú szereplő rosszindulatú űrlapra vagy domainre irányítja a felhasználót, a kiterjesztés vagy az automatikus kitöltés nem fog aktiválódni. Egyúttal ez figyelmeztetésként szolgálhat arra, hogy egy rosszindulatú szereplő megpróbálja ellopni a TOTP-kódot.

A legfőbb hátránya, hogy a jelszavak és a TOTP-kódok nincsenek elkülönítve, így ha a jelszókezelő veszélybe kerül, a rossz szereplők hozzáférhetnek mind a jelszavakhoz, mind a TOTP-kódokhoz, és egyúttal hozzáférhetnek az összes fiókhoz.

Ezeken az előnyökön és hátrányokon kívül ezek az alkalmazáson belüli TOTP-funkciók ugyanolyan szintű biztonságot nyújtanak, mint a dedikált TOTP-alkalmazások.

Hogyan ellenőrizhető, hogy egy alkalmazás vagy webhely támogatja-e a kétfaktoros autentikációt?

Ez általában úgy ellenőrizhető, hogy a támogató dokumentumokban rákeresünk a kapcsolódó kulcsszavakra (például “two-factor”, “2FA”, “autentikáció” és “TOTP”), vagy ha a fiókbeállításokban vagy a biztonsági beállításokban keressük a kétfaktoros hitelesítés engedélyezésére vonatkozó lehetőséget.

A 2FA Directory weboldal felsorolja a különböző alkalmazások és webhelyek által kínált kétfaktoros hitelesítés típusait.

A legjobb kétfaktoros autentikációs eszközök

Yubikey

YubiKey (hardverkulcs)

A YubiKey az egyik legnépszerűbb és legbiztonságosabb hardveralapú kétfaktoros hitelesítési eszköz a piacon. Sokfajta típusú kulcsot kínál a felhasználók igényeinek megfelelően, többek között:

 • USB-A kulcsok
 • USB-C kulcsok
 • Lightning kulcsok
 • NFC (Near-field communication) kulcsok – vezeték nélkül továbbítják az egyszeri jelszavakat az NFC-kompatibilis eszközökre.
 • Biometrikus hitelesítési kulcsok – ujjlenyomat-hitelesítéssel működik

A Yubikey kulcsok a hitelesítési protokollok széles skáláját támogatják, többek között a következőket:

 • FIDO2/WebAuthn
 • FIDO U2F
 • Intelligens kártya
 • OpenPGP
 • Egyszer használatos jelszavak

Ha a felhasználó rendelkezik az eszközeivel kompatibilis YubiKey-vel, és beállította azt, a kompatibilis alkalmazásokban vagy weboldalakon soha többé nem kell hitelesítési kódot megadni. Ehelyett csak csatlakoztatja, és megnyomja a YubiKey gombját, vagy megérinti egy NFC-kompatibilis eszközhöz, amikor hitelesítésre szólítja fel.

A YubiKey itt vásárolható meg.

enta_auth

ente Auth

Ez egy nyílt forráskódú kétfaktoros hitelesítési TOTP alkalmazás az ente photos app készítőitől.
Az alkalmazás ingyenesen használható, és jelenleg Android és iOS rendszereken is elérhető. A Windows, Mac és Linux asztali verziókon azonban jelenleg is dolgoznak.
Az ente Auth végponttól végpontig titkosított biztonsági mentést is kínál a felhőben, így a TOTP-kódok privát biztonsági mentését és eszközönkénti szinkronizálását is lehetővé teszi. Az alkalmazás ugyanazokat a titkosítási protokollokat használja, mint az ente photos alkalmazás.

Az Ente Authenticator alkalmazás itt érhető el.

Hasonló alkalmazások közé még tartozik még a Raivo OTP, a Aegis Authenticator is.

Bitwarden

Bitwarden – egy jelszókezelő alkalmazás TOTP funkcióval

A Bitwarden egy nyílt forráskódú jelszókezelő, amely rengeteg funkcióval rendelkezik, többek között TOTP kódgenerátorral is. Minden fontosabb asztali és mobil platformon elérhető: a Windows, macOS, Linux, iOS, Android (Google Play, F-Droid vagy közvetlen letöltésként a GitHubról). Emellett böngészőbővítményekkel rendelkezik az összes főbb böngészőhöz, beleértve a Brave, Firefox, Chrome, Safari, Edge, Vivaldi, Opera és DuckDuckGo for Mac böngészőket.

A TOTP-kódok és a Bitwarden alkalmazásban lévő bármely más információ automatikusan szinkronizálódik minden olyan eszköz között, amelyen telepítve van a Bitwarden alkalmazás vagy a böngészőbővítmény. A Bitwardenben lévő összes adatot végponttól végpontig terjedő titkosítás védi.

A Bitwarden böngészőbővítménye és a mobil alkalmazás automatikus kitöltési funkciója tudatja a felhasználóval, hogy a weboldal, amelyre be akar jelentkezni, szerepel-e a Bitwarden trezorjában. Ez a funkció így megakadályozza, hogy bárki a TOTP-kódjait rosszfiúknak adja át a social engineering támadások során.

További funkciók közé tartozik a TOTP-kódok automatikus vágólapra másolásának lehetősége, a TOTP-kódok automatikus kitöltésének lehetősége, a konkrét TOTP-kódok keresésének lehetősége, egy külön “Ellenőrző kódok” rész a mobilon, amely felsorolja az összes aktív TOTP-kódot.

A Bitwarden itt érhető el.

KeePass

KeePassXC – jelszókezelő alkalmazás TOTP funkcióval

A KeePassXC egy nyílt forráskódú jelszókezelő Windows, macOS és Linux rendszerekre, amely képes TOTP-kódok generálására is.

Bár a KeyPassXC-nek nincsenek hivatalos mobilalkalmazása, számos harmadik féltől származó Android és iOS alkalmazást ajánl, és ezek közül néhány kliens rendelkezik TOTP-támogatással.

A KeePassXC adatbázisai végponttól végpontig terjedő titkosítással vannak védve, és az alkalmazás lehetővé teszi, hogy a felhasználó kiválaszthassa, hogy a TOTP-kódokat és egyéb adatokat offline vagy online, egy felhőalapú tárolási szolgáltatásban kívánja-e menteni. Az alkalmazással több adatbázis is létrehozható egyedi jelszavakkal, így ha a jelszavakat és a TOTP-kódokat inkább külön szeretné tartani a felhasználó, létrehozhat egy jelszó-adatbázist és egy TOTP-kód-adatbázist, és mindegyik adatbázist egyedi jelszóval védheti.

A KeePassXC automatikus kitöltési funkciói lehetővé teszik, hogy a felhasználó számára azonnal kiderüljön, hogy a domain, ahová be akar jelentkezni, el van-e mentve az adatbázisába, és ez segíthet figyelmeztetni, ha rossz szereplők vagy rosszindulatú domainek megpróbálják ellopni a TOTP-kódokat.

Ráadásul ezek a funkciók segítenek felgyorsítani a TOTP-kódok bevitelének folyamatát az elmentett domaineken.

Néhány további fontos funkció közé tartozik a TOTP kódok keresésének lehetősége, a TOTP kódok adatbázisának HTML vagy CSV formátumban történő exportálása és biztonsági mentése, valamint az egyéni témák kiválasztásának lehetősége is.

A KeePassXC itt érhető el.

Ezek a kétfaktoros hitelesítési eszközök csak egy a számos eszköz közül, amelyek segíthetnek a privát adatok védelme és biztonság növelésében. Ha más megoldásokat is használnál a biztonság növelése érdekében, nézd meg ezeket a privát üzenetküldő alkalmazásokat, privát e-mail szolgáltatókat, privát webböngészőket és privát keresőmotorokat.