ASIC-ellenálló ProgPoW algoritmusra frissít az Ethereum

Január 4-én az Ethereum (ETH) vezető fejlesztői megegyeztek az új proof-of-work (PoW) algoritmus bevezetéséről, mely növelni fogja a GPU bányászat hatékonyságát.

Hudson Jameson a meeting során megjegyezte, nincs akadálya, hogy bevezessék a ProgPoW algoritmust, melyet ezidáig csak a Gangnam tesztnet kliensein próbáltak ki. A tesztnet egy olyan szimulált környezet, ahol a fejlesztők frissítéseket és okos szerződéseket futtathatnak anélkül, hogy való világi következménye lenne a hálózatra.

Az ASIC-okkal szemben (alkalmazásspecifikus áramkörök – érts. bitcoin bányász hardverek) a videokártyás ETH bányászat kevésbé specializált bányászati megoldása egy fejletlenebb hashelési eljárást jelent, ezért több bányász hardver gyártó is olyan bányászok kifejlesztésén dolgozott, melyek ASIC-alapúvá tennék az ETH bányászatot is, így növelve a jövedelmezőséget.

Ennek elkerülésére kívánják bevezetni ProgPoW-t, mely nehezebbé teszi az ASIC hardvereknek az ETH bányászatot, de egyben stabilizálja a hashrátát is.

Martin Holst Swende biztonsági vezető szerint a ProgPoW sokkal ellenállóbb lesz az ASIC-okkal és gyorsítókkal szemben (pl. ASICBoost) szemben, legalábbis a fejlesztő szerint “kitolja az ASIC-ok megjelenését a hálózatunkon legalább egy vagy több évvel.”

A fejlesztő hozzátette, az Ethereum jelenlegi PoW algoritmusa az Ethashnek “megvannak a hibái amelyek orvoslásán már dolgozunk” és “pontosan ezért szeretnénk minél előbb proof-of-stake -re váltani.”

A PoS-PoW hibrid protokoll bevezetése után az Ethereum fejlesztők azt tervezik, hogy a hálózatot PoS-ra állítják. Az átállást és az új PoS algót Casper névre keresztelték (az Ethereum Casper megoldásáról többet itt tudhattok meg). A lépéssel a PoW algoritmusú protokollokra jellemző masszív energiafogyasztást próbálják megzabolázni és egyben egy láncon belüli skálázási megoldást kínálni.

A fejlesztők 4-ei meetingje az utolsó az Ethereum hálózat 5. rendszerszintű frissítése előtt, a “Constantinople” hard fork előtt.

Az Ethereum társalapító Vitalik Buterin átfogó bejegyzést írt a shardingot alkalmazó proof-of-stake blokkláncokról, melyek szerinte ezerszer hatékonyabban mint a jelenlegi hálózatok.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük